Тепер підрозділ отримує половину і більше дронів від держави ― комбат Федоренко

Тепер підрозділ отримує половину і більше дронів від держави ― комбат Федоренко

Якщо півтора роки тому його підрозділ отримував лише 20% дронів від держави, а решту від волонтерів, то сьогодні одержує половину, а за деякими позиціями номенклатури безпілотників 70%. Про це розповів в ефірі Українського Радіо командир Батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів “АХІЛЛЕС” 92 ОШБр імені кошового отамана Сірка Юрій Федоренко. Електродвигуни до БПЛА Україна почала виготовляти самостійно, активізується перехід забезпечення комплектуючими від китайських до українсько-європейських. Коментуючи ситуацію на фронті, комбат зауважив: окупанти розуміють, що в них є лише місяць-півтора часу, поки ЗСУ отримають весь пакет нарешті виділеної допомоги  від США. І цей час противник тиснутиме максимально. Але ЗСУ дають гідну відсіч.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото armyinform

За деякими позиціями 70 на 30 на користь держави

— Чи закрита сьогодні у ЗСУ потреба у безпілотниках?

Що стосується безпілотників, треба усвідомити, що це матеріал на війні видатковий. Вони втрачаються в результаті ворожих обстрілів, роботи ППО, в результаті несприятливих погодних умов, засобів радіоелектронної боротьби противника та інших факторів. Динаміка бойових дій надзвичайно висока, відповідно вдосталь безпілотників бути на поточний момент не може. Але щодня об'єктивно ми виходимо в деяких номенклатурних позиціях в паритет з противником як за рахунок державних програм, які запрацювали достатньо ефективно, так і за рахунок підтримки з боку української нації. На початок 2023-го року підрозділ отримував 20% засобів БПЛА за рахунок держави і 80% за рахунок благодійних фондів і кожного українця. На поточний момент ця пропорція — 50 на 50, за деякими номенклатурними позиціями 70 на 30 на користь держави.

Певну кількість комплектуючих Україна почала виготовляти самостійно

— Ми з дронами більше самі даємо раду чи долучаються наші партнери? 

У технічного прогресу не може бути якоїсь певної межі, технології розвиваються не тільки в нас, але і в наших партнерів. Якщо ми кажемо БПЛА типу крило — літачки розвідувального типу дії, спроможні передавати зображення в режимі онлайн, що для нас є дуже важливо, бо ми бачимо ворога тут і зараз — то певну частину виготовляє Україна, наші приватні українські компанії і це вдалі зразки, які ефективно застосовують на фронті. Також нам надходить певна кількість цих засобів у рамках військової допомоги від США, є контракти з нашими країнами-партнерами Польщею,  Німеччиною та іншими. І ці засоби достатньо ефективні й працюють на фронті потужно. В противника засоби типу крило поки що переважають в кількості, незважаючи на об'єднану роботу і нас, і партнерів. Але з кожним днем цих засобів у Сил оборони України стає все більше. 

Розвідувальні засоби коптерного типу – це “мавік”, “мавік-3”, дрони для нічного застосування. Противник їх поки що має більше, аналогів в світі немає. Чому противник має більше? Тому що є пряма спроможність закуповувати цей засіб із Китаю — країни, яка є виробником. Україні в цьому складніше, але за наявною інформацією наші партнери, держава Україна, введуть активну розробку щодо аналогічного засобу, який міг би собою замінити цей розвідувальний засіб, який, водночас, може бути ударним. 

FPV-дрони денного застосування на початку листопада 2023-го року — на один наш дрон противник мав 5-6. На поточний момент один до трьох. Силам оборони вдалося скоротити цей розрив, який виник через те, що Росія має прямий доступ до найкращих комплектуючих у Китаї. І що відбулося додатково: певну кількість комплектуючих, зокрема, електродвигуни, держава Україна почала виготовляти самостійно, чіпи і інше почали виготовляти наші міжнародні партнери. Зараз іде стрімкий еволюційний перехід щодо забезпечення комплектуючих від китайських до українсько-європейських і я вважаю, що за наступний рік вдасться на 50% країнам-партнерам і нам збільшити виробництво саме необхідних комплектуючих, щоб поступово відмовлятися від ринку Китаю. 

Нічні бомбери — абсолютно українська розробка, “Баба Яга” їх називає противник, аналогів у противника на поточний момент немає і Україна є абсолютним лідером у світі з виробництва подібних засобів, які ефективно виконують низку функцій: знищують живу силу, інженерно-фортифікаційні споруди противника, легку броньовану та броньовану техніку, проводять мінування. Також вони забезпечують гуманітарну місію: у важкі зони на наші передові позиції ми доставляємо ліки, воду, боєприпаси, все необхідне для штурмових піхотних підрозділів для проведення оборонних дій. 

Тому безпілотники — це той напрямок, який кардинально змінив хід війни, який знизив актуальність номенклатури озброєння противника, такого, як легка броньована, броньована техніка і постійно БПЛА вдосконалюються, постійно розвиваються як у нас, так, на жаль, і у ворога.

Немає опису.

Юрій Федоренко. Фото: ФБ-сторінка Юрія Федоренка

А “байрактари”?

— Щодо “байрактарів”: Туреччина щось постачає чи розробляє нове? Що з турецькою технікою?

Треба зрозуміти, яка специфіка застосування “байрактарів”: це той самий літак, тільки безпілотний, який несе на собі достатньо потужні боєприпаси, зокрема і керовані боєприпаси, які спроможні завдавати ураження по різних категоріях цілей. Чому він був конче ефективним на початку повномасштабної війни? Тому що противник рухався колонами на той момент і не мав суттєвого прикриття засобами радіоелектронної боротьби, а також засобами протиповітряної оборони ешелонованої. Коли лінія бойового зіткнення стала сталою, противник наситив свої бойові порядки протиповітряними засобами і ці засоби почали дуже активно збивати “байрактари”. Але компанія зробила свої висновки і зараз є розробка низки продукції з урахуванням того, як обходити безпосередньо ППО противника. 

На поточний момент майбутнє за невеликими літальними апаратами або ж за великими, але вони тоді виконують завдання дещо за іншим принципом, порівняно з тим, як тактично застосувався “байрактар”. Тому на будь-яку дію завжди є протидія і завжди знаходиться технічне рішення. Я в захваті від української нації та від українських інженерів, мені здається, що ми робимо інколи щось з розряду фантастики, що потім весь світ аплодує стоячи. До прикладу це підводні, надводні дрони, які знищили більше 25% російського Чорноморського флоту. Це фантастика абсолютно.

“Інколи ми рухаємося з вагою 50 кг на собі 1,5-2 км”

— Ідея щодо створення жіночих підрозділів операторів БПЛА. А хіба жінки не керували дронами досі чи для цього потрібен спеціальний підрозділ?

Тут мова, напевно, йде про те, що жінки не є військовозобов'язаними і в рамках рекрутингових центрів, які зараз розгортаються активно, прагнуть запропонувати і жінкам активно долучатися до Сил оборони в підрозділи безпілотних систем і таким чином формувати підрозділи, які будуть складатися частково або переважно з жінок. Я не поділяю на чоловіків і жінок. У мене топовий штурман — дівчина з позивним “Авокадо”, топовий пілот ударних крил — дівчина з позивним “Ворон”. І що дівчата, що хлопці рівнозначно виконують бойові задачі. Є фізичні якісь певні питання, пов'язані зі спроможністю нести на собі важкі речі — інколи ми рухаємося з вагою 50 кг на собі 1,5-2 км, доки зайдеш на позицію. Але жіночий організм також до всього звикає, тренується і з часом дівчата починають виконувати ці завдання на рівні з чоловіками. 

Вікно можливостей ворога — місяць-півтора. Але ЗСУ дають відсіч

— Попереду святкові дні. Ілля Євлаш (речник Повітряних сил ЗСУ — ред.) заявив, що можуть бути нові обстріли та серії ракетних ударів з боку Росії. Що ви про це думаєте, чого варто побоюватися?

Противник підступний, але я б не прив'язувався під свято Великодня. Треба усвідомити, які загальні наміри противника, котрий не відмовляється від наміру знищити повністю українську державність, знищити кожного українця. Він має чіткий план поетапної окупації України, пріоритетом є Донецька і Луганська область, тому противник буде нарощувати зусилля на ці пріоритети. Противник розуміє, що в нього є вікно можливостей — орієнтовно місяць-півтора — доки буде максимальна концентрація необхідної номенклатури озброєння та боєприпасів, які надходять в рамках військової допомоги від США. І ось ці місяць-півтора противник буде тиснути максимально. Також противник розуміє, що цивільні українські міста недостатньо закриті засобами протиповітряної оборони з тої ж причини, що довгий час зволікали наші партнери з передачею боєприпасів до засобів протиповітряної оборони, і з самими установками. Відповідно противник буде бити достатньо активно той період часу, доки ці засоби не з'являться всередині нашої держави. Українців закликаю бути обачними. Якщо лунає повітряна тривога, спускайтеся до укриттів. Найцінніше, що є — життя та здоров'я кожного з нас. Доки ми живі, доки ми можемо боронити свою сім'ю, свої будинки, свою державу, доти в нас є шанс перемогти в цій війні.

4 травня Міжнародний день дронів або Міжнародний день безпілотника