Кінематографісти просять збільшити фінансування українського кіно

Кінематографісти просять збільшити фінансування українського кіно

Українські кінофестивалі та кінооб'єднання звернулися до влади з проханням збільшити фінансування на промоцію національного кіно.

На цьому наголошують у відкритому листі, оприлюдненому прес-службою Одеського МКФ, Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість", Міжнародний кінофестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, Одеський міжнародний кінофестиваль, фестиваль "Відкрита ніч", Асоціація кіноіндустрії України, Українська  кіноакадемія та Міжнародний медіафорум Kyiv Media Week.

"За підрахунками наших експертів, український кінематограф потребує сьогодні не менше 100 млн гривень за напрямком КПКВК 1806050. "Здійснення концертно-мистецьких та культурологічних заходів у сфері кінематографії, фінансова підтримка Національної спілки кінематографістів", що б складало приблизно 10% від запланованого бюджету фінансування українського кінематографу на 2018 рік", - ідеться у зверненні.

Цих коштів національний кінематограф потребує на проведення міжнародних кінофестивалів в Україні та популяризацію українських фільмів на міжнародних кінофорумах, і саме такий мінімум - 10% від загального бюджету державних фондів - передбачені на такі цілі у Польщі, Чехії, Литві, Грузії, Естонії, Словаччині.

Зокрема, Польський кіноінститут  витрачає впродовж року 2 млн євро на участь Польщі у міжнародних кінозаходах і 4,2 млн євро на підтримку міжнародних кіноподій у Польщі, тобто загалом у перерахунку в гривні це становить близько 200 мільйонів.