Юля Юріна: "Актуальні події дають поштовх на агресивну творчість"

Юля Юріна: "Актуальні події дають поштовх на агресивну творчість"

Пісня Юлі Юріїної стала саундтреком фільма "Залишався онлайн"


 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Пресслужба артистки

28 березня в український прокат вийшла стрічка "Залишайся онлайн" про реалії перших місяців повномасштабного вторгнення. Однією з музичних тем, використаних у якості саундтрека до фільму, стала пісня Юлії Юріної "Чорна хмара". Юлю ми пам’ятаємо ще з проєкту YUKO, старт якому дало шоу "Голос країни". Пізніше Юля розпочала сольну кар’єру. Вона займається популяризацією фольклору, має курс фольклорного вокалу – і експериментує на ниві фольку та електронної музики. 

Пісню "Чорна хмара" Юля написала в травні 2022 року. Це її перший самостійний текст українською. Пісня й кліп відгукнулись авторам фільму "Залишайся онлайн", і вони попросили використати її в якості саундтрека. Співачка погодилась і зовсім недавно відзняла новий кліп із додаванням кадрів з фільму., який єднає історію героїв фільму й особисту історію співачки. За словами Юлі, в пісні виплеснуті емоції злості, агресій й ненависті до всього російського, після того що російські окупанти зробили на українській землі.

По-перше, дякуємо тобі за твою творчість, незламність і чітку позицію. Розкажи, як ви знайшлись з авторами фільму "Залишайся онлайн"? 

Якось само собою все сталось. Мені подзвонили продюсери, сказали, що почули трек "Чорна хмара" і що він їм дуже сподобався. Запросили разом попрацювати і включити пісню до саундтреку стрічки. Ми зустрілися, домовилися – от так все і сталося, без будь-якої магії. 

Оце, здається, і є магія, коли все так просто й гармонічно стається. Твоя творчість останнім часом все більше нагадує якісь мініспектаклі, які виходять далеко за межі – вибач на слові – формату поп-сцени. Не думала про те, щоб створили щось на кшталт фольк-опери чи чогось подібного? Розвививатись у більш масштабних музичних формах?

Щодо більш масштабних – не знаю, не думала про це. В мене є "Гвара" – проєкт, в якому народна традиційна творчість подається в сучасних аранжировках. І моя сольна творчість, де я співаю про свій пережитий досвід і транслюю його в музичному вигляді.

І це якраз два такі напрямки, в яких я працюю. Один як розвиток укрїнської культури і продовження фольклорної традиції в більш сучасному вигляді – для того, щоб його можна було доносити широким масам. І інша частина – моя віддушина. Те, над чим я зараз працюю – новий альбом, який я намагаюсь до всіх дедлайнів встигнути доробити, щоби ви його якнайшвидше почули.

А хто встановлю ці дедлайни?

Я сама.

Що ти можеш розказати нам про сам трек "Чорна хмара"? 

Історія цього треку не дуже весела. Він був створений на початку повномасштабного вторгнення – під враженням від новин про те, що російські окупанти наробили на Київщині: в Бучі, Ірпені тощо. Коли стало відомо про ці звірства – ми тоді жили з колегами у волонтерському центрі, – то кілька днів просто не могли навіть розмовляти одне з одним. Не могли зібратись разом, щоб відрефлексувати. І саунддизайнер, звукоінженер і я кожен в своєму кутку в підвалі сиділи і створювали цю пісню. Зробили її дуже швидко і вже в травні виклали в інтернет. 

Без повномасштабного вторгення ця пісня навряд чи з’вилась, але сталося так, що актуальні події дають поштовх на агресивну творчість.

Ти взагалі йдеш непростим шляхом. В тебе інтелектуальна глибока музика, яка дійсно спонукає до глибоких переживань. Але це однозначно терапевтично: після прослуховування, після прожиття і усвідомлення цих негативних емоцій стає легше… Чи є в тебе якісь анонси: де найближчим часом тебе можна буде побачити-почути?

В нас буде виступ на церемонії вручення премій Jager Music Awards, де мене номінували в дво категоріях: "Артистка року" і "Трек року" за пісню "Голубочки" (церемонія відбулась 28 березня в столичній Малій опері, - прим. ред). А далі плануємо великий сольний концерт – слідкуйте за анонсами вже дуже скоро. Традиційно на свій день народження у травні я буду робити великий концерт, щоб запросити всіх своїх друзів, слухачів, шанувальників – і продемонструвати їм новий альбом.