"Маєш низький дохід — маєш право отримувати житлову субсидію", — ПФУ

"Маєш низький дохід — маєш право отримувати житлову субсидію", — ПФУ

Фінансування всіх житлових субсидій і пільг здійснюється з рівня центрального апарату, що дає можливість пришвидшити рух коштів до тих, кому вони належать, повідомила заступниця Голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко. В інтерв'ю Українському Радіо посадовиця розповіла про особливості призначення субсидій на житлово-комунальні послуги і чим вони відрізняються від пільг. При цьому вона наголосила: "коли людина звертається за субсидією, то її обов'язок подати лише заяву на призначення житлової субсидії і декларацію. Всі інші документи та інформація отримуються саме Пенсійним фондом від надавачів послуг". За словами Ірини Ковпашко, паралельно триває робота над удосконаленням нормативного регулювання щодо спрощення надання пільг і субсидій, зокрема, для учасників бойових дій: "Треба дати можливість членам сімей звертатися за цими виплатами", – зауважила заступниця голови ПФУ. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: УНІАН

Субсидія і пільга  – це два різних види виплат

Як зараз відбувається призначення субсидій та пільг. Для кого вони передбачені і як перевірити, чи відповідає людина критеріям, і які документи необхідні? 

Пенсійний фонд отримав повноваження щодо виплат, починаючи з жовтня 2022 року. А вже з грудня 2022 року ми почали приймати заяви і самостійно призначати субсидії та пільги. Тобто, ми не так давно займаємося цим питанням. Але наразі ми бачимо, наскільки це дійсно важливо, особливо в період війни, коли багато людей втратили джерела засобів для існування. І доходи зменшилися в людей. Як і той, хто самостійно не може сплачувати за комунальні послуги. 

Тобто, цей крок був абсолютно потрібний?

Так. Тим більше, що фінансування всіх виплат ми здійснюємо з рівня центрального апарату. Це дає можливість пришвидшити рух коштів з нашого рахунку до тих, кому вони належать. Тобто, цей крок також був позитивний з точки зору пришвидшення отримання тих виплат, які належать людям. Але ми говоримо зараз про житлові субсидії та пільги. Чимало громадян плутають ці поняття – житлова субсидія та пільга на житлово-комунальні послуги. Люди часто думають, що це навіть різна назва однієї і тієї самої виплати. Але це не зовсім так. Дійсно, спільним є те, що це допомога, яка надається державою на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Однак житлова субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та пільга на оплату житлово-комунальних послуг – це два різних види виплат.

Житлова субсидія – це допомога, яка надається тим родинам, доходи яких не дають можливості самотужки сплатити в повному обсязі спожиті ними послуги. Тобто це та допомога, яка надається з урахуванням майнового стану домогосподарства. І сенс в тому, що маєш низький дохід – маєш можливість і право отримувати житлову субсидію.

Але в умовах війни доволі важко проконтролювати. Як це відбувається? 

На сьогодні весь процес призначення, продовження, перерахунку, зокрема, житлових субсидій та пільг, врегульований постановою Кабінету Міністрів. Крім того, коли людина звертається за субсидією, то її обов'язок подати лише заяву на призначення житлової субсидії і декларацію. Всі інші документи і інформація отримуються саме Пенсійним фондом від надавачів послуг, від ДПС щодо матеріального майнового стану. Тобто, це вже зона відповідальності Пенсійного фонду – отримати відповідні підтвердження для того, щоб оцінити майновий стан. 

Якщо говорити про пільгу, то вона в багатьох випадках навіть не базується на матеріальному стані, оскільки це перевага, яка надається певним, конкретно визначеним категоріям громадян. Наприклад, ветеранам війни, членам сімей загиблих, постраждалим від аварії на Чорнобильській станції, дітям війни, багатодітним сім'ям, іншим категоріям. При цьому пільга на оплату житлово-комунальних послуг може надаватися або без урахування доходів, або з урахуванням доходів. Тобто береться середньомісячний сукупний дохід сім'ї. І, знову ж таки, механізм реалізації права на пільгу також визначається постановою уряду. Обов'язково потрібно знати – якщо домогосподарство одночасно має право і на житлову субсидію, і на пільгу, то призначається або житлова субсидія, або пільга. В окремих випадках, зокрема, при автоматичному продовженні виплати, ми обов'язково підказуємо і визначаємо той вид, який є більш пріоритетним. Тобто який дасть більший розмір виплати, або який забезпечить розмір виплати, наприклад, на неопалювальний період, коли може бути більш вигідно отримувати пільгу, тому що субсидія виходить в нульовому розмірі. Такі випадки також є, і ми обов'язково це все робимо.

Ми не можемо говорити, що всі люди доброчесні

Чи є випадки шахрайства? Яка зараз ситуація?

Якщо людина звертається за пільгою, то вона так само надає тільки документ, який підтверджує її право бути внесеною до реєстру осіб, які мають право користуватися пільгами і, відповідно, заяву про надання певних пільг. В своїх зверненнях вона зазначає, хто з нею проживає, а також якими послугами користується. Так от, саме механізм збору інформації від надавачів послуг, збір інформації про її майновий стан, дає можливість ці випадки мінімізувати. Тому що люди є різні. Ми не можемо говорити, що такого не буває, що всі люди доброчесні і абсолютно всі дають виключно об'єктивну актуальну інформацію. Можливо, просто хтось забув про той чи інший факт, який може впливати на визначення права на таку виплату. 

Крім того, Міністерство фінансів України ухвалило закон, відповідно до якого вони мають право верифікувати всі виплати, які здійснюються за рахунок коштів державного бюджету. В тому числі, вони проводять верифікацію пенсій, житлових субсидій та пільг, страхових виплат. І вони, маючи доступ до різних баз даних, співставляють і після проведення верифікації направляють інформацію до тих, хто такі виплати здійснює, в тому числі і до нас. Ми перевіряємо надану інформацію. Наприклад, право на субсидію. Якщо з'явилась інформація, що особа придбала новий автомобіль, то на період, поки з'ясовується, виплата житлової субсидії призупиняється. І якщо людина підтверджує документами, що така інформація не відповідає по відношенню до неї, як користувача житловою субсидією, то тоді виплата відновлюється. Іноді, коли така інформація підтверджується, ухвалюється рішення про припинення таких виплат. Крім того, безпідставно нарахована виплата має бути повернута субсидіантом в повному розміру до державного бюджету. 

Ірина Ковпашко в студії Українського Радіо

"Пільга передбачає 100, 50 або 25% знижки"

Які особливості є в призначенні пільг і як вони розраховуються? 

Ми взяли на себе сміливість і зробили інфографіку, як розраховується розмір житлової субсидії, субсидії на придбання скрапленого газу, твердого пічного побутового палива. Це для того, щоб той, хто претендує на субсидію, мав можливість оцінити себе, підставити свої доходи і подивитися, як йому визначено такий розмір виплати. Ми це розмістили на наших інформаційних сторінках веб-порталу, Фейсбуку, Телеграм-каналу. Тобто можливість ознайомитися з цим є. 

Якщо говорити про пільги, то пільга передбачає, в залежності від категорії отримувача, 100, 50 або 25% знижки. Крім того, треба розуміти ще один нюанс. Є певні категорії, яким здійснюється продовження виплати пільги на наступний календарний рік з урахуванням доходів за останні 6 місяців. Тобто, по факту, потрібно врахувати ті доходи домогосподарства, починаючи з липня. Але податкову звітність страхувальники подають щоквартально. І термін для подачі цієї звітності – 40 днів після завершення звітного періоду.  Тобто, до 10 лютого 2024 року податкова приймала звіти від страхувальників про нараховані доходи і заробітну плату, зокрема, яка потрібна для визначення права на таку виплату. Після чого ми отримали від податкової інформацію про розміри доходів за четвертий квартал. Ми вже визначили доходи всім пільговикам. А на сьогоднішній момент це люди, які  працювали педагогічними, медичними, фармацевтичними працівниками і проживали в сільській місцевості, це багатодітні сім'ї, це члени сімей звільнених з цивільного захисту. Тобто, як правило, це ті люди, які дійсно потребують підтримки. Але, щоб з січня їм дати виплату, то потрібно проаналізувати їхнє право. І на даний час ми це право вже проаналізували. І основне, що хочу сказати, що тим, кому це право по доходах належить, ми забезпечимо виплати, починаючи з січня, вже в наступному місяці. Це для розуміння того, що це не через небажання дати таку виплату, а через об'єктивні процеси, які зав'язані на нормативному регулюванні. Строки подачі звітності, необхідність врахувати доходи за четвертий квартал і необхідність визначити право саме по доходах. Водночас, особам з інвалідністю внаслідок війни надається 100% пільга на житлово-комунальні послуги. Вона не залежить від доходів, тому ці пільги призначені на весь період і вони виплачуються щомісяця.

І ще одне. Ми знаємо, що люди мають різну житлову площу, по-різному використовують світло, газ і так далі. Чогось дехто розуміє, що ця пільга повинна покрити всі абсолютно витрати на оплату комунальних послуг. Насправді це не так. Компенсується лише та частина, яка йде в межах соціальних норм та нормативів. Ці норми визначені постановою Кабінету Міністрів. Тобто є визначений рівень, вище якого виплата бути просто не може. Але водночас той, хто використовує ці всі пільги, зобов'язаний сплачувати їх, а Пенсійний фонд здійснює виплату в готівковій формі, через пошту чи банк, в межах соціальних нормативів.

Стоїть питання спрощення можливості звернення за пільгами, зокрема, УБД 

Що можна сказати про подальші рухи держави в цій сфері?  

Найголовніше. Якщо людина працювала, але наразі з якихось причин не має, наприклад, документів про свою трудову діяльність, то їй потрібно зрозуміти, яким чином вона може відновити ці документи, чи яким чином можна підтвердити цей стаж. Зокрема, законодавство і ініціативи, які були зроблені Міністерством соціальної політики, в більшості випадків наразі дають відповіді на це питання. Аж до того випадку, коли стаж набутий до 2004 року може бути підтверджено свідками. Тобто ці моменти є. 

Які будуть зміни в законодавстві? Зрозуміло, що залишатися на тому ж рівні і не рухатися далі, не удосконалювати, не забезпечувати залежність розмірів майбутніх виплат від отриманої зарплати і сплачених внесків – це, напевно, не наш шлях. Ми повинні над цим працювати, повинні удосконалювати і розуміти досвід розвинутих країн. Орієнтуючись на них, можливо, переглянути формулу чи якісь інші моменти, які дадуть можливість більш прозоро визначати розміри виплат. Або, наприклад, позбутися неправильної залежності розміру пенсії від року виходу на пенсію. Тобто, в усі часи, починаючи з 80-90-х років, завжди було велике питання щодо розривів у розмірі пенсії, призначених в різні періоди. Саме над цими питаннями наразі йде кропітка робота, оскільки потрібно розуміти, що будь-яка зміна повинна бути детально продумана, зрозуміла і такою, що призведе до позитивних результатів.

Якщо ж говорити з точки зору удосконалення нормативного регулювання надання житлових субсидій та пільг, то тут, безумовно, стоїть питання спрощення можливості звернення за пільгами, зокрема, учасників бойових дій. Треба дати можливість членам сімей звертатися за цими виплатами. Це можливо і проактивний спосіб визначення потенційних отримувачів. Тобто маючи прозору інформацію про домогосподарство, що потребує підтримки, уже пропонувати йому, що ти можеш потенційно мати право на таку виплату. Тобі потрібно тільки звернутися і заявити своє бажання отримати таку виплату. Тобто над цими всіма питаннями ми сьогодні і працюємо разом з Мінсоцполітики, яке, власне, і визначає соціальну політику у всіх цих напрямках. 

Стаж і достроковий вихід на пенсію

Скільки в людини є часу, щоб після звільнення влаштуватися на іншу роботу і не переривався пенсійний стаж?

До страхового стажу зараховуються ті періоди, ті місяці, за які сплачено внески. Тобто, якщо людина розуміє, що швидко вона не зможе працевлаштуватися, то маючи фінансовий ресурс вона може сплатити хоча б за один місяць добровільно внесок. Друге питання. Якщо людину звільняють у зв'язку зі скороченням чисельності штату, то законом передбачена можливість дострокового виходу на пенсію за півтора року. Тобто, якщо на момент звільнення людина досягла певного віку і має набутий відповідний страховий стаж. Це достроковий вихід на пенсію. Така норма є.

Які пільги розповсюджуються на родину загиблого учасника бойових дій? 

Якщо мова йде про сім'ї загиблих захисників і  захисниць України, то тут насамперед можемо говорити, що за наявності непрацездатних членів сім'ї – однозначно призначається пенсія. Непрацездатні члени сім'ї – це батьки, дружина, які досягли пенсійного віку, або є особами з інвалідністю, це неповнолітні діти. Таким завжди призначається пенсія. Крім того, члени сімей загиблих мають право і на пільги по сплаті житлово-комунальних послуг. Це те, що ми даємо однозначно. Якщо ж загиблий мав, наприклад, якісь нагороди у вигляді орденів, то родина додатково буде мати і право на надбавку у вигляді пенсії за особливі заслуги перед Україною. А якщо це Герой України, то там ще і додаткові виплати, які йдуть членам сім'ї загиблого героя. Тобто, наразі це певний перелік виплат, які йдуть. Але ще потрібно розуміти, що ми маємо і будемо мати збільшення кількості тих, хто боронить Україну і отримує статус учасників бойових дій. Для УБД чоловіків передбачено достроковий вихід на пенсію після досягнення 55 років і менші вимоги щодо тривалості стажу. Ми такі пенсії призначаємо, в тому числі, якщо учасник бойових дій звертається за призначенням пенсії через веб-портал Пенсійного фонду України. 

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв