700 тисяч працевлаштованих у Польщі українців сплатили вже 2 млрд страхових внесків ― Зварич

700 тисяч працевлаштованих у Польщі українців сплатили вже 2 млрд страхових внесків ― Зварич

У Польщі на сьогодні залишилося понад 900 тисяч громадян України з тих, що прибули з лютого 2022 року. Серед них працевлаштовані 700 тисяч осіб. Про це в ексклюзивному інтерв'ю для Українського Радіо повідомив Посол України в Польщі Василь Зварич. "Українці сплачують податки, роблять внески у соціальне страхування, тобто підтримують економіку Польщі. За два роки цифра внесків українців у систему соціального старахування перевищила 2 млрд євро. Можна порахувати і побачити, що фінансовий внесок українців в економіку Польщі є величезним. Значною мірою із цих внесків ті українці, які справді потребують допомоги, можуть її отримати", ― продовжив Василь Зварич. Пан Посол повідомив, що статус для українських вимушених переселенців буде продовжено і після 30 червня. Вже зараз розпочалася робота, щоб удосконалити відповідний закон.

0:00 0:00
10
1x

На фото: Василь Зварич та Світлана Мялик. Фото Світлани Мялик

На початку повномасштабної війни поляки відкрили для українців свої домівки і свої серця. Але потім це ставлення до українців змінилося. Чи справді це так? У чому причина, на ваш погляд?

Я б не шукав тут винних. Мені здається, це цілком природний процес, адже на початках ніхто не знав, що війна затягнеться так надовго. Усі були емоційно стурбовані, і величезний сплеск допомоги був викликаний емпатією щодо жінок і дітей, які приїхали до Польщі, тікаючи від російської агресії. Поляки проявили величезну людяність і солідарність, за що ми їм дуже вдячні. Але війна триває. І польська економіка розвивається, проте існують певні проблеми, спричинені російською агресією. Тому природно, що змінюються певні настрої та ставлення до тих чи інших процесів. Але це зовсім не означає, що змінюється рівень підтримки України, яка бореться. Вважаю, що рівень суспільної підтримки українців та України залишається у Польщі досить високим, навіть вищим, ніж в інших країнах Європи. Польща найкраще розуміє Україну та українців, бо у своїй історії неодноразово стикалася з російським імперіалізмом і знає, що означає боротися за свою свободу та незалежність. Отже, ми не маємо вбачати тут якийсь елемент загрози. Ми повинні бути вдячні за велику допомогу і будувати зараз наші відносини на засадах прагматичної кооперації та партнерства. Ми потребуємо такого партнерства у різних галузях ― економіка, політика, оборонна сфера. Наші інтереси у цьому спільні. А наш міжлюдський капітал залишається дуже міцним і потужним, цей фундамент буде і далі зберігатися. Люди, які відчули на собі солідарність польського народу, ніколи цього не забудуть. І жодні політичні чи економічні процеси не зможуть тут вплинути. Тому що ця любов і солідарність закарбувалась у серці.

Сейм Польщі нещодавно проголосував за продовження статусу тимчасового захисту для українських вимушених переселенців до 30 червня 2024 року, в той час як Єврокомісія рекомендувала продовжити його до березня 2025 року. Що ви порадите українцям, котрим немає куди повернутися, чиї будинки і квартири знищені росіянами?

Думаю, що вони й надалі почуватимуть себе у Польщі захищеними. У розмовах із польськими урядовцями я відчув величезну прихильність і розуміння, що особам, які потребують допомоги, вона надаватиметься. З іншого боку, бачимо, що майже 700 тисяч громадян України, які сюди прибули після початку повномасштабного вторгнення, працевлаштовані. Це люди, які легально працюють, заробляють кошти, і це величезний внесок в економіку Польщі. Загалом у Польщі зараз залишилося понад 900 тисяч громадян України з тих, що прибули з лютого 2022 року, тож працевлаштована величезна кількість. Вони сплачують податки, роблять внески у соціальне страхування, тобто підтримують економіку Польщі. На підтвердження можу назвати цифру внесків українців у систему соціального страхування ― за два роки ця цифра перевищила 2 млрд євро. Це величезна сума, не кажучи вже про податки, які сплачують українці. Водночас багато українців користуються українськими банківськими картами, це кошти, які по суті залишаються у польській економіці. За нашими розрахунками, ця цифра становить близько 4 млрд євро. Все можна порахувати і побачити, що фінансовий внесок українців в економіку Польщі є величезним. І значною мірою із цих внесків ті українці, які справді потребують допомоги, можуть її отримати. Бо є категорії громадян ― особи з інвалідністю, багатодітні матері, особи літнього віку ― яких потрібно підтримувати. Польська держава не залишить їх напризволяще. Тобто статус для українських вимушених переселенців буде продовжено і після 30 червня. Вже зараз розпочалася робота, щоб удосконалити цей закон. Процес має бути дуже простим, прозорим та ефективним, і водночас закон має не дозволяти зловживань допомогою.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака
"Менш активна торгівля, проте без повного ембарго": Желіховський та Мялик про домовленості України та Польщі
Питання вирішиться протягом кількох тижнів — голова комітету Сейму Польщі Коваль про блокування кордону
Довготривале блокування кордону — "це втрати для обох країн" — Мінагрополітики України
Через блокади кордонів український бізнес втратив півтора мільярда євро — Марчук