Якою має бути заробітна плата в чиновників і депутатів — пояснює професор Валерій Тертичка

Якою має бути заробітна плата в чиновників і депутатів — пояснює професор Валерій Тертичка

Чи є залежність між розміром заробітної плати та схильністю до корупції? Якою має бути заробітна плата в державних службовців — в ефірі Українського радіо розмірковував політолог, професор, доктор наук з державного управління Валерій Тертичка.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Професор Валерій Тертичка спростовує традиційне протиставлення розміру заробітної платні і рівня корумпованості.

"Взагалі воно логічне, але ці дослідження, які були проведені, показують, що немає прямої кореляції і прямої залежності від корумпованості і заробітної плати. Був період, коли ми вважали, що якщо ми піднімемо заробітну плату держслужбовцям, які працюють на митниці, мають відношення до всіляких, умовно кажучи, потоків, то автоматично вони перестануть брати хабарі. Такого не відбулося, просто піднялася планка хабарів. Воно спрацьовує на досить незначний відсоток тих, хто сумнівався — брати чи не брати, або той, хто вважав, що можливо я так би мовити все-таки буду служити державі і суспільству і тому подібне", — зазначає Валерій Тертичка.

Втім, поступово цей відсоток змінюється. Професор наводить дві найбільш кричущі проблеми України сьогодні: війна і корупція. 

"Корупція — це таке загальне явище, яке пов'язане з нашим повсякденним життям, там якісь послуги, десь щось по знайомству, оскільки ми вважаємо, що корупція — це виключно хабар. Насправді ж це використання можливостей своєї посади, це конфлікт інтересів. Корупція — багатогранне явище, починаючи від побутового рівня і закінчуючи топ-корупцією. У нас був такий період, коли ми намагалися боротися виключно з топ-корупцією. Потім зрозуміли, що без цього живлення знизу, надходження з побутової корупції, це було б неможливо", — констатує Валерій Тертичка.

З іншого боку, він зазначає, що набирати професіоналів на низьку зарплату також не вийде, адже питання гідної оплати праці постає тоді, коли ми шукаємо гідну людину на важливу посаду.

"Якщо ми хочемо туди набрати трієчників, двієчників і всіх тих, хто не навчився і хто хотів би щось зробити, але не знає, як і що, то така річ...", — говорить експерт.

Щоб вивести раціональну суму заробітної плати чиновнику та депутату, професор радить переглянути заробітні плати, на які погоджуються держслужбовці, покидаючи свої посади та вирушаючи на роботу за кордоном — це 1000-1500 доларів.

Фото: ubr.ua