Маємо понад 3300 вакансій — Бандрівська про рекрутинг до армії

Маємо понад 3300 вакансій — Бандрівська про рекрутинг до армії

Проєкт із рекрутингу до ЗСУ за пів року роботи наростив обсяг вакансій у десятки разів і зараз налічує понад 3300 актуальних вакансій до всіх родів військ, на кожну із яких готові набрати десятки людей. Про це повідомила керівниця воєнного департаменту Lobby X Ольга Бандрівська. В ефірі Українського Радіо вона також зауважила, що протягом  останніх тижнів дуже популярними серед кандидатів були вакансії розвідників. Хоча тут не всі проходять відбір, переважно через стан здоров'я. Стабільно високі попит і пропозиція на операторів безпілотників. З іншого  боку, нині значно зросли запити від підрозділів на водіїв, механіків, техніків.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: facebook/MinistryofDefence.UA

Ми наростили обсяги вакансій у десятки разів

Проєкт із рекрутингу до Збройних сил працює вже пів року. Що показав цей досвід?

Враховуючи те, що Lobby X мав історію рекрутингу до Збройних сил ще до підписання договору із Міністерством оборони, ми наростили обсяги вакансій у десятки разів. Зараз у нас на сайті понад 3300 актуальних вакансій до усіх родів і видів військ. За ці пів року значно побільшало підрозділів, які розмістили свої вакансії, тобто загалом скористалися послугами рекрутингу. Зараз ми покриваємо усі види і типи військ, тому для кандидатів це дає більшу варіативність вибору. А це означає, що більше людей може знайти щось більш точкове для себе – це і якісь полки зв'язку в тилу, і більше бойових і розвідувальних, наприклад, вакансій на передовій. 

Одна вакансія не означає одне місце

А цифра вакансій якось варіюється, вона йде на збільшення чи динаміка плюс-мінус стабільна?

У нас 3300 вакансій. Але треба розуміти, що одна вакансія не означає одне місце. Тобто зазвичай одну людину не шукають, якщо розміщується вакансія водія або розвідника. Це вакансія, на яку набирають десятки людей. Тобто це назва посади до конкретного підрозділу. Наприклад, певний підрозділ ГУР розмістив вакансію розвідника. Але це не означає, що він шукає одного розвідника, це означає, що на цю вакансію він набере собі десятки людей. Тобто 3300 вакансій, які є у нас на сайті не означає, що лише 3300 людей можуть працевлаштуватися в армії. Зовсім ні. Це значно більше масштабується. Просто немає сенсу множити однакові вакансії до однакового підрозділу, умовно, ми шукаємо 50 розвідників. Бо це, по-перше, конфіденційна інформація із точки зору безпеки. Хоча, коли вакансії довго затримуються у нас на сайті, кандидати дуже часто нас запитують, чому ваші вакансії так довго висять на сайті. І нам доводиться пояснювати, що вакансія відкрита доти, доки не наберуть необхідну кількість людей. 

Які напрямки зараз найбільш популярні? Що швидко розходиться серед рекрутованих вами людей? 

Якщо говорити про попит серед кандидатів, то останні кілька тижнів дуже популярні розвідники. Дуже багато заявок. Людям, мабуть, подобається розуміти або думати, що вони будуть розвідниками. Але, насправді, не всі проходять відбір на першому етапі. Якщо ж говорити про інші вакансії, то це оператори безпілотників різного типу. Вони залишаються в попиті вже досить довго. Тут для кандидатів достатньо низький поріг входу, для початку не потрібно мати якихось високих навичок військових. Достатньо пройти курси, яких у цивільному житті зараз багато і вони досить якісні.

Кандидати – переважно чоловіки 25-45 років

Чи є у вас аналіз того, хто ті претенденти, які найчастіше відгукується на різні вакансії? Якого вони віку?

Можу сказати дуже усереднено. У більшості це все-таки чоловіки середнього віку, 25-45 років. Але до нас часто пишуть і кандидати старшого віку, навіть не призовного, і просяться знайти їм вакансії, тому що вони хочуть служити і у них є військовий досвід. Але хочу підкреслити, що є окрема категорія кандидатів, 55-65 років, які по законодавству вже на межі вікових обмежень щодо військової служби. Не на всі вакансії їх можна працевлаштувати, але ми намагаємося їм допомогти із пошуком.

Пригадую повідомлення від нашого слухача, який цікавився медичною службою. У нього є досвід, йому 73 роки. У такому віці людина ще може підшукати собі вакансію?

Якщо людині 70+, то працевлаштуватися до Збройних сил офіційно вже точно неможливо. Ми рекомендуємо долучатися до добровольчих об'єднань або волонтерських служб, які також виконують ту ж медичну функцію, але не є офіційно у Збройних силах.

Чи є вакансії, які не повинні бути у загальному доступі? Чи перелік на вашій платформі передбачає і включає абсолютно все?

Є така категорія вакансій. У цьому випадку ми намагаємось висвітлювати вакансію в рамках тої інформації, яку можна висвітлити, і не деталізуємо, куди саме, у який підрозділ. Тому що є потреба, з одного боку, знайти якогось вузького спеціаліста. Водночас ми не показуємо сторону працедавця. Ми вказуємо, що це вакансія до Сил оборони. А всі інші деталі кандидат уже обговорює на етапі співбесіди, якщо він проходить первинний відбір. Тому це напів відкрита, напів закрита вакансія з точки зору інформації.

Ольга Бандрівська. Фото: facebook/Olga.Bandrivska

 Стан здоров'я, вік, мотивація

Як проходить первинний відбір, співбесіди, і через які причини переважно відмовляють тим, хто хоче потрапити до Силах оборони? 

Перш за все, це стан здоров'я. Люди іноді переоцінюють свою спроможність виконувати такі чи інші функції. А в армії із цим досить суворо, тому що іноді стан здоров'я може вплинути на те, наскільки взагалі боєздатною буде військова одиниця. Тому стан здоров'я тут дуже важливий. Сюди ж можна включити і вік. Часто кандидати думають, що вони навіть у свої 50 можуть багато чого зробити. Але військова практика показує, що чим молодша людина і фізично більш витривала, тим вищі шанси у неї пройти відбір, якщо ми говоримо про вакансії, які вимагають фізичної форми. Інша причина відмов – це мотивація. Оскільки війна війною, але армія – це теж робота, і кожна людина, яка працевлаштовується в армію, буде працювати не індивідуально, а в команді. Тому командир при відборі на співбесіді людини до команди звертає увагу також на її моральні якості. Наскільки людина відповідає його баченню присутності такої особистості у команді. Чи вживає людина наркотики або алкоголь – це теж дуже важливий фактор відмов.

Якщо людину не взяли за станом здоров'я на вакансію, на яку вона подавалася. Чи може статися ситуація, що її все-таки мобілізують і там з її здоров'ям буде все добре?

Та ні. Етап співбесіди проходить зазвичай онлайн. Значно рідше офлайн, якщо підпадає локація. Тому якщо на етапі співбесіди виявляється, що по стану здоров'я людина не підходить, то далі людина шукає собі іншу роль. Якщо виявляється, що людина не підходить за станом здоров'я на етапі ВЛК (тобто вже пройдений відбір, людина отримала рекомендаційний лист до конкретного підрозділу, прийшла в ТЦК, і на етапі ВЛК з'ясовується, що людина має якісь проблеми зі здоров'ям), то на цьому етапі їй пропонують іншу роль, яка відповідає її стану здоров'я у цьому ж підрозділі. Тоді вже вибір за людиною, чи приймає він або вона нову роль або ні? Але все одно пріоритетне право віддається тому підрозділу, в який людина із самого початку збиралася. 

Топ – ремонтники, медики, оператори безпілотників

За словами очільника Міноборони, зараз найбільший попит на водіїв, механіків та операторів безпілотників. Як змінився цей попит за останній період, які потреби у роботодавців, кого вони шукають?

Із нашого досвіду за останні 2 місяці (якраз і слова пана Умєрова збігаються із запитом підрозділів), від підрозділів значно зросли запити на водіїв, на ремонтників, майстрів, техніків, механіків, електриків. Тобто людей, які займаються ремонтом різного типу і різної складності техніки, від автомобілів до БТРів і безпілотників. Це, звісно, різні навички. Але людей, які вміють ремонтувати щось поламане, зараз дуже бракує в армії і тому на них запит від війська високий. Також високим залишається запит на медиків. Вони завжди у попиті і в запиті. І оператори безпілотників так само залишаються у топі – топ-3, топ-5 беззмінно, протягом усього часу, поки ми займаємось рекрутингом. І як з точки зору запиту від війська, так і з боку попиту від кандидатів. Це той кейс, де плюс-мінус врівноважений попит і пропозиція. 

Власна оцінка і імідж підрозділу 

Чим керуються кандидати, коли обирають собі вакансії? І чи працює, наприклад, реклама на білбордах, де частини інформують про свої вакансії?

Так, це працює. А що впливає на вибір кандидата? З одного боку, це його власна оцінка своїх спроможностей, таланту, своїх сильних сторін і навичок. Тобто людина часто шукає собі посаду, яка відповідає її професії, вже наявному досвіду, щоб плюс-мінус робити те, що у неї вже виходить. І це логічно і правильно. Інший важливий фактор – це меднійність або відомість, імідж, бренд бригади, до якої людина хоче долучитися. Це працює і з точки зору того, що чим більш на слуху бригада, тим вона більш приваблива для кандидата. Ми це називаємо "брендом працедавця". Бо в армії це все працює так само, як і в цивільному житті. І бригади, які інвестують у маркетинг, у зйомки відео, у ведення своїх каналів, отримують більшу кількість і потенційно кращу якість кандидатів.  

Останні новини
Зараз Україна має найкращі відносини з МВФ — Дощатов
Зараз Україна має найкращі відносини з МВФ — Дощатов
"Хвилина мовчання — це лише один малесенький крок до загальної системи пам'яті." Про що мріяла Ірина Цибух…
"Хвилина мовчання — це лише один малесенький крок до загальної системи пам'яті." Про що мріяла Ірина Цибух…
Україні важливо бути в спільноті, яка формує інтелектуальне культурне поле Європи та світу – Володимир Шейко
Україні важливо бути в спільноті, яка формує інтелектуальне культурне поле Європи та світу – Володимир Шейко
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
Промінь рекомендує: Скажи щось погане з треком "Bad son(g)"
Промінь рекомендує: Скажи щось погане з треком "Bad son(g)"
Новини по темі
Зараз Україна має найкращі відносини з МВФ — Дощатов
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
"Схід України був обеззброєний" – Порхун про звільнення Донбасу в 2014 році
Владислав Михальчук (Schmalgauzen): Найкращий комплімент — коли люди діляться своїми асоціаціями про наші пісні
Дефолту не буде. Сторони вичікують і хочуть виграти для себе якнайкращі умови – Южаніна