Іде наступальна перевірка боєм, яку роспропаганда намагається роздути, як повномасштабний наступ

Іде наступальна перевірка боєм, яку роспропаганда намагається роздути, як повномасштабний наступ

Росія розпочала нову хвилю контрнаступальних дій. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час прес-конференції з президенткою Словаччини. Генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника Генерального штабу ЗСУ 2006-2010 років, засновник благодійного фонду "Закриємо небо України" Ігор Романенко в ефірі Українського Радіо зазначив: "щоб ефективно діяти для захоплення Харкова, треба ворогу від 150 000 і більше людей. А на Суми — від 100 000". За іноземними джерелами зараз там діють ворожих 4-5 батальйонів, які ведуть розвідку боєм. Нам же потрібно сформувати хоча б 10 бригад. "Тому питання щодо травня і червня стоїть таким чином: чи ворог встигне сформувати ці угрупування і реалізувати другий етап наступальних дій, чи ми сформуємо відповідні сили і засоби, щоб на цьому напрямку побудувати оборону, яка б зруйнувала ці плани ворога". Керівник центру протидії дезінформації Андрій Коваленко радить не читати російських воєнкорів і довіряти українським офіційним джерелам.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: facebook/GeneralStaff.ua

Рашисти не змогли не те що захопити, а й навіть оточити Харків у 2022 році. Наскільки зараз вони готові до наступу?

Ігор Романенко: Треба на поточний час відокремлювати ситуацію, пов'язану із захопленням чи наступальними діями безпосередньо по місту і те, що відбувається зараз на фронті на Харківському напрямку. Там діють потужні диверсійні розвідгрупи — це підрозділи, а за іноземними джерелами це 4-5 батальйонів, які ведуть розвідку боєм перед тим, як наступати на Харківському напрямку. Було здійснено ураження із застосуванням артилерії і дронів з боку ворога. Завдяки цьому ширина дії в смузі зросла до 10 км. Завдяки цьому ворогу вдалось просунутися вперед, там тривають бої навколо десь до чотирьох сіл і одного міста. Така інтенсивність застосування засобів ураження дозволила йому здійснити такого роду дії.

Чи можемо ми припустити, що окупант обрав саме Харківський напрямок? 

Щодо планів на Харківському та Сумському напрямку, то представники ГУР доводили, що вони виявили такого роду плани. І питання було у тому, наскільки росіяни сформують відповідне угрупування і за який час. Щоби ефективно діяти для захоплення Харкова, треба від 150 000 і більше людей. А на Суми — від 100 000. В свій час Путін говорив про санітарну зону і там, де буде на кордоні ворог виявляти слабкі місця, знаходити їх і наносити удари там, просуватися, щоби відсувати наші війська від кордону і таким чином формувати саме ті зони. Щодо захоплення міст, то вони формують відповідне угрупування і збирають озброєння і техніку. І тут питання щодо травня і червня стоїть таким чином: чи вони встигнуть сформувати ці угрупування і реалізувати другий етап наступальних дій, чи ми сформуємо відповідні сили і засоби, щоб на цьому напрямку побудувати оборону, яка б зруйнувала ці плани ворога. Тобто вступає в силу стратегічний фактор часу.

Чи не збираються рашисти повторювати німецький бліцкриг періоду 1941-1942 років? 

У нас є вже свій досвід в цій війні. На початок широкомасштабної війни потенціал росіян був досить великий, вони намагалися планувати такі бліцкриги. Те угрупування, яке діяло на початку, було слабкіше, ніж те угрупування, яке зараз є на території України. Вони знаходиться на піку своїх потужностей щодо кількості військ, їх підготовки — вони використали ці два роки, щоб змінити своє ставлення до неї. Якщо є підрозділи слабкої, середньої і більш високої підготовки, то вони їх використовують відповідним чином. Я би сказав по вагнерівськи, коли запускають попереду слабких, ті виявляють нашу систему вогню, а потім вже нарощують зусилля. Ці угрупування, які зараз є вони планують нарощувати тільки чисельністю. Ми знаємо, що строкова служба повинна набрати 150 тисяч, а загалом цьогоріч 300-400 тисяч і тому принципово для нас є важливим озброєння, техніка – і своя, і яку будуть надавати. Але своя десь задовольняє тільки 10% потреби Сил оборони. Безпосередньо потрібен сам особовий склад. Важливо сформувати ці 10 бригад, але на поточний час важливо і укомплектувати бригади, які виснажені і діють на лінії зіткнення. Особовий склад потрібен для виконання такого роду завдань. Треба мати щось чим зупиняти просування супротивника на сході і півдні нашої держави, а тепер додається і Харківський напрямок. І це одне із завдань ворога, щоб перевірити: якщо суттєво зможуть просунутися, тоді й  надалі нарощуватимуть зусилля на цьому напрямку, щоб відволікати наші війська з півдня і зі сходу.

Чи варто пов'язувати дуже непросту ситуацію, яка сьогодні складається в районі Харкова, з мобілізаційними прорахунками, тобто нестачею особового складу?

Безумовно це стратегічна помилка. Це ж не інновації України. Мобілізація повинна також проводитися і після початку війни. Ми пам'ятаємо, які черги були в перші півроку у військкомати — тепер вже в ТЦК. І якщо хвилі знизились, зменшилися, їх треба було в повний зріст проводити, а не повільно. Ми бачимо, що не вистачає зараз в першу чергу особового складу в бригадах, які ведуть бої на лінії зіткнення. А ми говоримо ще про додаткові резерви до 10 бригад, які б могли стабілізувати ситуацію, а може, якщо зберуться відповідною силою, застосовуватись в деокупаційних питаннях. Але зараз питання — це виконати завдання стратегічної оборони, головна мета якої — зупинити просування ворога. А на це поки що достатньо сил у нас не вистачає.

Чи можна вибудовувати обережний оптимізм, що потенціал в частині бронетехніки Російської Федерації поступово вичерпується? 

Поки ні, тому що за Уралом у них поля бронетехніки, хоча старої, але саме поля ще з радянських часів. Тому вони там польові заводи сформували, які працюють над тим, що з чотирьох-п'яти одиниць ліплять одну, але боєготову, модернізують і постачають її на фронт. Велика кількість бронетехніки і особового складу знищується у великій кількості, але вони все рівно їх поповнюють, на жаль. 

Ваше бачення розвитку подій в районі Харкова?

Нас очікують опорні бої за стабілізацію цієї ситуації, тому що бої за санітарну зону, яку Путін хоче сформувати, будуть перевіряти наші слабкі місця і якщо з’ясують їх, то це може перерости в угрупування у 150 тисяч та початок боїв за це місто. Тому треба активно готуватися, збирати наші резерви, щоб зірвати ці плани.

Як зараз діє російська пропаганда?

Андрій Коваленко: Російські воєнкори, які супроводжують інформаційно саму операцію російських військ у прикордонній зоні Харківщини малювали різні стрілочки, що вже прорвано кордони і заглиблення йде всередину Харківської області. Їхня задача — нагнітати максимальну паніку. Насправді у ворога є дійсно ресурси діяти в прикордонні на півночі: загалом це Харківщина, Сумщина, можливо Чернігівщина. Угруповання "Сєвєр" — це до 50 000 військових — зібрали окремі одиниці техніки — до 1 000 одиниць. Захід на територію України Сили оборони зустріли ударами по ворогу, всі бачили фотографії спаленої техніки і загиблих російських військових, у нас за офіційною інформацією не втрачено жодного метра. Коли дехто пише про заглиблення всередину на кілометри, важливо розуміти, що є поняття окупована територія, є поняття сіра зона. Відповідно сіра зона — це неконтрольована територія, за яку йдуть бої, відповідно частіше за все це умовно кажучи зона, де немає нічого, тому що працює артилерія з одного боку і з іншого боку. Сіра зона присутня безпосередньо в прикордонні. Це дійсно правда. Але це не окупована частина Харківської області. Коли йде наступальна операція, зокрема, то ситуація динамічно змінюється кілька разів на день і говорити однозначно, що сьогодні і зараз в даний момент ситуація така  — це не означає, що через кілька годин, через пів дня вона не зміниться. Тому дуже важливо вірити офіційній інформації. Станом на зараз офіційна інформація подається регулярно і дуже якісно. Головне зараз завдання російської пропаганди змусити харків'ян тікати з міста, створити паніку. Наростання паніки, на думку ворога, може послабити здатність обороняти своє місто. Загрози наступу на Харків наразі немає. 

Як змінились підходи рашистів у підготовці та поширенні інформаційно-психологічних спеціальних операцій останнім часом? 

Стали частіше використовувати безпосередньо Тік-ток, а не тільки Телеграм. Дуже часто використовується розсилка серед людей, які мешкають на території, де Росія намагається наступати. Тобто під виглядом ДСНС вони створювали такі фейки і розсилали через месенджери або не тільки через месенджери людям. Зараз робиться ставка велика на Тік-ток, оскільки він дає велике охоплення, вони навчилися маніпулювати алгоритмом для Тік-тока. Вони заливають окремі відео, туди швидко заходить велика кількість ботів та воно шериться через російські телеграм-канали, це потрапляє в рекомендацію, оскільки створюються люди на перегляд. Далі відповідно це відео може впливати на людей. Це зараз головний інструмент розгону російської дезінформації. Все інше працює, як і раніше. Іде якась обмежена наступальна перевірка боєм, яку воєнкори російські намагаються роздути, як повномасштабний наступ. Зараз перевірка буде на Харківщині. 

Дуже важливо зараз підписатися обов'язково на канали Харківської ОВА, безпосередньо на Синєгубова, на Центр протидії дезінформації, на ГУР, Міноборони. Якщо загроза виникає певним населеним пунктам, іде повідомлення оперативно про евакуацію. Можемо так говорити про Вовчанськ. Влада робить все максимально, щоб зберегти людей. Тут має бути повна довіра. Повірте, це не несподіванка, це не було несподіванкою, всі дуже добре розуміли де, коли і як буде діяти ворог, відповідно все до цього готове і всі дії відбуваються дуже якісно. Зокрема і якісна комунікація. Тому бажано просто не читати навіть цих російських воєнкорів, тому що вони вас будуть обманювати виключно для того, щоб ви зробили те, що їм потрібно.

Останні новини
"Хвилина мовчання — це лише один малесенький крок до загальної системи пам'яті." Про що мріяла Ірина Цибух…
"Хвилина мовчання — це лише один малесенький крок до загальної системи пам'яті." Про що мріяла Ірина Цибух…
Україні важливо бути в спільноті, яка формує інтелектуальне культурне поле Європи та світу – Володимир Шейко
Україні важливо бути в спільноті, яка формує інтелектуальне культурне поле Європи та світу – Володимир Шейко
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
Промінь рекомендує: Скажи щось погане з треком "Bad son(g)"
Промінь рекомендує: Скажи щось погане з треком "Bad son(g)"
Олександр Калінченко: Настав час для глибинних змін зсередини — в армії, волонтерстві й державі
Олександр Калінченко: Настав час для глибинних змін зсередини — в армії, волонтерстві й державі
Новини по темі
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
"Схід України був обеззброєний" – Порхун про звільнення Донбасу в 2014 році
Владислав Михальчук (Schmalgauzen): Найкращий комплімент — коли люди діляться своїми асоціаціями про наші пісні
Я Тоня: Я маю бути однією маленькою піщинкою, яка вплине на українську культуру та на її розвиток
Як альпініст-електрик-кухар робить янголів із гільз. Історія військовослужбовця Павла Мазура