Юрій Корольчук: вже за два тижні ми будемо бачити зміни цін на пальне

Юрій Корольчук: вже за два тижні ми будемо бачити зміни цін на пальне

Про те, як вплине ситуація на ціни на пальне і газ в Україні після атаки дронів на нафтопереробний завод у Саудівській Аравії, розповів експерт Інституту стратегічних досліджень Юрій Корольчук в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

"Для нас це, звичайно, погано. Тому що будуть рости ціни на нафтопродукти, буде підтягуватися ціна на газ. Не тільки для нас. Це для всіх споживачів у світі, тому що ціна на нафту визначає ціну на газ. Тому нам треба чекати, я думаю, чергових змін на АЗС",  зазначив експерт.

"Якщо ситуація кардинально не зміниться, а це малоймовірно, то вже за два тижні ми будемо бачити зміни цін на пальне, на нафтопродукти: бензин, дизпаливо, пропан, бутан, газ", озвучив Корольчук свій прогноз.

На думку експерта Інституту стратегічних досліджень, ситуація з атакою дронів на нафтопереробний завод у Саудівській Аравії дуже погано позначилася на ситуації в усьому світі.

"По-перше, негативним є, власне, фактор паніки, геополітичної паніки в цілому взагалі. Тому що відбувся фактично терористичний акт. Поки що незрозуміло однозначно, хто його здійснив... Це масштабний і геополітичний стрес, і фінансовий стрес для Саудівської Аравії",  наголосив Корольчук.

Водночас він додав, що позиція Саудівської Аравії є оптимістичною.

"Грубо кажучи, до кінця вересня вони стабілізують видобуток нафти, компенсують половину того, що вони втратили".

Нагадаємо, в ніч на 14 вересня в Саудівській Аравії на території одного з найбільших в світі нафтопереробних заводів компанії Saudi Aramco в результаті атаки безпілотників сталася пожежа. В результаті видобуток нафти в країні скоротився вдвічі — це близько 5% добового видобутку нафти у світі.

Згодом президент США Дональд Трамп дозволив відкрити резерви США через атаки на нафтові об'єкти в Саудівській Аравії.

Юрій Корольчук. Фото Українські Новини