У твіті Зеленського для партнерів по НАТО не було нічого нового — Жовква

У твіті Зеленського для партнерів по НАТО не було нічого нового — Жовква

Партнери не почули нічого нового від Володимира Зеленського ані у цьому твіті, ані в кулуарах, ані під час двосторонніх зустрічей із лідерами держав-членів НАТО. Це зазначив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква, коментуючи ситуацію із твітом Зеленського 11 липня нинішнього року перед прибуттям глави української держави до Вільнюса на саміт НАТО. Ігор Жовква брав участь у цьому саміті. 

0:00 0:00
10
1x

Зустріч президентів України і США Володимира Зеленського і Джо Байдена на саміті НАТО у Вільнюсі. 12 липня 2023 року. Фото: ФБ-сторінка "Володимир Зеленський"

 

"Зеленський робить усе, щоб отримати найкращу позицію для України на шляху в НАТО"

За словами Ігоря Жовкви, "Наша команда робила відповідні заяви весь цей час, ми чітко артикулювали свої побажання щодо цього саміту. У кожного лідера на столі були так звані очікування України від цього саміту. Комюніке писалося без участі України, бо Україна не є членом НАТО. Могла бути спільна заява Україна-НАТО за результатами інавгураційного першого засідання Ради Україна-НАТО. Таке теж раніше практикувалося, коли в нас були комісії Україна-НАТО. Не обрали такий варіант держави-члени НАТО. Обрали три положення у вільнюському комюніке. Тому президент до останнього робив усе, щоби отримати найкращу позицію для України і продовжує це робити. Світ не зупинився після вільнюського саміту. Ми наближаємо перемогу. Партнери допомагають нам зброєю. До речі, декілька країн-членів НАТО під час саміту оголосили про нові військові пакети допомоги для України. Як правило, такі речі не оголошуються на самітах". 

11 липня цього року, перед прибуттям до Вільнюса на саміт НАТО, президент України Володимир Зеленський зазначив у твіттері: 

"Ми цінуємо наших союзників. Ми цінуємо нашу спільну безпеку. І ми завжди цінуємо відверту розмову. Україна буде представлена на саміті НАТО у Вільнюсі. Бо йдеться про повагу. Але й Україна заслуговує на повагу. Зараз дорогою до Вільнюса ми отримали сигнали, що певні формулювання обговорюються без України. І я хотів би підкреслити, що в цьому формулюванні йдеться про запрошення стати членом НАТО, а не про членство України. Це безпрецедентно і абсурдно, коли не визначені терміни ані для запрошення, ані для членства України. При цьому додаються розпливчасті формулювання про "умови" навіть для запрошення України. Схоже, немає готовності ані запросити Україну до НАТО, ані зробити її членом Альянсу. Це означає, що залишається можливість торгувати членством України в НАТО в переговорах з Росією. А для Росії це мотивація продовжувати терор. Невизначеність – це слабкість. І я буду про це відкрито говорити на саміті".

А у Вільнюсі Володимир Зеленський назвав важливим результат саміту із визнанням, що Україні не потрібно виконувати План дій щодо членства (ПДЧ) на шляху в альянс. Президент подякував за це. "Результати саміту гарні, але якби було запрошення, були б ідеальними", – резюмував Володимир Зеленський. 

Позиція Байдена: "Ми чітко почули, що Україна буде членом НАТО"

Також Ігор Жовква оцінив Українському Радіо позицію президента ключової держави НАТО США Джо Байдена стосовно перспектив членства в альянсі України. Ігор Жовква нагадав, що була окрема двостороння зустріч президентів Джо Байдена та Володимира Зеленського після засідання Ради Україна-НАТО. "США продовжують залишатися нашим вірним стратегічним партнером і на полі бою, і в підтримці щодо санкцій, і в фінансовій підтримці, і в питанні євроатлантичної інтеграції. Ми чітко почули, що Україна буде членом НАТО. Ми почули від Байдена підтримку щодо схвалення документа про гарантії безпеки України. Там сказано, що ці гарантії безпеки діятимуть, поки Україна продовжуватиме шлях до повноцінного членства у НАТО", – наголосив Ігор Жовква.