Михайло Шихман: "Фільм Шлях поколінь – це інформаційна зброя, яка знищує ворога"

Михайло Шихман: "Фільм Шлях поколінь – це інформаційна зброя, яка знищує ворога"

10 жовтня у Києві відбувся допрем’єрний показ фільму "Шлях поколінь" режисера Михайла Шихмана. Стрічка розказує про історію України через з’язок поколінь, які у різні часи боролися за нашу свободу і незалежність. Наскільки складно було знімати таке кіно і від чого отримував найбільше задоволення під час зйомок, Михайло Шихман розповів в ефірі "Радіо Промінь".

 

Фото: Facebook

Покоління українців змінюються, а ворог – той самий

До київської прем’єри вже відбулась низка допрем’єрних показів в містах на Заході України за участі знімальної групи стрічки. Яка була атмосфера в залах? Про що питали вас? Чи відчули ви настрій аудиторії, який очікували?

Ми були не лише на Заході, але й на Сході країни. Мені якраз цікаво було побачити, як реагує аудиторія на Сході України. Поки що я задовлений, відчуття дуже класні. Це українське кіно про війну. Люди добре реагують на нього, попри те, що тема дуже складна. 

Дійсно – шкода, що такою високою ціною ми приходимо до певних усвідомлень. Хочеться побажати українцям цю мудрість зберігати і вміти цінувати те, що маємо, не доводячи до крайніх ситуацій. Розкажіть, як ви презентували фільм?

Фільм презентують представники знімальної групи, ми запрошуємо волонтерів і небайдужих до кіно. Тобто, це наша спільнота, яка зацікавлена в активній боротьбі і в перемозі. І в тому, щоб українське кіно прославляло Україну на всіх континентах світу. 

Що саме ви маєте на увазі під назвою "Шлях поколінь"? Знайомі з історією України знають, що вона повторюється спіраллю, що багато століть різні повстанці, різні діячі України намагались не довести до того жаху, який зрештою певним чином проживаємо ми зараз. Які саме зв’язки поколінь ви показуєте в своїй стрічці?

Частина фільму знімалася в зоні бойових дій на Донбасі, що до цього не робив жодний режисер. Це був 2020-й рік, справжня бойова техніка, справжня зброя, справжній військовий спецназ. Це сучасна лінія. Інша частина зйомок відбувалася в лісах Волині, де зродилася Армія УПА. Автентичні костюми, автентична зброя, автентична техніка. І третя частина – це сучасний Київ. Так ми маємо протяжність поколінь, протяжність української боротьби.

Цей фільм – не зовсім історична драма, там різні жанри. Але ворог той самий, який протягом поколінь не дає нам розвиватись. А ми з покоління в покоління намагаємось його побороти. Цей фільм має стати частиною об’єднання для українського суспільства. Це ще один посил, щоб об’єднатись і знищити московського ворога, який і зараз зазіхає на наші території.

А в загальному, кожен побачить в фільмі щось своє. Хто хоче війну – побачить війну, хто хоче кохання – побачить кохання, хто хоче дружбу – побачить дружбу. І молоді, і люди старшого віку знайдуть і відчують щось своє. 

Американці дивляться фільм, а потім підходять до організаторів і говорять: "А що, Україні більше, ніж 31 рік?"

Що було найскладніше під час зйомок? І від чого ви отримали найбільше задоволення під час роботи? 

Найскладніше – це не мати коштів від Держкіно (сміється). Я завжди кажу: дайте мені кошти від Держкіно – я покажу, як потрібно знімати. А задоволення – це коли ми в Америці і Канаді зібрали близько 3 мільйонів гривень і на це все закупили техніку, дрони, машини для військових. 

Задоволення – це коли ти показуєш цей фільм на Сході країни, і людям відкриваються очі. Коли американці дивляться фільм, читають субтитри англійською, а потім підходять до організаторів і говорять: "А що, Україні більше, ніж 31 рік?" От навіть тільки заради цього потрібно було знімати стрічку. 

А під час крайнього показу мені меценати надали дронів на 55 тисяч доларів – заради цього потрібно було знімати. "Шлях поколінь" – це інформаційна зброя, яка знищує ворога. 

Фільм "Шлях поколінь" на екранах з 12 жовтня.