Повернення Києву самоврядування чи "скринька Пандори" — що думають нардепи про новий закон про столицю

Повернення Києву самоврядування чи "скринька Пандори" — що думають нардепи про новий закон про столицю

Перша заступниця голови комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації, народна депутатка від фракції "Голос" Кіра Рудик і народний депутат від "Слуги народу" Дмитро Гурін в ефірі Українського радіо аналізували переваги й недоліки законопроєкту про столицю, який днями український парламент схвалив у першому читанні.

0:00 0:00
10
1x

Новий закон "Про столицю", який вчора Верховна Рада ухвалила в першому читанні, повертає деякі положення, скасовані у 2010 році Віктором Януковичем. Про це розповідає народна депутатка від фракції "Голос", перша заступниця голови комітету з питань цифрової трансформації Кіра Рудик. 

Зокрема, у 2010 році тодішній президент ініціював розділення повноважень міського голови та голови КМДА, а також скасував районні ради.

"Що буде, якщо жити за цим законом без жодних правок — у нас буде мер, голова КМДА, префект і магістрат, які будуть виконавчими органами і будуть контролювати роботу мера. Мер буде трошки посилений, але повноти влади в нього не буде. Тому всі ці органи повинні будуть домовлятися", — говорить Кіра Рудик. 

Повернення районних рад вона називає гарно ідеєю, адже широке коло повноважень не створює умов для їхнього якісного виконання Київською міськрадою зараз. 

Негатив же Кіра Рудик вбачає в тому, що закон проголосували без громадських слухань.

"Чотири мільйони киян дізналися про цей закон тільки нещодавно, і не було жодного публічного обговорення, не було вислухано громаду, експертів. Навіть більше, всі експертні подання, які ми бачили на комітеті щодо цього закону, критикують його і кажуть, що він потребує великих доопрацювань", — зазначає народна депутатка.

Вона наголошує на антиконституційності деяких норм і принципів цього закону:

"Україна — унітарна держава, це значить, що ми всі маємо жити за однаковими правилами. Цей закон каже, що в Києві будуть певні самостійні органи самоврядування — магістрат, який буде виконавчим органом, це буде ратуша та інше. Але це означає, що завтра-післязавтра в інших областях нашої держави можуть виникнути воєводства. Це відкриває також багато-багато ризиків, цим законом відкривають "скриньку Пандори", — вважає Кіра Рудик. 

Член депутатської фракції "Слуга народу" Дмитро Гурін вважає, що попри те, що громадські обговорення лише будуть проводити найближчим часом, авторам законопроєкту відомі запити киян:

"У робочій групі ми працювали з моєю колегою Ганною Бондар. Вона декілька років працювала в Київській міській архітектурі (департамент архітектури - ред.), а я займався комунікаціями. І за останні 4 роки, насправді, тисячі людей пройшли через департамент архітектури. Я робив модерацію, потім у нас ще була виборча кампанія, на якій ми теж сотні людей побачили і розмовляли з ними про місто. Ми підійшли до моменту, коли є вікно можливостей і є великі зібрані за декілька років запити містян", — говорить Дмитро Гурін. 

Він вважає, що цим законом у місто повертають самоврядування:

"У голови КМДА не буде повноважень, ми повертаємо місту самоврядування. Ми відновили магістрат, який у нас забрали 184 роки тому разом з нашими правами, і ми будуємо нову систему самоуправління в Києві.  Ми впроваджуємо 25-річне стратегічне планування, нову систему містобудівної документації, нову територіально-адміністративну систему, впровадження районів (можливо їхня кількість буде коригуватися), впровадження нової системи розподілу податків", — зазначає депутат.

За його словами, проголосувавши за основу, "каркас", тепер розробники законопроєкту відкриті до його вдосконалення, обговорення і приведення у відповідність Конституції. 

Читайте також Звільнення Кличка та закон про столицю: політолог розповів про три сценарії подальших дій депутатів

Нагадаємо, 3 жовтня Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроєкт про внесення змін до Закону України "Про столицю України — місто-герой Київ". "За" проголосували 227 депутатів.

Фото: УНІАН