"Треба бути готовим до прильоту ракети у ТЕС", — Попенко про складний опалювальний сезон

"Треба бути готовим до прильоту ракети у ТЕС", — Попенко про складний опалювальний сезон

Україна відмовилася від російських енергоносіїв, а влада анонсувала зниження температури в будинках до 16 градусів. Тим часом президент підписав закон, який встановлює мораторій на підвищення комунальних тарифів. Скільки ми будемо платити за комуналку? Наскільки тепло буде в наших оселях? І як вберегтися від обстрілів ракетами теплоелектростанцій? Про це слухачам Українського радіо розповів засновник Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

0:00 0:00
10
1x

"Президент підписав закон, за яким не будуть підвищуватися тарифи на тепло та гарячу воду, на газ та розподіл газу. Тому ціни залишаться минулорічними, під час війни і після закінчення війни ще півроку будуть такими ж. Цей закон є дуже актуальним, тому що не буде зростати заборгованість за житлово-комунальні послуги. Офіційно ми не знаємо державного боргу за компослуги. Можливо він сягнув вже за 100 мільярдів.  

Близько 14 мільйонів українців на сьогодні є вимушеними біженцями та переселенцями. 5 мільйонів з них втратили роботу назавжди. Вони не можуть утримувати навіть себе, є неплатоспроможними і напевне не зможуть сплачувати комуналку. 

В містах, де проходять бойові дії, споживачі платять вкрай мало. У Харкові та Миколаєві сплата за послуги становить 10%. Неплатежі з 24 лютого у Донецькій і Луганській області є вкрай катастрофічними. В Центральній Україні сплачують за комуналку 50-70%, у Києві 75%, у Західній Україні 85% від загальної суми. 

Температура в багатоквартирних будинках взимку буде нижчою, ніж завжди: 16 градусів. Газу не вистачатиме, його буде менше спалюватися, тому ми змушені будемо жорстко економити. Нам потрібно всім готуватися до такої ситуації. Треба перевірити стан теплової системи в будинку, електричних мереж, щитових. Також треба бути готовим до того, що ракета може прилетіти і зруйнувати ТЕС, як було в Чернігові, Охтирці, Кременчуці, Харкові. І тоді мати запасний варіант, куди швидко переїхати в приватний будинок. 

Як утеплити своє житло? Можна замінити вікна у під'їздах, що дозволить зекономити до 15%. Можна встановити тамбурні двері в під'їзді. Можна утеплити труби в підвалі. А от щодо утеплення будинку зараз, то це буде зробити складно, бо немає ні фахівців, ні часу".   

Фото: armyinform