Іван Капсамун: "Послаблюючи Україну, Польща посилює Кремль"

Іван Капсамун: "Послаблюючи Україну, Польща посилює Кремль"

Президенти України та Польщі вшановують роковини трагедії на Волині, але вшановують порізно.

Причину такої ситуації прокоментував у програмі Українського радіо "Україна. Сьогодення" Іван Капсамун, редактор відділу політики газети "День".

Прокоментуйте ті заяви, які вже встигли пролунати з вуст обох президентів.

Звичайно, та ситуація, яка склалася на сьогодні в українсько-польських стосунках, з одного боку є дружньою, і ми це бачимо в спілкуванні президентів, з іншої сторони ми спостерігаємо, що існує напруга, причому ця напруга пішла не з української, а з польської сторони. Якщо звернути увагу на те, що сказав президент Польщі, і вони це постійно підкреслюють, - це правда, але правда та, яку бачать вони. Тобто це не та правда, яка є спільною для двох народів, а саме та, яку пропонує польська сторона. Більш того, Польща зробила й низку кроків у законодавчому плані.

Чи поляки спроможуться змінити і вилучити словосполучення "українські націоналісти" зі свого закону?

Виходячи з ситуації, яка склалася на сьогодні, вони не готові до такого кроку. Вони і ухвалювали з такими намірами, щоб його не відміняти. Як це відбудеться в майбутньому, якщо зміниться в Польщі влада, то, можливо, будуть внесені певні зміни. Але насправді ця проблема є дещо штучною і цю штучність нагнітає саме польська сторона. Злочини, якщо вони і мали місце, то вони мали місце з обох боків. Відповідно, певне прощення було застосовоне ще на початку 2000 років. Такі речі не наближають наші дружні стосунки. Якщо Польща такими діями буде забирати сили в України, вона сама і програє. Послаблюючи Україну Польща посилює Кремль.