Перший за 5 років такий візит до Індії: Ворожбит про переговори Кулеби у Нью-Делі

Перший за 5 років такий візит до Індії: Ворожбит про переговори Кулеби у Нью-Делі

Уже п'ять років не було такого візиту, констатує заступниця головного редактора "Українського тижня", афілійована експертка аналітичного центру Ради зовнішньої політики "Українська призма" Ольга Ворожбит, коментуючи перебування глави МЗС України Дмитра Кулеби в Індії 28-29 березня. Ворожбит відзначає, що під час цього візиту відбулося засідання українсько-індійської міжурядової комісії, якого не було з 2018 року. При цьому фахівчиня не прогнозує, що Індія підтримає Україну за всіма пунктами "Формули миру" президента Володимира Зеленського. Але не виключено, що у Нью-Делі зможуть обрати певні напрями, "в яких будуть найкраще тиснути на Росію". До речі, з 2014-го року Індія зменшує свою залежність від РФ у купівлі озброєння, зауважує Ворожбит.


 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Оголошення програми у запису
Ведучі:

Міністри закордонних справ України та Індії Дмитро Кулеба і Субраманьям Джайшанкар під час зустрічі в столиці Індії, Нью-Делі. 29 березня 2024 року. Фото: сторінка Дмитра Кулеби у соцмережі Х (колишній Твіттер).

Перший візит глави МЗС до Індії за останні пʼять років 

— Поговорімо про підсумки першого з 2017 року візиту глави МЗС до Індії, який відбувся 28-29 березня. Пані Ольго, як загалом минув візит Дмитра Кулеби?

Насправді найголовніше, що цей візит відбувся, тому що те, що ми могли спостерігати останні пʼять років, а найбільше вже від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, – це прогалина на політичному рівні. Від початку повномасштабного вторгнення в нас був візит заступниці міністра закордонних справ Еміне Джепарової. Але візиту такого рівня, як міністра закордонних справ, не було вже п'ять років, а це дуже важливий елемент у співпраці із Індією. Дуже важливими є розмова і переговори на політичному рівні, адже від них залежать вже всі наступні. Під час цього візиту відбулося засідання українсько-індійської міжурядової комісії, якого також не було з 2018 року. А це важливий елемент для розвитку, знову ж таки, економічної співпраці між нашими країнами. З того, що ми чути від міністра закордонних справ Дмитра Кулеба, важливим є те, що Україна дозволяє, якщо так можна сказати, країнам Глобального Півдня обирати певні напрямки. 

"Формула миру" країнам, для яких розв'язана Росією війна далека

— А як щодо "Формули миру" президента України Володимира Зеленського? Чи готова Індія відкрито її підтримати? Адже для нас важлива ця підтримка і "Формула миру" виходить на новий рівень. 

Ми не можемо говорити про, наприклад, про підтримку всіх 10 пунктів. Але важливим елементом для співпраці з країнами Глобального Півдня, які вагаються, для яких наша війна може бути далекою, є те, що вони можуть обирати певний напрямок і співпрацювати по "Формулі миру" в тому напрямку. Якщо Індія, наприклад, не готова буде на політичному рівні співпрацювати у напрямку, наприклад, притягнення російської влади до відповідальності за воєнні злочини, то вони можуть обрати якийсь інший напрямок.

— Тобто, поки що офіційно цього немає, так? 

Офіційно ми бачимо, що Індія була присутня на всіх зустрічах щодо обговорення "Формули миру". Також радники з національної безпеки прем'єр-міністра Індії на постійному зв'язку із паном Єрмаком. Якщо ми беремо минулий рік, то вони спілкувалися телефоном кожні два місяці. Це дуже важливо, бо означає, що переговори йдуть і, скоріш за все, на певних напрямках ми будемо мати Індію на "борту" щодо "Формули миру". І дуже важливо, що вони зможуть обрати певні напрямки, в яких будуть найкраще тиснути, наприклад, на Росію чи допомагатимуть нам.

Але щодо всіх десяти пунктів, на жаль, я не впевнена.  

Кожна пляшка олії на індійському столі – українська

— Зустріч ініціював саме індійський колега, який запросив Дмитра Кулебу відвідати його країну. Це означає, що Індія зацікавлена розвивати відносини і працювати з Україною, так?

Так, звичайно. Для мене 2024-й  це, певним чином, рік Індії в українських зовнішньополітичних відносинах, якщо порівнювати останні кілька років. Перша телефонна розмова нашого міністра закордонних справ цього року відбувалась якраз із міністром закордонних справ Індії. Пізніше заступниця міністра закордонних справ України відвідала Індію, тепер її відвідав міністр закордонних справ України. Видається, що це посилення на політичному рівні, за собою потягне також посилення на всіх інших рівнях двосторонньої співпраці. Також відновлення роботи міжурядової комісії буде посиленням нашої економічної співпраці. Бо якщо ми беремо рівень до повномасштабного вторгнення, то економіка відігравала дуже багато. Якщо ми дивимося, наприклад, 2021 рік, в розрізі останніх восьми років перед повномасштабним вторгненням, то там у нас був найвищий товарообіг із позитивним для нас сальдо. А за 2 роки повномасштабного вторгнення ми маємо навпаки негативне сальдо, тобто ми більше імпортуємо з Індії, ніж експортуємо туди. А це велетенський ринок, дуже корисний для нас.

— А чим Індія може зацікавитися? Що ми можемо запропонувати Індії в плані продукції?

У нас були довоєнні контракти у машинобудівній сфері, щодо виробництва газових турбін. У розмові між президентом України та прем'єр-міністром Індії, буквально за тиждень до візиту Кулеби, йшлося про відновлення аграрного експорту. Фактично кожна пляшка олії на індійському столі – це українська олія. Ці всі напрямки ми можемо поновити, посилити, розвивати. Так само важливим етапом у нашій співпраці були індійські студенти, які навчалися в Україні. Звісно, що наразі в нас не є достатньо безпечно, щоб вони могли повертатися до Харкова, де навчалася чимала кількість індійських студентів. На заході України залишається невелика частка студентів, тож можливо можна було би їх більше також запрошувати. Можливо також з'являтимуться нові напрямки співпраці в межах стартапів. 

Те, як Україна тримається, наша стійкість в цій війні також дуже сильно впливає на зацікавлення, захоплення, воєнний досвід. Наш військово-технічний досвід дуже цікавий для Індії, тому що ця країна оточена недружніми до неї країни. В неї є прикордонні конфлікти, прикордонні конфлікти  з Китаєм, з Пакистаном. І, звичайно, те, що Росія і Китай розширюють співробітництво, теж не подобається Індії.

З 2014-го Індія зменшує свою залежність від Росії у купівлі озброєння

— До речі, ми не можемо оминути увагою зв'язки Індії з Росією. Можна сказати, що цей зв'язок тягнеться ще з часів колишнього СРСР? 

Наразі я би виділила один з найважливіших аспектів, якщо ми зараз відкинемо економіку, –  дезінформацію. Росія дуже сильно інвестує в дезінформацію, поширення своїх наративів в Індії. Але є інший аспект, де, наприклад, Індія сама розуміє, що треба змінювати. Левову частку своєї зброї Індія купувала у Росії і це одна з причин такої політичної близькості. Проте з 2014-го року Індія зменшує свою залежність від Росії у купівлі озброєння і це дуже важливо. 

До прикладу, коли президент Франції, Еммануель Макрон цього року був присутній в Індії на Дні республіки, в січні, були підписані нові контракти між Індією та Францією. Тобто Індія починає диверсифікувати закупівлю зброї, яка була важливим елементом співпраці між двома країнами, між Росією та Індією. Тобто, тут навіть тиснути не треба, країна розуміє сама, що, по-перше, це проблематично щодо за залежності, по-друге, Росія не виконує контракти, по-третє, треба диверсифікувати. Чим меншою буде ця залежність, тим більше країна зможе балансувати по-іншому.

Нам треба посилювати нашу присутність в Індії. Українське посольство працює лише в Нью-Делі, з доволі невеликим штатом осіб і вони роблять зараз чудову роботу, зважаючи на ту кількість, скільки їх є. А до початку повномасштабного вторгнення йшлося про відкриття Генконсульства України у Мумбаї.

Без знижок Індія перестане купувати нафту в Росії

— Чи може Індія колись в перспективі відмовитися від купівлі російської нафти? 

Якщо не буде знижок, то Індія перестане її купувати. наскільки я знаю, що поки знижки немає, то Індія навіть зменшила купівлю цієї нафти.

КОНТЕКСТ

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, перебуваючи у Нью-Делі з візитом, заявив, що є зміни в ставленні Індії до повномасштабної війни РФ проти України. Про це дипломат заявив в ефірі телемарафону "Єдині новини". "Нещодавня розмова президента України та прем'єра Індії та моя присутність сьогодні в Нью-Делі — наочні свідчення цих змін", — зазначив Кулеба. За словами глави МЗС, "можливо, нам в Україні хотілося б, аби ці зміни були швидшими, яскравішими, але в Індії своя зовнішня політика, свої інтереси". "Утім, якщо порівняти стан наших відносин у перший рік повномасштабної війни та зараз, то відбулися позитивні зрушення", — підкреслив дипломат.

20 березня 2024 року президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді. Політики обговорили розвиток двосторонніх відносин між державами.