В Австралії знають усе про "поганих сусідів" України

В Австралії знають усе про "поганих сусідів" України

Українська композитор Катерина Ліхута, яка мешкає і працює в Австралії, презентувала на Зеленому континенті камерний концерт "Погані сусіди", присвячений російській агресії проти України.

Про це повідомляє Укрінформ.

"Російська агресія проти України у 2014 році надзвичайно схвилювала мене... В Україні продовжують жити мої рідні. Я хотіла якось виплеснути свій гнів і саме так виникла ідея "Поганих сусідів", - каже авторка концерту, композитор Консерваторії Квінсленда Катерина Ліхута.

Уперше презентація концерту відбулася в червні 2017 року під час 49 Міжнародного симпозіуму валторн у Бразилії. Аудиторія прихилдьно поставилася до цього твору. Головні партії виконали два провідні солісти австралійської Консерваторії Квінсленда - Пітер Лaфф та Icолт Кларк. Їх валторни уособлювали боротьбу між Україною та Росією. Інші 4 валторни відтворювали фон війни.

Загалом концерт створює відчуття напруженості та тиску з моментами смутку і трауру. У середині твору є повільний розділ, присвячений трагічній згадці про молодих українських воїнів, які віддали життя за Україну.

Австралійська публіка сприйняла "Поганих сусідів" не менш захоплено. Цьогоріч відбудуться подальші презентації концерту в Аделаїді та Перті. Проект отримав фінансову підтримку від Австралійської ради мистецтв, а організаційну - від Квінслендської консерваторії.

Візитівка музичної творчості Катерини Ліхути - використання у творчості елементів українських мелодій. Вона завжди виступає на сцені в українському вбранні.

Нагадаємо, Катерина Ліхута народилася і виросла у Києві, в родині музикантів. Закінчила Київський інститут музики ім.Р. Глієра та Національну музичну академію ім.П.Чайковського. З 2012 року постійно живе в Австралії.