Це прорив. Леонов про підсумки "Рамштайну-24"

Це прорив. Леонов про підсумки "Рамштайну-24"

Передача Канадою двигунів для ракет літаків може свідчити, що в Україні збиратимуть ракети, припускає на підставі даних із відкритих джерел виконавчий директор центру досліджень "Пента" Олександр Леонов, коментуючи результати 24-го засідання "Рамштайн". Це зустрічі координаційної групи держав-союзниць України щодо подальших поставок їй зброї і техніки. Поставки з боку Канади є проривом, адже в України зникає необхідність отримання у союзників дозволів щодо глибини застосування певної зброї, зазначив експерт Українському Радіо. Не менш важливим є формування коаліції морських спроможностей. Леонов не виключає: український досвід морських дронів може допомогти Заходу у протистоянні в Тихому океані, зокрема, між Тайванем і Китаєм.

 

0:00 0:00
10
1x

24-е засідання у форматі "Рамштайн", 6 вересня 2024 року. Фото: facebook.com/rustemumerov.ua

Можливо, в Україні збиратимуть ракети

Нові пакети допомоги для України оголосили, зокрема, Нідерланди, Канада, Сполучені Штати Америки. Якщо говорити про перелік зброї, чи можна сказати, що тут щось змінилося чи все стабільно відбувається, як було поставлено на рейки ще у квітні 2022 року, під час першого "Рамштайну"?

Практично все залишилось, як було, і в цьому є позитив, оскільки процедура вже стала стабільною, і різні країни оголошують під час "Рамштайну" нові пакети. На що я звернув увагу, чого раніше не було, це те, що Канада оголосила про те, що передає декілька тисяч двигунів для ракет літаків і додаткове обладнання. Все це може свідчити про те, що планується збирати ці ракети в Україні, й, можливо, це якраз може бути тією новиною, про яку не оголошують, але про що можна зробити висновок. Взагалі про те, що Захід буде активно працювати над тим, щоб саме в Україні вироблялися і збиралися певні зразки зброї, говорили ще наприкінці минулого року. Можливо, зараз ми бачимо результати того, що в Україні починають працювати підприємства, які якраз будуть робити це. І це, безумовно, якісно новий рівень, можна сказати, прорив. Бо якщо в Україні навіть збирається якийсь вид зброї, то по факту Україна не має запитувати у союзників, як цю зброю застосовувати. І це може стосуватися, наприклад, і ракет для HIMARS. І тоді це вже можливість обійти всі ці проблеми, які були у нас весь рік.

Йдеться про те, щоб збирати в Україні чи під українським прапором, але десь в близькому прикордонні, щоб убезпечити такі підприємства від російських обстрілів? Ви це можете якось прокоментувати?

Це може бути і так, і так. Про те, що певні підприємства розташовані неподалік від кордону, говорили ще з початку широкомасштабного вторгнення. Але зараз мова йшла саме про підприємства в Україні, це стосується і логістики, і багатьох речей, які дозволяють фактично Україні самій ухвалювати такі рішення. Згадаймо: Rheinmetall, які буквально принципово говорили про те, що вони будуть створювати в Україні підприємства і навіть на прямі погрози Путіна про те, що росіяни будуть бити по цих підприємствах, Rheinmetall заявив: "У нас виробляється своя система протиповітряної оборони. Тож спробуйте. Ми тоді випробуємо її і покажемо, що це одна з найкращих систем". (Rheinmetall AG – німецький машинобудівний та збройний концерн зі штаб-квартирою в Дюссельдорфі, створений 1889 року. Один із найбільших виробників військової техніки та зброї в Німеччині та Європі, входить до 35 найбільших оборонних компаній світу, маючи представництва в багатьох країнах. Навесні 2023 року компанія відкрила представництво в Україні – ред.)

Присутність Зеленського може підштовхнути союзників до певних рішень

Якщо говорити про участь президента України, зазвичай він вимагає від членів своєї команди, щоб всі працювали на підсилення, на активну роботу саме в напрямку отримання зброї від наших союзників. Коли він сам з'являється на тій чи іншій події, це означає, що підключається "важка артилерія". Чи можна сказати, що безпосередня участь президента України посприяла активнішим змінам у рішеннях або підсилила певні напрямки?

Коли президент приїжджає, це означає, що на заході будуть оголошені якісь цікаві нові можливості. Наприклад, можливо, це говорить про морську коаліцію, бо це нове. Все, що оголошується на "Рамштайні", це робота протягом місяця і все узгоджено. Але на "Рамштайні" обговорюють роботу над наступними пакетами, обговорюють те, що треба. І тому присутність Верховного Головнокомандувача, вона може підштовхнути та дати додаткові аргументи нашим союзникам щодо тих чи інших видів озброєння. І заяви про необхідність надати можливість бити по російській території вглиб можуть підштовхнути союзників до певних рішень.

Хоча багато хто і на Заході, і в Європі вважає, що цей дозвіл не буде надано до закінчення виборів у США, бо трампісти і Трамп зробили цю тему частиною своєї виборчої агітації. І вони прямо звинувачують своїх опонентів, демократів, що такий дозвіл призведе нібито до Третьої світової, вони лякають виборців. І, вочевидь, що демократи не будуть давати Трампу такий подарунок.


Олександр Леонов. Фото: Вільгельм Смоляк

Український досвід морських дронів може допомогти Заходу у протистоянні в Тихому океані

Коаліція морських спроможностей — це про кораблі, ракети, міни?

Я думаю, що це разом, і насамперед про дрони. Питання в тому, що цей напрям став головним саме під час широкомасштабного вторгнення. До цього це були експерименти фактично. Зараз морські дрони показали свою ефективність і що можна знищувати флот ворога, який абсолютно переважає за ресурсами. І з цієї точки зору це цікавий момент, бо коли Україна підписувала угоди про гарантії безпеки, там, крім допомоги у розбудові саме українського ВПК, і от якраз ми можемо сподіватися, що ця робота йде, є досить цікавий пункт, що Україна в майбутньому має стати частиною безпекової екології і фактично її ВПК може допомагати союзникам. І зараз те, що Україна розробляє свої безпілотні системи для моря, може допомогти союзникам, зокрема у протистоянні в Тихому океані. Я думаю, Тайвань дуже-дуже ретельно вивчає український досвід, бо ситуація там приблизно дзеркальна. І флот Китаю, який переважає, виявляється, не може бути вирішальним аргументом при спробі вторгнення на Тайвань. Тож, думаю, тут вже йде співпраця, яка є взаємовигідною. Саме тому інформації буде обмаль.

КОНТЕКСТ

Міністр оборони України Рустем Умєров підсумував ключові результати засідання Контактної групи "Рамштайн", яке відбулося напередодні, 6 вересня:

► США оголосили про виділення чергового пакетавійськової допомоги Україні на суму 250 мільйонів доларів. До нього увійдуть критично важливе озброєння та обладнання, бойові машини M2 Bradley та ракети для HIMARS.

► Канада надасть велику партію двигунів для некерованих авіаційних ракет та 1300 боєголовок до них, що значно посилить наші можливості у повітряних операціях. Також новий пакет допомоги включає тисячі кулеметів та пістолетів, елементи військової техніки та пів сотні «швидких», що допоможе забезпечити наші медичні потреби на полі бою. Крім того, Канада взяла на себе важливу роль у навчанні українських пілотів для польотів на F-16 в рамках програми “FLIT”. На 5-річний термін підготовки пілотів ітехнічного складу уряд виділить 389 мільйонів доларів.

► Велика Британія передасть Україні 650 легких багатоцільових ракет (LMM) на суму 162 мільйони фунтів, що значно зміцнить наші можливості у протиповітряній обороні.

► Нідерланди нададуть Україні ракети класу повітря-повітря та допоміжні матеріали для літаків F-16 на суму 80 мільйонів євро. Ця допомога дозволить суттєво посилити обороноздатність наших військово-повітряних сил.

► Швеція приєдналася до коаліції з розмінування, підписавши Меморандум про Взаєморозуміння та зобов'язавшись внести 5 мільйонів євро до Фонду Коаліції для підтримки зусиль із розмінування територій.

► Іспанія відправить батарею зенітно-ракетного комплексу HAWK, яка включає 6 пускових установок.

► Ще один ключовий результат зустрічі з союзниками — підписання Положення Коаліції морських спроможностей (КМС)