За 15 років Тріо бандуристок Українського радіо записали понад 100 композицій

За 15 років Тріо бандуристок Українського радіо записали понад 100 композицій

За 15 років Тріо бандуристок Українського радіо записали понад 100 композицій, три платівки та відвідали з гастролями п’ять країн.

Як повідомляє прес-служба Суспільного, 18 грудня в креативному просторі телецентру "Олівець" UA: HUB завершився сезон музичних ланчів — міні-концертів, які відбувалися щовівторка о 13:00.

По завершенню сезону учасниці Тріо бандуристок Українського радіо народна артистка України Тетяна Маломуж та Катерина Коврик розповіли про 15 років творчого шляху, різдвяний концерт і музичні ланчі для Суспільного.

Яким видався 2018 рік для Тріо бандуристок?

Катерина Коврик: У нас було декілька сольних концертів цього року. В київських Будинку звукозапису Українського радіо, Будинку Актора і також в Одесі на фестивалі ім. Богдана Весоловського. Найважливішим був сольний концерт "Осінні зустрічі". Він якраз припав на 70-ліття від дня народження Володимира Івасюка і ми вирішили виконати його пісню "Мальви". Вона дуже особлива для нас через події, які зараз відбуваються в Україні. Окрім класичних аранжувань, ми разом із відомим музикантом Олександром Береговським виконали декілька творів у супроводі ударних.

Як ви обираєте твори для свого репертуару?

Тетяна Маломуж: Ми ставимо перед собою завдання поповнити художні фонди творами, які ще ніким не записані. Тому підбираємо композиції дуже прискіпливо. Наша мета не лише записати пісню, хоча сам запис — це теж процес творіння. Коли слухаєш готовий уривок, розумієш, що можна змінити чи вилучити. У цьому нам дуже допомагає звукорежисер Михайло Дітковський. Але крім цього, ми хочемо урізноманітнити репертуар Тріо бандуристок. Такі колективи працюють майже при кожній філармонії, тому ми самі перекладаємо для бандури класичні інструментальні твори. Тріо бандуристок —  це, насамперед, вокальне тріо. Ми виступаємо під супровід оркестру, фортепіано, бандури чи а капела.

Катерина Коврик: Зараз спостерігаємо тенденцію до електронного звучання навіть у бандури. Ми ж стараємось передати класичну красу її звуку. Розкрити бандуру може цікавий вокальний супровід (цілі солоспіви) чи несподіване аранжування. Так, наприклад, усі знають пісню "Ой єсть в лузі калина". А Дмитро Губ’як із Тернопільщини створив її джазову версію — пісня знайома, але звучить зовсім по-іншому. До речі, ми виконували її на одному з музичних ланчів в UA: HUB.

У січні вашому колективу виповниться 15 років. Які ви маєте плани на "ювілейний" 2019 рік?

Тетяна Маломуж: Ще цього року ми виступимо на концерті "Дивовижне Різдво" в Будинку звукозапису Українського радіо. Будемо виконувати колядки, написані спеціально для Тріо бандуристок і оркестру. З нами в концерті візьмуть участь Академічна хорова капела Українського радіо, Академічний оркестр народної та популярної музики Українського радіо, Устим Скрипка та Лариса Гузей, солістка Національної опери Наталія Николаїшин, солісти Національної філармонії Сергій Бортник і Єлізавета Ліпітюк та етно-співачка Руслана Лоцман.

Ми часто виконуємо твори в джазових обробках і продовжимо робити це у 2019 році. Особливо цікаво працювати з українською естрадою 30-40-х років. До речі, композитор Мирослав Скорик сам запропонував нам узяти до репертуару його ранні твори. Це буде очікуваним проектом у наступному році!

Нагадаємо, Тріо бандуристок Українського радіо у складі народної артистки України Тетяни Маломуж, заслуженої артистки України Ольги Черній та артистки Катерини Коврик створено у січні 2004 року.

В основну діяльності тріо покладено підготовку і студійний запис для фондів Українського радіо творів вітчизняних композиторів, обробок народних пісень. Тріо — незмінний учасник прямих теле- та радіоефірів на каналах "Культура", УТР, іномовлення. Колектив активно гастролює в Україні і за кордоном Росії, Польщі, США, Франції, Білорусі, Угорщині, гідно представляв Україну на фольклорному фестивалі країн — членів Євромовної спілки (EBU).

У музичному портфоліо бандуристок понад 40 записів різноманітних за жанрами пісень та композицій, три презентаційні компакт-диски: "Співає тріо бандуристок", "Мелодії рідного краю", "Де вітер землю голубить". Тріо плідно співпрацює з Національною спілкою композиторів, бере участь у Міжнародному інтернет-проекті Національної спілки кобзарів "Думи мої...".