"We are what we repeatedly do" — поради тренера з англійської

"We are what we repeatedly do" — поради тренера з англійської

"We are what we repeatedly do" ("ми є те, що ми постійно робимо") – наголошує поліглот, тренер з англійської Іван Бобров, радячи, як подолати психологічний бар'єр у спілкуванні цією мовою. І важлива мотивація. Коли ви її знаєте та відчуваєте, що вона вас "запалює", то мову вивчите, переконує Іван Бобров. Знайдіть викладача або репетитора, який вам як людина максимально підходить. Обирайте лише один акцент англійської і саме його опановуйте. Слухайте музику, дивіться серіали або фільми, спілкуйтеся з носіями. Це дасть максимальний результат. Тобто "бийте" в одну точку й тоді однозначно матимете сучасну, якісну англійську, запевняє в ефірі Українського Радіо Іван Бобров.
 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay

 

"Ми маємо шалену перевагу щодо вивчення іноземних мов"

— Кажуть, що одні люди мають хист до вивчення мов, а інші ні. Це справді так? І скільки мов знаєте ви? 

Я загалом вивчав сім мов, з яких комунікувати можу п'ятьма – це українська, російська, англійська, французька та іспанська. Це мої робочі мови. Але я хочу сказати, що в Україні ми маємо шалену перевагу щодо вивчення іноземних мов. Яку саме? Більшість українців по замовчуванню "білінгви" (двомовні – ред.). Тобто у нас вже є українська та російська мови. І, так чи інакше, більшість українців розуміє і українську, і російську мови, навіть, якщо не говорить. Це означає, що мозок українців вже пристосований, він вже розуміє, що таке описувати світ у двох системах координат. Звичайно, є люди, які більш схильні до вивчення іноземних мов і мають до цього, можливо, певний хист. Я помічаю, що люди, які схильні до музики, які дуже гарно сприймають звуки і здатні їх відтворювати, матимуть перевагу при вивченні англійської мови.

"Коли знаєте свою мотивацію, то мову вивчите"

— Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що приблизно третина дорослих українців не володіє жодною іноземною мовою. Щоб ви конкретно порадили б тим, хто хоче вивчити, наприклад, англійську? З чого починати? 

Потрібно починати з експертом, з професіоналом. Тобто людина, яка вже зробила всі можливі помилки на цьому шляху і яка може вас привести до результату швидко та ефективно. Важливо визначитися, для чого ви це робите? Я вивчаю англійську для себе, для подорожей, для роботи, для особистісного зростання? Мотивація важлива. І коли ви свою мотивацію знаєте і відчуваєте, що вона вас "запалює", то ви мову вивчите. Далі знайдіть викладача або репетитора, який вам як людина максимально підходить. Тому що одна справа, коли людина просто є експертом, а інша, коли вона є саме вашим експертом, вашим викладачем. Далі озвучте йому свою ціль. Вам експерт-професіонал надасть покроковий план, як вам вчити англійську мову? Чи це буде група, чи це буде індивідуально, чи два-три рази на тиждень – це все досить гнучко і залежатиме від особливостей учня і від часу, який ви готові інвестувати в англійську мову.

Граматика важлива

— Вчити граматику краще спочатку, а потім нанизати все інше, чи навпаки? Як вважаєте?

Граматика важлива. Тому що коли ми говоримо мовою взагалі й не розуміємо правильно воно чи неправильно, треба артикль чи не треба, ми не впевнені в собі. Тому граматика важлива на старті, щоб просто розуміти, чому я говорю певні фрази саме так? Далі важливо це вивести до рівня автоматизму. Тобто це певні такі етапи, які проходять кожен учень. 

Іван Бобров. Фото: ФБ-сторінка Івана Боброва 

"Лише один акцент англійської мови"

— Щодо вимови. Наскільки це важливо і як досягти ідеалу?

Моя загальна рекомендація така: оберіть лише один акцент англійської мови і саме його опануйте. Тому що є британська англійська, є канадійська, є американська, і вони різні за звучанням, і різні за словниковим запасом. Коли обираєте один акцент, ви собі спрощуєте життя. Ви зразу маєте певний еталон, який надалі зможете опанувати. Саме з цим акцентом слухайте музику, дивіться серіали або фільми, спілкуйтеся з носіями і подорожуйте, якщо побажаєте. Це дасть максимальний результат. Тобто "бийте" в одну точку й тоді однозначно матимете сучасну, якісну англійську мову.

Як почати говорити?

— А як побороти психологічний бар'єр, коли знаю, читаю, розумію, а говорити ніяк не можу? 

В англійській є така фраза – "We are what we repeatedly do", тобто "ми є те, що ми постійно робимо". Якщо людина все життя читала певні книги англійською, або писала диктанти, і тут їй треба говорити, то перша її реакція, звісно, буде "шок" або "ступор". Тобто немає просто передумов у мозку, у нервової системи – отак взяти і почати говорити вільно англійською мовою. Тому для говоріння дуже важливо себе тренувати. 

1. По-перше, говорити з собою вдома, на кухні. 

2. По-друге, говорити з викладачем, з людиною, якій ви довіряєте і яка може скоригувати вас у правильний момент. 

3. По-третє – теж говорити з іноземцями, але бажано не з носіями мови, а які так само колись вивчали англійську мову. Це трошки знижує бар'єр страху, це комфортніше. 

4. І лише на четвертому етапі, вже пройшовши ці кроки, я рекомендую спілкуватися з носіями. Бо у вас тоді вже є впевненість у собі і ви її зможете транслювати носіям мови.

— Щодо урядової програми Future Perfect. Яке ваше ставленні та на чомусь тут варто акцентувати увагу? 

До програми Future Perfect я ставлюся позитивно. На мою думку, вона створює культурний контекст, культурну передумову, щоб українці таки знали англійську. Чому саме так? Якщо в країні щось стає модним, англійська стає модною, то у людей більше мотивації і стимулів її вивчати. Тому наявність цього ресурсу – це добре. Єдине моє побоювання, що все це буде повністю безкоштовним і людина може почуватися демотивованою. Тобто дуже добре використовувати програму Future Perfect не як панацею, а саме як доповнення до тієї роботи, яку ви вже робите щодня. Тому це чудовий додаток, але не забувайте про основну програму, за якою ви рухаєтеся. А її вам може надати саме професіонал-викладач.

Вибір викладача

— А як не схибити з вибором школи, курсів, викладача англійської? 

Дійсно, вибір зараз великий. Дивіться на відгуки про викладачів, поспілкуйтеся зі студентами – яким був їхній досвід? Подивіться соціальні мережі цього репетитора чи школи, чи вам взагалі подобається контент, який там є? І, мабуть, найголовніше – це питання цінностей. Які цінності транслює ця людина, чи відповідають вони моїм цінностям? Якщо цей збіг є і ви поділяєте погляди викладача, то вам буде разом комфортно і вам буде про що поговорити. 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Для військових саме українська мова стала чинником "свій-чужий" — Кремінь
"Західні генерали розуміють, що треба діяти" — Селезньов про реакцію НАТО на погрози Росії
НАТО готується відбити можливу російську агресію. Експерт про навчання альянсу
Чого хоче Угорщина? Експерт підбиває підсумки шестигодинних переговорів в Ужгороді
Зростання на третину. Кремінь про кількість скарг 2023 року щодо порушень мовного закону