ЗСУ досягли паритету в контрбатарейній боротьбі проти росіян — бригадний генерал Баранов

ЗСУ досягли паритету в контрбатарейній боротьбі проти росіян — бригадний генерал Баранов

ЗСУ досягли паритету в контрбатарейній боротьбі проти російських загарбників. Про це заявив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо бригадний генерал, начальник Головного управління ракетних військ і артилерії та безпілотних систем Генерального штабу ЗСУ Сергій Баранов. Також він констатував, що Україна – у топ-четвірці світових виробників болванок для стволів артсистем. Сергій Баранов зазначив, що ворог завдає багато проблем на фронті своїми дронами. Але українські воїни виявляють кмітливість у протидії цим БПЛА. "Із 600-т запущених "ланцетів" росіяни повідомили про ураження 148-ми цілей, а ми знаємо, що зі 148-ми було дуже багато макетів зброї, щоб вони вдаряли і ми не втрачали гармати", – розповів бригадний генерал.

 

 

0:00 0:00
10
1x

Бригадний генерал Сергій Баранов і журналістка Українського Радіо Галина Бабій. Фото: Українське Радіо

Сучасна, надійна, здатна до вдосконалення "Богдана" 

Щодо артилеристів усім добре відомо, що є українська самохідні гармата "Богдана", констатує бригадний генерал Сергій Баранов. І додає: президент ухвалив рішення щодо збільшення об’ємів виробництва цих гармат. "Це дуже приємно, тому що вона сучасна, надійна, здатна до вдосконалення і ми можемо покращувати її вогневі та маневрені можливості. Безумовно, ми готуємо молодих офіцерів і даватимемо їм знання щодо використання цих гармат. Також великий потенціал щодо модернізації мають артилерійські системи радянського зразка: десь ми можемо поставити нову систему управління, десь – замінити ствол на ствол натівського зразка. Це дозволить зекономити кошти та збільшити кількість своїх стволів", – розповідає бригадний генерал. 

Дрони – галузь, яка дуже динамічно розвивається

Що стосується підготовки операторів дронів для ЗСУ, то це галузь, яка дуже динамічно розвивається, запевняє Сергій Баранов. "На сьогодні це новий вид зброї, який вже впливає на тактику підрозділів. Дрони використовуються і для знищення противника, як і артилерія, а також для розвідки та обслуговування артилерійських систем. Тому в нас колосальні потреби в підготовці й в цьому нам дуже допомагає віцепрем’єр Федоров. Крім того, що в нас є навчальні центри, кількість яких ми збільшуємо, декілька центрів розгортає командування сухопутних військ. Мінцифри теж не стоїть осторонь: вони розгорнуть певні школи БПЛА, які також будуть навчати операторів дронів. На сьогоднішній день fpv-дрон досить дешевий – близько 500 доларів, а можливо й дешевше, залежить від обладнання, яке на ньому встановлено, і його фактично кожен може застосовувати. Тому ми потребуємо навчання великої кількості операторів", – зазначає Сергій Баранов. Загалом дрони мають багато модифікацій – від маленьких, розміром із палець, до великих, які можуть вирішувати дуже великих спектр завдань. Тому вони як покращують ведення артилерії, розвідки, забезпечують зв’язком, так і створюють багато проблем. Ми знаємо сумнозвісний ворожий "Ланцет", який показує певні результати. Ми знаємо, як його обійти, виявивши кмітливість, хитрість. Тому із 600-т запущених "ланцетів" росіяни повідомили про ураження 148-ми цілей, а ми знаємо, що зі 148-ми було дуже багато макетів зброї, виставленої для того, щоб вони вдаряли і ми не втрачали гармати. 

Україна – у топ-четвірці світових виробників болванок для стволів

 Повертаючись до потенціалу артилерії, важливий аспект – стволи, які доволі швидко зношуються під час війни такої інтенсивності, як нинішня. Бригадний генерал наголошує: виготовлення стволів – це високотехнологічна процедура, вона недешева і не всі країни можуть це робити. "У світі є тільки три великих виробники болванок, з яких потім виточуються ці стволи. Можна з честю сказати, що ми четверті, які беремо в цьому участь", – відзначає Сергій Баранов.  

Паритет у контрбатарейній боротьбі

ЗСУ досягли паритету в контрбатарейній боротьбі проти російських загарбників, також відзначає бригадний генерал. "Це в першу чергу досягається за рахунок того, що натівські системи мають більшу дальність стрільби. Якщо радянські мають середню дальність до 24 км, деякі зразки – до 28 км, то за рахунок використання натівських систем ми й на 30–40 км стріляли. Це дало нам змогу познищувати гармати ворога або пошкодити їх, а також відсунути артилерію противника від лінії фронту в глибину і не дати можливість займатися контрбатарейною боротьбою проти нашої артилерії та впливати на нашу піхоту", – резюмує Сергій Баранов.  

Президент України Володимир Зеленський присвоїв 24 серпня 2023 року військове звання бригадного генерала начальнику Головного управління ракетних військ і артилерії та безпілотних систем Генерального штабу Збройних Сил України Сергію Баранову.

 Що таке контрбатарейна боротьба?

Контрбатарейна боротьба — це артилерійська стрілянина із закритих вогневих позицій по вогневих засобах артилерії противника. Коли контрбатарейна боротьба ведеться одночасно двома протиборчими сторонами, таку ситуацію образно називають артилерійською дуеллю (поєдинком). Здебільшого контрбатарейну боротьбу веде цілий артилерійський підрозділ (батарея або дивізіон) проти групи близько розташованих одна до одної артсистем ворога. Часто ціллю є батарея противника і саме через це контрбатарейна боротьба отримала таку назву.