Болгарія підтримала вступ України до НАТО та безперебійне постачання зброї — Тетяна Станєва

Болгарія підтримала вступ України до НАТО та безперебійне постачання зброї — Тетяна Станєва

6 липня Президент України Володимир Зеленський перебував з візитом у Болгарії, де провів переговори з президентом країни Радевим, прем'єром Денковим та іншими урядовцями й парламентарями. Україна і Болгарія, зокрема, підписали декларацію про євроантлантичну співпрацю. Як у Болгарії висвітлюють та оцінюють візит Президента Зеленського до Софії  — слухачам Українського Радіо розповіла Тетяна Станєва, громадська та культурна діячка, кореспондентка для болгарського телебачення bTV.

0:00 0:00
10
1x

 

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Болгарії. Фото: www.president.gov.ua

 

Напередодні візиту у болгарських ЗМІ стався витік інформації, що Володимир Зеленський прибуде до Софії, адже зазвичай такі візити не анонсуються. Які маєте думки з цього приводу?

Тетяна Станєва нагадала, що від 24 лютого 2022 року були спроби влаштувати, щоб Володимир Зеленський виступив у парламенті Болгарії онлайн, адже він не виїжджав за кордон. "Російська агентура у Болгарії настільки сильна, що просто не давала цьому відбутися. Відповідно, тоді приїхав пан Кулеба, відбулися певні дії, які довго перебували у секреті. Згодом з’ясувалося, що Болгарія все-таки давала зброю Україні. Ми підключили усіх українських болгар, зробили великий спротив, написали колективного листа, де просили зупинити потужну пропаганду, яка полягала у тому, що Україна нібито притісняє болгар, не дає їм вчити болгарську мову, а болгари України чекають Путіна. Але ж це стопроцентна неправда, бо болгари України воюють і гинуть за свободу України. Спротив був дуже великий, але Болгарія і досі розділена на дві частини, які досить агресивно налаштовані.

Зараз у Болгарії сформований вже п’ятий уряд, відбулися п’яті вибори за два останні роки. Вони мали політичну кризу через нашу війну, ніяк не могли сформувати уряд. Нарешті у квітні було сформовано дуже проєвропейський, продемократичний, проукраїнський уряд. Саме цей уряд підготував візит Зеленського. І в демократичної частини Болгарії сьогодні було реальне національне свято".

"Президент Болгарії вважає, що це ескалація, а президент України вважає, що це захист"

На думку Тетяни Станєвої, було дуже важливо сформувати новий уряд. "Тому що Болгарія є парламентською республікою, і коли немає коаліційної більшості між урядом і парламентом, тоді керує президент. Мене часто запитували, як взагалі українські болгари та Україна ставляться до заяв президента Болгарії Румена Радева. І я тоді набралася сміливості і сказала у прямому ефірі: я хочу подивитися, як зайде, наприклад, якийсь убивця у дім Румена Радева, зґвалтує його дружину, вб’є його дітей, вкраде усе в хаті, а потім скаже "давай сядемо за стіл переговорів". Я хочу подивитися, як Румен Радев буде говорити. Але ЗМІ в Болгарії дуже бояться, половина з них під російською агентурою. Сьогодні пропаганда продовжується, але перемагають наші правильні сили".

Відомо, що за підсумками візиту підписано меморандум про співпрацю у сфері енергетики. Що ще?

"Сьогодні проголосували три важливі пункти. Перший — Болгарія підтримала вступ України в НАТО. Другий — енергетичне питання щодо технічного інвентарю з недобудованої АЕС у місті Белене, який буде передано Україні. Третій — це безперебійне постачання зброї Україні. Тут треба наголосити, чому важливо, щоб саме Болгарія надавала нам зброю. Тому що у них є зброя радянського зразка, для якої нашим військовим не треба вчитися. Вони передають зброю — і наші воїни одразу можуть її використовувати. Саме тому було так важливо, що Болгарія нас підтримала з самого початку вторгнення і давала нам зброю, хоча й таємно".

Як у Болгарії ставляться до посла України Олесі Ілащук, яка не є професійною дипломаткою?

"Той факт, що приїхав Зеленський, доводить, що була проведена мегаробота, яку не бачать звичайні люди. Я особисто на постійному зв’язку із посольством України у Болгарії, з усією командою і з пані Лесею. Більш посвяченої у свою роботу людини я ще не бачила. Окрім того, це була перша і поки що єдина пані посол, яка відвідала українських болгар перед своєю місією. Вона була в Бессарабії, познайомилася з діаспорою, бо розуміла важливість тієї політичної карти, якою постійно грають у Болгарії. Розуміла, як важливо знати людей, на яких можна спертися та які будуть допомагати у контрпропаганді. Посольство України в Болгарії зробило надважливі речі", — наголосила Тетяна Станєва.