Найстаріший український кінофестиваль "Молодість" у 52-ге стартує в Києві

Найстаріший український кінофестиваль "Молодість" у 52-ге стартує в Києві

З 21 до 29 жовтня Київ вкотре житиме "Молодістю". Мало хто пам’ятає, що міжнародний кінофестиваль, який позиціонує себе передусім як майданчик для молодих кінорежисерів, розпочався у 1970 році як дводенний огляд короткометражок, знятих тодішніми студентами Київського державного інституту ім. Карпенка-Карого. Втім, нині "Молодість" — це єдиний міжнародний кінофестиваль в Україні з акредитацією Міжнародної асоціації кінопродюсерів FIAPF та один з найбільших кінооглядів у Східній Європі. "Молодість" — це не лише міжнародний, національний і документальний конкурси, а й широка позаконкурсна програма. 

Фото: molodist.com

"Я сподіваюсь, що люди, які приїдуть сюди, теж будуть нашими амбасадорами у світі й будуть більше розуміти, що відбувається в Україні". 

На радість кіноманам, КМКФ "Молодість" повертається до повного формату після скороченого 51-го фестивалю. Це ще далеко не довоєнний розмах, але важливий меседж світу про існування української культури й українського кіно. "Так чи інакше звичний вигляд під час війни майже неможливий. Але повноцінний конкурс, повноцінні програми ми намагаємось зробити. На сьогодні підтвердили приїзд 25 іноземних гостей, це, безумовно, не так, як у мирний час, коли до нас приїжджали до 150 гостей. Але, все ж таки, я сподіваюсь, що люди, які приїдуть сюди, теж будуть нашими амбасадорами у світі й будуть більше розуміти, що відбувається в Україні", — наголоcив в ефірі шоу РанокПро на радіо Промінь незмінний директор кінофестивалю Андрій Халпахчі.  

"150 фільмів, які покажуть на фестивалі, 33 будуть українськими" 

Особливо тішить і те, що сучасне українське кіно представлене як в конкурсах, так і в позаконкурсній програмі "Українські прем’єри". Загалом із майже 150 фільмів, які покажуть на фестивалі, 33 будуть українськими, каже Андрій Халпахчі: "І це важливо, що попри все наші кінематографісти працюють, знімають кіно. Дуже багато документальних фільмів, які торкаються подій, пов’язаних з війною, з евакуацією людей, бо ми дійсно живемо між новинами". 

Деякі з українських стрічок вже встигли отримати нагороди на інших фестивалях. Скажімо, дебютна драма Марини Вроди "Степне" у серпні цього року отримала "Срібного леопарда"  на кінофестивалі в Локарно. Цей фільм покажуть у міжнародному повнометражному конкурсі, бо він вироблений у копродукції. 

Ну а фільми-призери головних кінофестивалів світу традиційно зібрали в позаконкурсній програмі "Фестиваль фестивалів" (загалом покажуть 9 картин). Програму FORMA традиційно присвятили експериментальним фільмам, "Скандинавську панораму" — стрічкам північноєвропейських країн, буде також Клуб італійської кінокласики й багато іншого. А чекатимуть кіноманів не лише в кінотеатрі "Жовтень". "Цього року ще одна локація дуже для нас важлива. На лівому березі відкрився новий кластер — кінотеатр "Краків", де відбудеться урочисте відкриття. Але вже зранку буде демонструватись програма в кінотеатрі "Жовтень", а в "Кракові" почнеться конкурс фільмів для дітей Teen Screen і ввечері на відкритті буде показано до 100-річчя видатного італійського режисера Франко Дзефіреллі картину "Ромео і Джульєтта". Це реставрована копія і я сподіваюсь, що тема кохання і під час війни є актуальною", — переконаний Андрій Халпахчі.