"Резерв+". Електронна черга ТЦК. Фортифікації і енергетика – Клименко про головне за тиждень

"Резерв+". Електронна черга ТЦК. Фортифікації і енергетика – Клименко про головне за тиждень

Приблизно за місяць-півтора ми побачимо реальну кількість людей, які є в резерві і можуть боронити країну. Так прокоментувала перший тиждень дії нового закону про мобілізацію перша заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури, заступниця голови фракції партії "Голос" Юлія Клименко. В ефірі Українського Радіо вона підтвердила, що застосунок "Резерв+" працює і оновлення бази активно триває. Але це тільки "вхідні ворота", зауважила депутатка. У самих ТЦК досі переважно усе на папері, попри запуск електронної черги. "Цей орган треба реформувати негайно, інакше питання мобілізації буде буксувати", – вважає Клименко. Вона також додала, що слідом за слідчою комісією щодо фортифікацій і дронів, депутати можуть ініціювати й окрему комісію з енергетики. "В кінці-кінців люди повинні знати, чому гроші були направлені саме на такі заходи, і чому вони не спрацювали. І чи це просто неефективне рішення, саботаж, чи це зрада", – сказала Клименко. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: АрміяInform

Йде процес наповнення бази

Перший тиждень роботи закону про мобілізацію. Що вже можна сказати, як він насправді працює?

Я думаю, один тиждень – це дуже мало, щоб зрозуміти, як працює закон. Тому що на даний момент тільки йде процес наповнення бази. Люди активно реєструються в електронному додатку "Резерв+" і обновлюють свої дані. Ми вже знаємо, що більше 700 тисяч, а, мабуть, вже і більше людей в Україні і за кордоном оновили свої дані і активно продовжують це робити. Але це перший етап. Скоріше за все, це люди, яким не було особливо, що приховувати. Вони були у базах даних і просто оновили своє місце перебування, свій статус. Тому тиждень – це замало. Я думаю, що результати будуть десь за місяць-півтора, коли ми будемо бачити реальну кількість людей, які у нас є в резерві і які можуть бути корисні для перемоги. 

На які нюанси ви звернули увагу протягом цього тижня роботи оновленого закону?

Я звернула увагу на те, що ми, насправді, в законі зробили багато не практичних кроків. Наприклад, для перетину кордону все ж таки треба, щоб залишався паперовий військовий квиток. Це значно зменшує мобільність людей, які можуть перетинати кордон, які їздять із гуманітарною допомогою. Тобто ми залишили багато не практичних дірок, які ускладнюють людям життя. Тобто якщо ти зареєстрований у "Резерві", то ти є у всіх базах даних, а Державна прикордонна служба має доступ до бази військовозобов'язаних "Оберіг" і вона може чітко бачити, чи людина оновила свої дані і чи має вона право на перетин кордону. Тому вимога додаткових документів, а саме паперових квитків із додатково вклеєним штрих-кодом, значно ускладнює процедуру. Я вважаю її абсолютно непрозорою і непотрібною. Треба просто дати можливість прикордонникам повіряти усе в електронному вигляді.

Електронної черги у ТЦК недостатньо

Попри цифровізацію, до ТЦК СП і далі черги. Чому і як оптимізувати їхню роботу? 

Насправді у ТЦК працює дуже велика кількість людей. Чим вони займаються, як поділені їх функціональні обов'язки, я вам не можу сказати, бо я цивільна особа. А ТЦК – це військові утворення. Це мілітарна організація, ними керують військові, відповідно, вони і повинні наводити там порядок. Цивільні люди не можуть це зробити і депутати тим більше не мають фактично цивільного контролю над цією ситуацією. 

Що треба зробити у ТЦК? Воно вже першим кроком зроблено – це електронна черга. Але, на жаль, її недостатньо, тому що процедури всередині ТЦК дуже складні. У мене є співробітник, який давно списаний через травму. Він провів 3 чи 4 дні у ТЦК, щоб довести, що ця травма у нього вже 10 років. Причому травма достатньо серйозна, він воював і отримав поранення. Тому із таким підходом це перетвориться просто у величезні бюрократичні проблеми для людей. А нагадаю, що всі повинні отримати документи і оновити свої дані протягом 60 днів, тобто до 18 липня цього року. Якщо буде не наведений лад у ТЦК і в інших органах, де проходять люди усі ці процедури, то значить треба переносити термін – не на 60 днів, а на більше. Насправді, я подавала Комітету правку, щоб було 120 днів. Тоді всі люди встигнуть оновити свої дані, і не буде ні корупції, ні продавання черг і всього іншого, що, на жаль, зараз присутнє.

Але оновлюючи свої дані у "Резерв+", потім  все одно потрібно йти до ТЦК. 

Так. До ТЦК також приходять ті, кого викликають повістками. Ти з'явився, тобі виписують документи на проходження ВЛК. І далі вся ця паперова процедура толком не врегульована. Вона як була складна, непрозора і корупційна, так і залишилась. Тобто фактично зроблено тільки  "вхідні ворота".  "Резерв+" дуже гарна програма, ти дійсно можеш оновити, але за нею залишаються всі жахливі бюрократичні процедури, які були. Тобто це не вирішує повністю питання військовозобов'язаних і тим більше питання мобілізації.

А чому ви говорите, що корупційна? 

Ми всі живемо в Україні, бачимо в медіа і чуємо історії про те, що відбувається в ТЦК. На жаль, ТЦК залишились нам ще з радянщини і вони там залишаються. Цей орган треба реформувати негайно, інакше питання мобілізації буде буксувати. 

В Україні достатньо людей, які готові мобілізуватися і вже мобілізувалися 

Як і де працівники ТЦК зараз перевіряють у людей документи. Чи бувають випадки, коли можуть зупинити на вулиці і після перевірки документів мобілізувати? Які в такому випадку для цього є підстави? 

Законом дозволено перевіряти документи. По-перше, закон чітко передбачає, що кожен військовозобов'язаний повинен мати з собою військово-облікові документи. Це на даний момент військовий квиток. Я не знаю, чи "Резерв+" замінює військовий квиток, бо насправді я сама не можу знайти відповідь на це питання. Наскільки мені відомо – ні. Тобто ви все рівно з собою повинні носити паперовий варіант військового квитка і показувати на вимогу працівників ТЦК. Ці повноваження також надані Нацполіції, СБУ та іншим правоохоронним органам. Чи можуть мобілізувати одразу – ні. Вони повинні вручити повістку. Після цього людина повинна з'явитися в ТЦК, отримати направлення на ВЛК. І тільки після цього приймається рішення про мобілізацію чи ні. Випадки, коли людей загрібають на вулиці – це безпрецедентно. 

Але інциденти між людьми та представниками ТЦК і далі трапляються. І вони одразу потрапляють у фокус російської пропаганди. Як цьому можна зарадити? 

Цьому зарадити можна тільки одним способом – коли кожна людина в Україні і поза її межами буде знати, що мобілізація справедлива і не така жахлива, як воно розганяється роспропагандою. Такі поодинокі випадки, можливо, є, але вони настільки широко пропагандуються, що воно доходить не тільки до українських громадян, а й до наших міжнародних партнерів, які ставлять питання, чому в Україні ніхто не хоче воювати. Але це неправда. В Україні є достатньо людей, які готові мобілізуватися і вже мобілізувалися. А питання порушення прав людини, коли помирає людина в ТЦК, або відбуваються якісь бійки, це реально козир для Росії. Тому перш за все закликаю наше військове керівництво навести порядок у ТЦК. Там працює дуже багато людей, більше 50 тисяч. Усі ці люди повинні бути перевірені на їх доброчесність, всі ці люди повинні знати процедури, що вони не можуть чинити свавілля. Розумієте, керівник ТЦК – це ж не олігарх. А у нас уже скоро виросте новий клан олігархічної еліти – керівники ТЦК. Тому ТЦК існує як ЦНАП. Ти приходиш, отримуєш послуги і далі або мобілізуєшся, або демобілізуєшся і так далі. Тому вони і були перейменовані, що це сервісні центри соціальної підтримки. В цьому їх суть. На жаль, вони не відповідають зараз своїй суті.

Юлія Клименко. Фото: facebook/Klymenko.me

Кожен день має наслідки у людських життях

Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію щодо фортифікацій і дронів. Які факти вже відомі депутатам, якщо вони вирішили створити комісію? 

Я думаю, що факти відомі не тільки депутатам. Ми можемо навіть у регіональних медіа побачити дуже багато фактів про те, як невиконані, недовиконані або фактично зімітовані роботи з фортифікацій.

Які саме факти? 

Я недавно читала і насправді направила навіть депутатське звернення одразу в тимчасову слідчу комісію з приводу фортифікацій у Сумській області. Була стаття в місцевих медіа, де описувалося, що замість "зубів дракона" зроблено. Вони звалені в одну купу. Там є багато фотографій. Це публічні факти. Це не те, що хтось щось придумав. Тому ТСК повинна, перш за все, промоніторити усі медіа-статті з цього приводу, отримати скарги людей, особливо з прикордонних територій, і детально розібратися, що ми повинні зробити для того, щоб такого не траплялося. Щоб гроші не кралися, а були використані на фортифікації, які де-факто захищають наші життя. І це не тільки для прикордоння, це для всіх, хто живе в Україні. Тому що від Сумщини до Чернігівщини і до Київщини не так далеко. Якщо комусь здається, що це проблема окремої області, в якій не зроблені фортифікації, то це велика помилка. Насправді, не зроблені фортифікації в Чернігівській області будуть мати наслідки для киян. Аналогічно Сумська, Харківська і всі інші. 

Які найпроблемніші, можливо, зараз області у цьому напрямку? 

Ми всі побачили – це Харківська область. Коли почався відносно невеликий наступ росіян у Харківській області, то фактично ми не побачили там серйозних мінних перешкод і серйозних фортифікаційних споруд. Тому хочеться зрозуміти, чому так було зроблено, чому було таке рішення і не були зроблені необхідні фортифікації. Бо кожен день, насправді, має наслідки в людських життях. 

Що конкретно робитиме ця комісія? 

Оскільки це слідча комісія, у неї є слідчі повноваження. Вона може робити розслідування, викликати всіх, в тому числі, регіональних керівників для дачі показів. Після того, як факти встановлені слідчою комісією, вони передаються в правоохоронні органи. І далі вони вже ведуть розслідування у встановлених фактах порушень, які було виявлено.

Неефективне рішення, саботаж чи зрада

У Верховній Раді була година запитань до уряду. Що відомо про стан нашої енергетики? І хто відповідальний за захист енергооб'єктів, який виявився не зовсім ефективним, враховуючи масштаби нинішніх пошкоджень? 

Була закрита частина години запитань до уряду. Мова йшла про те, як ми усі будемо переживати зиму. А щодо того, чому ми прийшли до такої ситуації за 2 роки, хоча могли захистити нашу енергетику, думки різні. Одні експерти кажуть, що це неможливо було захистити через обсяги і розміри об'єктів. Інші кажуть, що захищати треба було не фізично, будуючи якісь бетонні стіни, а на витрачені 50 мільярдів можна було купити ППО. Хтось має інші думки. Одним словом, дискусії і дебати, а все що, на жаль, знищено, те знищено. Тому зараз саме час розуміти, як ми у жовтні увійдемо в опалювальний сезон, тому що більшість наших теплогенеруючих станцій знищені. Тому є питання, як будуть опалюватися багатоповерхові будинки, соціальна інфраструктура і все інше. І чи не треба нам зробити у зв'язку із цим якісь законодавчі зміни, які би дозволяли працювати з дому, або змінити графіки у школах, дитячих садках, в університетах. Тобто абсолютно практичні кроки, які захистять наших людей взимку.   

Хто ж тоді відповідальний за захист енергооб'єктів?

Знаєте, це називається колективна безвідповідальність, коли ніхто конкретно ні за що не відповідає. Частина захисту робилася Агентством відновлення, частина приватними компаніями, оскільки це і приватні об'єкти. Частина робилася енергокомпаніями, такими як "Центренерго", який належить Трипільська ТЕС. Частина Міністерством енергетики і так далі. Тому, хто прийняв рішення захищати і вкладати гроші платників податків, я думаю, це треба робити окрему слідчу комісію, досліджувати, і в кінці-кінців люди повинні знати, чому гроші були направлені саме на такі заходи, і чому вони не спрацювали. І чи це просто неефективне рішення, саботаж, чи це зрада. 

Останні новини
"Без волі Джо Байдена замінити кандидата від Демократичної партії не можливо" — аналітик про післясмак дебатів у США
"Без волі Джо Байдена замінити кандидата від Демократичної партії не можливо" — аналітик про післясмак дебатів у США
Конституція України відповідає європейським стандартам, які є сьогодні у ЄС — Заєць
Конституція України відповідає європейським стандартам, які є сьогодні у ЄС — Заєць
8 тисяч гривень за гектар, роздача насіння і добрив – Висоцький про допомогу аграріям
8 тисяч гривень за гектар, роздача насіння і добрив – Висоцький про допомогу аграріям
Промінь рекомендує: Микола Серпень із треком "Їхати"
Промінь рекомендує: Микола Серпень із треком "Їхати"
Всяка музяка: Гурт "Квіткіс" видав збірку кращих пісень "Хіть"
Всяка музяка: Гурт "Квіткіс" видав збірку кращих пісень "Хіть"
Новини по темі
Ян Савченко (Після Дощу): Для мене важлива не кількість прослуховувань, а користь, яку моя пісня принесе людям
Аспіранти-контрактники складатимуть іспит на підтвердження спроможності до науки ― депутатка про наказ МОН №910
Білий Бо: Без мрій наше життя перетворюється на один суцільний довгий день
В стані постійного стресу: Після Дощу видав сингл "Втома"
ROXOLANA та Пилип Коляденко: Між нами були моменти максимальної напруги, якої дуже хотілося позбутися