Свіжі овочі, копчені ковбаси, сухофрукти – експертка про вибір продуктів під час відключень світла

Свіжі овочі, копчені ковбаси, сухофрукти – експертка про вибір продуктів під час відключень світла

Відключення електроенергії в спекотну пору додають клопоту господиням: продукти швидко псуються, а нагодувати сім'ю треба. Олена Сидоренко, професорка кафедри товарознавства управління безпечністю та якістю Державного торговельно-економічного університету в ефірі Українського радіо розповіла про те, як і які продукти зберігати під час відключень світла. "Найшвидше псуються риба, креветки та сире м'ясо. Причому, коли в креветках накопичується продукт розпаду білків, на смак це визначити не можливо. Тож отруєння гарантоване, – додала Олена Сидоренко. При цьому експертка звертає увагу на те, що тваринам такий продукт не нашкодить, адже у них є свій мікробіальний захист. Про правильний вибір продуктів під час постійних відключень електроенергії, про сучасні і прадавні методи зберігання їжі розповіла Олена Сидоренко, професорка кафедри товарознавства управління безпечністю та якістю Державного торговельно-економічного університету.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Freepic

Які зміни в нашому раціоні відбуваються через відключення електроенергії? Як вони впливають на вибір продуктів?

Зараз літо, і зараз не потрібно продовжувати життя продуктам. Потрібно їх їсти одразу живими, свіжими. Альтернатива в тому, що ми можемо дуже просто харчуватися. Я, наприклад, так харчуюся і влітку, і взимку. Проте, влітку є більше можливостей. І ці продукти більш цінні: різні овочі, салати, зелень, фрукти, ягоди, різні види капусти. Все це вирощено регіонально, це місцеві харчові продукти, не імпортовані. Всі ці продукти можна поєднувати з продуктами більш тривалого зберігання.

Але ж дехто наліпив пельменів ще з зими, а хтось вже заморозив першу ягоду в морозилці. Так, морозилка кілька годин зберігає температуру. Але ж є довготривалі відключення.

Ми це проходимо вже не перший рік. Морозильні камери є різні. Загалом, морозильна камера – це герметична ємність. Перше правило – не відчиняти її після відключення електроенергії. Адже це такий закон: тільки-но вимикається світло, одразу всім треба негайно подивитися в морозильну камеру. Але під час відключень її не потрібно відкривати. Тоді холодильник буде краще тримати температуру, поступово знижуючи її на 1° за годину. І тут важливий фактор літа. Взимку морозильна камера тримає температуру краще, влітку температура вища в півтора рази. Щодо пельменів, краще переглянути цей аспект. Якщо їх дуже багато, терміново зібрати всю родину і з'їсти. Інших варіантів немає. Можна ще зварити і одразу повторно заморозити. Це будуть швидко заморожені напівфабрикати. Тільки це треба робити саме зі свіжими продуктами. От ми знаємо, що зараз у нас будуть кризові ситуації з енергетикою. Ми маємо це витримати і пройти гідно здоровими, активними, харчуючись лише безпечними харчовими продуктами. Отже, повторюся, пельмені зваріть і одразу заморозьте. Таким чином ви убезпечуєте себе від псування продукту. В такому вигляді він може зберігатися значно довше. Але якщо вони повністю розморозяться через відключення світла, краще не ризикувати і їх не вживати.

До речі, в ролі акумулятора холоду в холодильнику може бути просто пляшка з замороженою водою.

Так, згідно з законами фізики це працює. Але не дуже довго. Така пляшка буде підтримувати температуру в межах одного градуса. Акумулятори холоду для нас не дивина, вони реалізуються. Але вони також суттєво не рятуватимуть ситуацію. Щодо заморожених ягід, я також вже заморозила першу суницю від мами, тому що вона найкраща, ароматна. Я буду постійно за нею спостерігати. Поки що моя морозильна камера витримує ці чотиригодинні відключення. Там температура падає на 1-2°. Але треба спостерігати. Якщо не витримує, треба ці ягоди переробляти: варити джеми, компоти, варення тощо.

Що можна тримати в холодильнику з того, що не зіпсується під час довготривалих відключень, наприклад, впродовж шести годин? А що краще взагалі не купувати, розуміючи цю проблему?

Через 6 годин відсутності світла в звичайній холодильній камері в найкращому випадку буде температура 10-12°, якщо туди ніхто не буде заглядати. Там можна зберігати ті продукти, які не бояться перепаду температур. Тож, ніяких особливих продуктів там не може бути. Окрім, наприклад, молока тривалого зберігання. В принципі, це абсолютно повноцінний продукт, який не боїться температурних перепадів. Але якщо його відкрили, то його потрібно одразу спожити. Що іще там можна зберігати? Окрім круп, ще можна зберігати хліб.

Крупи теж потрібно зберігати в холодильнику?

Крупи взагалі краще зберігаються в холодильнику. Хто сказав, що вони не потребують особливих умов зберігання? Не потребують, тільки якщо ви зберігаєте їх один місяць. Якщо довше, їх теж краще зберігати в холодильнику. Тому що там темно, і там прохолодно. Пам'ятайте: якщо ви холодильник періодично не миєте, він перетворюється на прекрасне середовище для розмноження мікроорганізмів. Там грибки і бактерії будуть прекрасно розвиватися при таких температурах. Тому чистота холодильних камер – понад усе в цих умовах.

Як часто потрібно мити холодильник?

Залежно від того, що ви там зберігаєте. Мінімум раз на місяць. Якщо в ньому лежать якісь продукти, які мають специфічний запах, або продукти, які розсипалися, тоді частіше. Адже там в будь-якому випадку буде підвищена вологість і підвищена температура, тобто прекрасне середовище для розвитку бактерій.

Іноді важко приготувати їжу навіть на один раз. Насамперед це стосується тих, у кого вдома електрична плита.

Ми розуміли, що така ситуація буде. Коли це було вперше, і ми не мали досвіду, це було проблемою. Нині всі мої знайомі вже знають, як вийти із ситуації, мають якісь свої пристосування. Для цього потрібно мати якісь снеки, сушені продукти, сухарики, хлібці. Тільки не сухарики з добавками, а сушений хліб. Також потрібно мати різні сухофрукти, якісь, можливо, йогурти тривалого зберігання. Адже краще вжити такий продукт, аніж отруїтися. Тобто потрібно мати якийсь запас продуктів тривалого зберігання. В тих місцях, де дозволено готувати їжу на багатті, мати мангал.

Мені пригадується досвід із 90-х, коли ми згадували ще давніший досвід наших пращурів, котрі взагалі не мали холодильників. І тоді ми пригадували про такий природний консервант, як смалець і сіль. Наприклад, масло прекрасно заливається солоною водою, після чого дуже довго не псується. І ковбаси, залиті смальцем, я теж добре пам'ятаю. Але по смальцю у мене до вас є питання з приводу температурного режиму. Прокоментуйте, будь ласка.

Це відомий спосіб. З давніх-давен наші діди і прадіди використовували смалець. Смалець – це перетоплений жир, тобто він пройшов температурну обробку, в ньому практично відсутня волога. Тому в цьому сенсі він і є консервантом. Можна заливати ним продукти, але потрібно дивитися, щоб не було вологи, і не розвинулася пліснява. Такі продукти не можна зберігати на сонці. Згадане вами масло можна заливати солоною водою, але лише на декілька днів. Воно не буде дуже солоним. Жир, як правило, забирає сіль на себе. Тобто за допомогою смальцю і солі справді можна зберігати продукти. Цукор також є консервантом. Але є і сучасні способи. Такі, як, наприклад, молоко тривалого зберігання. Це повноцінний продукт, який витримує тривале зберігання. Тому не забувайте, що в супермаркетах є продукти, які можна довго зберігати. Це можуть бути і консерви.

Які продукти зараз найкраще обирати?

Насамперед ми дивимося на термін зберігання. Практично на всіх продуктах зазначено декілька температурних режимів, при яких можна їх зберігати. Всі прекрасно знають, що, приміром, хліб буде зберігатися декілька днів. Особливо якісний. Він не повинен пліснявіти. Його не потрібно зберігати в герметичних поліетиленових пакетах. Щодо молочних продуктів, одну добу витримають йогурти, сири, плавлені сири. Але жодні молочні продукти не можуть зберігатися на сонці. Купуємо овочі, зокрема, авокадо – теж повноцінний продукт, який може зберігатися дуже довго. Всі цитрусові також можуть зберігатися. Щодо ковбаси, то краще обирати сирокопчену чи сиров'ялену, але не герметично упаковану. Тому що у герметичному пакуванні і при підвищеній температурі вище 10°, може розвиватися гостра токсикоінфекція ботулізм і накопичуватися ботулотоксин. Тому і ковбасу, і копчене або сирокопчене м'ясо зберігаємо без герметичної упаковки.

Як визначити, що продукт зіпсувався, але немає ще очевидних ознак цього?

Справді, буває так, що накопичуються продукти розпаду білків, наприклад, у креветках. І ви це за смаком навіть не визначити. Але у вас буде отруєння з підвищенням температури та діареєю. Тому що рибні і свіжі м'ясні продукти дуже швидко псуються. А за смаком і за запахом ви можете навіть цього не визначити. Тому якщо знаєте, що відключення триває довго, то варимо продукт, піддаємо його термічній обробці, а лише потім це заморожуємо. Але один раз. Якщо варіантів немає, тоді викидаємо.

А чи можна такі продукти дати тваринам? Чи не буде їм зле?

Ні. Тварини мають свій мікробіальний захист, їм не буде зле, якщо вони будуть це споживати. Тварини теж люблять креветки.