Гетманцев: цього року очікується приріст ВВП на 3,5%

Гетманцев: цього року очікується приріст ВВП на 3,5%

Підприємницького буму в Україні під час війни, звичайно, немає, але бізнес адаптується. Це стверджував в ексклюзивному коментарі Українському Радіо голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії "Слуга народу" Данило Гетманцев. І додав: спочатку український бізнес адаптувався до великої війни, потім – до енергетичної кризи, викликаної обстрілами з боку російських агресорів, зараз – до тривалої війни. "Ми це бачимо по цифрах: у нас є певні покращення щодо ситуації із зайнятістю, є приріст ВВП – за різними оцінками, це 3,5% в нинішньому році буде", – розповів Гетманцев. 

0:00 0:00
10
1x

Данило Гетманцев. Фото: сайт партії "Слуга народу"

 

Зараз не можна говорити про підприємницький бум в Україні: безперечно, страждають від агресії всі й передусім бізнес, визнав в ефірі Українського Радіо Данило Гетманцев.  "Тут мова йде й про безпосередні руйнування, й про релокацію, негативні очікування від продовження військових дій. Все це завдає істотної шкоди бізнесу. Ми бачили 29% падіння ВВП минулого року і це, власне, є падінням бізнесу", – констатує депутат. Але з іншого боку, зазначає Гетманцев, бізнес сьогодні адаптується: спочатку він пристосувався до великої війни, потім – до енергетичної кризи, викликаної обстрілами з боку російських агресорів, зараз – до тривалої війни: "Ми це бачимо по цифрах: у нас є певні покращення щодо ситуації із зайнятістю, є приріст ВВП – за різними оцінками, це 3,5% в нинішньому році буде. Попри війну, наймасштабніший збройний конфлікт після 1945 року в Європі".

Усе це говорить про те, що бізнес адаптується до тих реалій, які є, резюмує депутат. "Незважаючи на дуже обмежені фінансові можливості держави – більше 60% наших видатків складають військові видатки – на безпеку та оборону, держава робить усе можливе, аби бізнес пристосувався якомога швидше. Йдеться і про програму "5.7.9", у рамках якої з початку війни видано 137 млрд гривень кредитів, і про програму "єРобота", яка постійно розширюється, зокрема і щодо ветеранського бізнесу, і про іпотечне кредитування, яке також стимулює розвиток будівництва в нашій країні", – відзначив Данило Гетманцев.