Євген Магда: головний адресат Декларації щодо Криму - Росія

Євген Магда: головний адресат Декларації щодо Криму - Росія

Державний департамент США оприлюднив офіційну Декларацію щодо Криму, в якій вказав, що не визнає анексії півострова Росією. Підписання декларації прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" директор інституту світової політики Євген Магда.

Які наслідки цієї декларації для України?

Політична декларація у данному випадку - це декларація Державного департаменту США - офіційна позиція країни, вона чітко визначена. Трамп може у твіттері чи фейсбуці розміщувати будь-які пости, але США дали відповідь на різноманітні спекуляції щодо питання Криму - США не визнає анексію Криму Росією та закликає Росію припинити окупацію Криму. Але це не означає, що Україна отримала величезну допомогу - це лише політичний сигнал про те, що потрібно й надалі боротися за відновлення своєї територіальної цілісності.

Дуже часто лунають  заяви з боку США, що вони готові закрити очі на анексію Криму заради того, щоб порозумітися з Росією, це очевидно викликано внутрішньою ситуацією в країні, адже йде боротьба між Трампом і політичною елітою США. Мета Трампа - зайти на європейський газовий ринок, максимально відновити виробництво в США, підняти кількість робочих місць, залучити гроші до країни, тобто зробити так, щоб той електорат, який за нього голосував, був задоволений. Чи не здається вам що ухвалення "Кримської декларації" - це елементи внутрішньої боротьби?

Головний адресат цієї декларації - Росія і світова спільнота, тому що заяву зробив не Трамп, а Державний департамент США. А дії Трампа націлені на проміжні вибори, аби допомогли республіканцям зберегти більшість в обох палатах Конгресу. Це допоможе йому на виборах, адже він вже заявив, що буде балотуватися на виборах в 2020 році.

Як спрогнозувати дії Росії в контектсі того, як вона нині поводиться в Азовському морі?

Україна часто діє із запізненням. Проболема, яка з'явилася у 2014 році, прогресувала, тоді були підписаны двостоорнні документи, які визначають, що Азовське море є морем внутрішнього користування, тому прямого порушення міжнародного права і двосторонніх угод Росією в цьому не вбачається. Географія грає на користь Росії, тим більше в тому регіоні військова потужність флоту Росії набагато більше нашої.

Прослухати повну версію програми.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!