"Ця ділянка проблемна ще з часів будівництва". Інженер про закриття кількох станцій метро у Києві

"Ця ділянка проблемна ще з часів будівництва". Інженер про закриття кількох станцій метро у Києві

Сама по собі ця ділянка метро проблемна ще з часів будівництва. Ще в радянські часи там було заморожене будівництво, бо виникали труднощі. Це констатує інженер-енергетик, співзасновник громадської ініціативи "Пасажири Києва" В’ячеслав Скриль, коментуючи той факт, що 8 грудня в Києві закрили кілька станції метро у зв'язку з терміновим ремонтом на перегінному тунелі між станціями "Деміївська" та "Либідська". Поїзди їздитимуть від станції "Героїв Дніпра" до станції "Либідська". На думку В’ячеслава Скриля, "тут комплексна проблема, яку можна порівняти з авто із поганими гальмами: й механік налаштовував автомобіль із поганими гальмами, й водій, знаючи про це, потрапив в аварію". Із В’ячеславом Скрилем спілкувалася журналістка Українського Радіо Наталія Соколенко.

 

0:00 0:00
10
1x

Київське метро. Ілюстративне фото Юрій Свиридюк / Суспільне 

"Закриття ділянки метро – болюча політична тема"

—   Шість станцій метрополітену закрили на день раніше, ніж обіцяли, на цілих пів року. Що стало причиною?

Причиною стало пошкодженню тунелів метро, часткове їхнє підтоплення водою. Сама проблема простежувалася деякий час тому і приблизно тиждень тому почала набирати оберти. Прорив води в тунелі збільшувався, вода прибувала не чистою, а з піском, тож відбувався намив піску. Було введено обмеження швидкості на цій ділянці до 15 км/год. Думаю, ті, хто користується цією ділянкою метро, відчули це.  Протягом цього часу метрополітен, наскільки відомо, моніторив цю ситуацію і вже в середу повідомляв КМДА про те, що є така проблема і буде потрібно закривати цей перегін.

—   Планували з 9 грудня, а довелося закрити в обід 8 грудня.

Справа в тому, що коли повідомили про необхідність закриття - це було ще в середу, то намагалися максимально це відкласти, бо закриття такої інфраструктурної ділянки - це болюча політична тема. Проте в ніч на 8 грудня стало зрозуміло, що закривати все ж таки треба, й після ранкового піку ситуація значно погіршилась і продовжувати перевезення було б просто небезпечно. Й насправді це, мабуть, правильне рішення, бо проїхали б ще 10-20 поїздів і, не дай Бог, стало б гірше або хтось постраждав. 

—   Київська міська державна адміністрація пише, що в метрополітені на цій ділянці від метро "Либідська" до метро "Теремки" відбулися процеси розущільнення віброповзучості навколо грунтового масиву і навантаження на тунельну оправу. Можете нам пояснити, що це означає?

Розущільнення це загальне поняття. Чим глибше, чим щільнішим є грунт, який знаходиться під власним навантаженням. Тунель сам по собі в цьому масиві вологого грунту - це як бульбашка з повітрям, тому на нього також діють сили, які наче виштовхують його на поверхню під час проходження поїздів, під час вібрацій. І через це розущільнюється грунт навколо тунелю. Через вібрацію відбувається поступове сповзання тунелю з тих геофізичних міток, в яких він збудований і має бути. Це не унікальна проблема Києва, а загальна проблема в світі, де існують тунелі в слабких обводнених ґрунтах. Тому за цим треба слідкувати, періодично підсилювати, виконувати хімічне укріплення грунтів навколо тунелю. Це робиться таким чином, коли навколо самого тунелю закачуються спеціальні розчини і вони заповнюють тріщини і застигають. Відтак грунт навколо тунелю стає більш щільним, менше пропускає вологу і краще тримає тунель.

"Ділянка, де стався прорив, була проблемна ще з радянських часів"

—   Мер Києва Віталій Кличко сказав щодо цієї ситуації: "З міркувань безпеки рух між станціями "Теремки" та "Деміївська" зупинено, тому що безпека для нас завжди була і залишається пріоритетним питанням. Поїзди курсують зараз між станціями "Героїв Дніпра" та "Либідська". По напрямку, де зупинено рух, впродовж лінії метро організовано рух наземного транспорту. Це автобуси та тролейбуси: ми задіяли 77 автобусів, які дублюють рух метро. Було також включено три додаткових маршрути, це ще 20 додаткових тролейбусів на цьому напрямку.  Ми зробили додаткове обстеження і з принципів безпеки ухвалили рішення зупинити рух метрополітену на цій ділянці. Більше технічної інформації ми зможемо надати вже найближчим часом, коли будемо володіти інформацією від фахівців".

Ще в одному з коментарів Кличка запитали, що могло стати причиною і він сказав, що, можливо, це були проблеми при будівництві в 2008-2010 роках. Проте експерти-урбаністи пишуть ще й про те, чи не стало будівництво в районі площі Голосіївської причиною порушення герметичності тунелю. Як ви вважаєте?

Щодо того, чи могло зашкодити будівництво, треба досліджувати більш детально і, думаю, експерти розберуться. Питання лише, чи повідомлять вони про це громадськість. Але на перший погляд не схоже, що будівництво могло сильно вплинути, бо тунель в місці, де відбувся прорив, проходить більше під автомобільною дорогою – між бульваром Міхновського та Деміївською площею. Це не безпосередньо ділянка будівництва. Над тунелем там дорога, тротуар, кіоски Деміївського ринку, які залишилися. 

Сама по собі ця ділянка проблемна ще з часів будівництва. Ще в радянські часи там було заморожене будівництво, бо були проблеми. Під час будівництва в 2000-х роках там затонув тунелепрохідницький комплекс, який не був придатний до роботи в механізованому вигляді через аварію. Й він затонув десь за 100 метрів від місця сьогоднішнього прориву, тому далі ця ділянка проходилась ручним способом, щитом. Коли сталася аварія, загинуло два тунелепрохідники, в тунелі знаходився вінок в пам’ять загиблих. Але власне ця частина, де стався прорив, має дуже низьку якість обробки та погано виконану гідроізоляцію. 

Віталій Кличко. Фото: Juris Vīgulis, Saeima

"Винні всі"

 —   А чи є зараз можливість до когось пред’явити претензії? Хто виконував ці роботи?

Я не згадаю зараз, хто був генеральним підрядником на цих роботах, й не впевнений, що зараз можна буде знайти ті фірми, які виконували роботу. Але тут вже комплексна проблема, яку можна порівняти з автомобілем, в якого погані гальма: й механік налаштовував авто з поганими гальмами, й водій, який користувався ним, знаючи про погані гальма, потрапив в аварію. Винні всі, адже знали, що це погані тунелі, періодично їх обстежуючи, зокрема останнім часом, коли спостерігався досить великий притік води з піском. Не докладалося зусиль для захисту, укріплення грунтів, зменшення обводнення. 

—   А що можна було зробити?

Це залежить від етапу, на якому виконувати роботи. Якщо заздалегідь, хоча б рік тому, то це могло бути просто хімічне укріплення грунтів без перекриття руху вдень. Таке періодично проводиться в метрополітені на проблемних ділянках. Звісно, коли тиждень тому відбулися більші підтоплення і в середу вже доповідали про необхідність закриття руху, то потрібно було за ці два дні підготуватися, повідомити і тоді закрити рух, а не робити це в авральному режимі. 

 Які зараз аварійні роботи будуть виконуватися сказати важко, бо ситуація стала вже більш критичною. Тим більше, що прорив стався на маленькій ділянці, проте проблемна частина має більшу довжину - понад 100 метрів - від Либіді власне до Деміївської площі. Тож хотілося б, щоб зараз зосередилися не тільки на цій маленькій проблемній ділянці, а вже якщо виконують розкриття, то перевірити все повністю, щоб подібне не повторилося в іншій ділянці через 5-10 років. 

"Можливо, через декілька днів рух метро між "Теремками" та "Деміївською" організують"

—   Пане В’ячеславе, а чому перекрили рух одразу між шістьма станціями, якщо проблема сталася між сусідніми станціями – "Либідською" та "Деміївською"? 

Технічно це 50/50. Є проблеми з організацією, оскільки на тій ділянці немає депо та навіть пункту технічного обслуговування. Бо загалом є станції київського метрополітену, які окрім депо можуть використовуватися. На цій ділянці їх немає.Але загалом частково таку роботу можливо буде організувати. Думаю, метрополітен через хаос та терміновість ще до кінця не розібрався і через кілька днів ми, можливо, побачимо, що такий рух організували.

 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США