Це добре для України. Лисянський про заклик Папи Римського до обміну всіма полоненими

Це добре для України. Лисянський про заклик Папи Римського до обміну всіма полоненими

Обмін військовополоненими між Росією та Україною у форматі "всіх на всіх" Кремлю не потрібен, констатує директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки Павло Лисянський. І додає: "росіянам на своїх полонених начхати, це для них просто інструмент". Однак заклик Папи Римського Франциска до такого обміну ― це добре для України, вважає експерт. На його думку, така заява понтифіка і готовність України до такого кроку, коли Росія не йде на це, провокуватиме хоч невеличкий, але все-таки протест всередині держави-агресорки.

0:00 0:00
10
1x

 

Папа Римський Франциск. Фото: vaticannews.va

 

Такий обмін не входить у плани Кремля

 ― Папа Римський далеко не перший, хто озвучує ініціативу тотального обміну військовополоненими. Ще торік Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявляло про те, що Україна працює над проведенням обміну з РФ у форматі "всіх на всіх", і цей механізм не потребує паритету за кількістю військовополонених. Про це говорили начальник ГУР, генерал Кирило Буданов і представник ГУР Андрій Юсов. Що думаєте ви з приводу цієї ініціативи?

Я думаю, що ця ініціатива ― це в тому числі й робота української дипломатії, і президента України, і міністра закордонних справ. Ми спілкувалися на цю тему з послом Ватикану в Україні й маємо розуміти, що заява Папи Римського є своєрідною зброєю та інструментом, щоб цей обмін відбувся. Папа Франциск про це заявив, аби стовідсотково зробити вплив на Російську Федерацію так, як може це зробити Вселенський престол. Для України обмін "всіх на всіх" ― це, в першу чергу, повернути своїх військових, чоловіків та жінок, додому. Для РФ утримання наших військовополонених, катування тощо ― це створення постійного напруження всередині України, щоб люди виходили, протестували, щоб підняти ці протестні настрої та, відповідно, налаштувати людей проти України, її уряду та президента. Це треба усвідомлювати. Тому на сьогодні такий обмін не входить у плани Кремля. Українська держава, президент і вся команда на це увагу не звертають і намагаються просувати те, що потрібно нам, а саме ― проведення ось такого обміну. Відповідно, маємо один із результатів ― заяву Папи Римського, щоб цей обмін все ж таки відбувся. Я бачу це так.

Така заява Папи Римського ― це добре для України

― Якщо говорити про реалізацію цієї ініціативи, чи матиме вона якесь просування?

Мені важко сказати, бо я не володію інформацією, як Головне управління розвідки. Враховуючи риторику, яка зараз лунає у Російській Федерації, те, як вони безжально обстрілюють наші міста і продовжують знищувати енергетичну інфраструктуру, аналізуючи висловлювання їхніх політичних експертів, які вже не вживають назву "українці", а активно культивують інше слово, інтуїтивно вважаю, що росіяни на цей обмін не підуть. У них просто інші цілі. Їм не потрібно, щоб людям було добре, в тому числі їхнім військовополоненим. Росіянам на них начхати, це для них просто інструмент. Але заява Папи Римського і готовність України до такого обміну, в той час як Росія не йде на такий обмін, провокуватиме хоч невеличкий, але все ж таки протест всередині РФ. Для нас це добре, бо у них зараз заарештовують, коли хтось виходить просто на хвилину мовчання. Тобто це може збурити якийсь протестний потенціал всередині Росії. Тому така заява Папи ― це добре для України.

Павло Лисянський. Фото: ФБ-сторінка Павла Лисянського

Є нюанс ― гранична дата

― Паритет військовополонених ― це обов’язкова умова, яка має дотримуватися, якщо ця формула все таки колись буде реалізована?

Думаю, що рамки угоди будуть регулюватися тими домовленостями, до яких сторони прийдуть. Тобто вони фіксують кінцеву дату, адже якщо військова агресія РФ буде продовжуватися, то будуть з’являтися нові військовополонені. Відповідно, має бути зафіксована дата, до якої триває ця формула обміну, і з цього будуть виходити щодо паритету ― скільки на скільки. Загалом, коли ми кажемо "всіх на всіх", то тут не важливо, скільки у Російській Федерації та скільки в Україні. Віддаються усі військовополонені з обох сторін і повертаються додому. Але є такий нюанс, як гранична дата. Тому що будуть з’являтися нові військовополонені, і якщо хтось з’явиться після цієї дати, то він уже не буде враховуватись у цю формулу. Це технічні деталі та домовленості, до яких приходять сторони.

― Ми повинні розуміти, що підходи України, яка жорстко дотримується Женевської конвенції щодо поводження з військовополоненими, і підходи Росії до долі військовополонених ― діаметрально протилежні.

Я особисто був у таборі для військовополонених РФ в Україні. Їм надають безоплатного адвоката за кошти українських платників податків, тобто Україна повністю витримує всі вимоги міжнародного законодавства. Я це підтверджую, бо я там був і бачив на власні очі.