Це традиційна російська "Пугачовщина" — експертка Павленко про заколот Пригожина

Це традиційна російська "Пугачовщина" — експертка Павленко про заколот Пригожина

Російська влада та олігархи не хочуть ганебно програти війну Україні, тому їм вигідний бунт Пригожина, стверджує Українському Радіо співробітниця Національного інституту стратегічних досліджень Ірина Павленко. На її думку, правлячій російській верхівці вигідно скерувати народний гнів на "поганих" генералів та частину еліт, "чиї діти не воюють". А потім вигідно звинуватити Пригожина в тому, що "нам тепер не до війни в Україні, нам треба внутрішні проблеми вирішувати".  Водночас, вважає експертка, сьогоднішній заколот пригожинських "вагнерівців" є традиційною російською "Пугачовщиною".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Околиці столиці РФ Москви, 24 червня 2023 року. Підрозділи армії РФ та Росгвардії готуються зустріти "вагнерівців" Пригожина. Фото: "Ведомости"

 

"Російська влада та олігархи не хочуть ганебно програти війну, тому їм вигідний бунт Пригожина"

Путін втягнув свою країну в авантюру, яка їм дуже дорого коштує, констатує Ірина Павленко. "Ми не знаємо насправді всього спектру розподілу ресурсів РФ, який далеко не завжди є легальним. І Росією володіють не тільки Сєчин, Міллер чи Ковальчук (російські олігархи, наближені до Путіна – ред). Є люди, яких не називає Forbes. Ще в 90-ті роки влада в Росії злилася з організованими злочинними угрупуваннями. І ФСБ також. І цілком логічно припустити, що цих людей не влаштовує і війна, і перспективи абсолютно ганебної для Росії поразки, зазначає Ірина Павленко. На думку експертки, "для них значно ефективнішим і привабливішим виглядає сценарій, що Пригожин збунтувався, скерував народний гнів на генералів, які погані, які розікрали армію, які не можуть керувати і тому мовляв люди загинули. А потім вигідно звинуватити Пригожина в тому, що "нам тепер не до війни в Україні, нам треба внутрішні проблеми вирішувати. І таким чином пояснити і для себе, і для народу, і для світу, чому вони програли цю війну, ніж сидіти й чекати, коли вони по факту програють. Тобто вони не хочуть довести до такого сценарію, щоб велика Росія програла цю війну. А РФ насправді не є великою. І в такий сценарій я вірю більше, ніж в те, що Пригожин, який є людиною системи, людиною не з вулиці, яка завжди обслуговувала інтереси влади, раптом збожеволів і бере на себе такий ризик. От дійде він до Москви, візьме Шойгу і Герасимова під арешт. Далі що?", — запитує експертка.

"Пригожина використовують, як і Януковича"

"Якщо ми подивимося на біографію Пригожина, він був ніким, злочинцем, а став дуже впливовою та заможною людиною. Тобто ясно, що його використовували у своїх владних інтересах. Відтак він є ментальною і психологічною шісткою. У нас вже є такий прецедент — Янукович. Хіба він не усвідомлював, що ним грають? Маючи все, він все втратив", — каже експертка.

Євген Пригожин у Ростові-на-Дону з підрозділами "вагнерівців", 24 червня 2023 року. Скриншот відео із соцмереж

“Традиційна російська "Пугачовщина"

Співробітниця Національного інституту стратегічних досліджень вважає, що не варто порівнювати поточну ситуацію з подіями 1991 року, тому що тоді все ж таки були у російської правлячої еліти певні цінності. "В даному разі, скоріше, йдеться про боротьбу за владу, яку намагаються покрити лівацькими ідеями справедливості й боротьби з тими, хто розікрав військо — з генералами та елітами, чиї діти не воюють. Тобто ціннісної складової немає. Скоріше, це традиційна російська "Пугачовщина". Єдина аналогія з подіями 1991 року – якщо все ж таки ми пристаємо до сценарію, що Путіна "зливають", то це схоже на протистояння Єльцина і Горбачова, яке закінчилося розвалом Радянського Союзу. Єльцин насправді розвалу не планував. Він прагнув перезапустити СРСР у вигляді нового Союзу. Але Україна відіграла свою вирішальну роль у цій точці неповернення до Радянського Союзу, що в Росії було сприйнято й елітами, й населенням як зрада", — резюмує Павленко.

Засновник приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин зажадав сьогодні, 24 червня у Ростові-на-Дону приїзду міністра оборони РФ Сергія Шойгу та начальника Генштабу Збройних сил Валерія Герасимова. А якщо ті не приїдуть, ПВК "Вагнер" підуть на Москву. Напередодні Пригожин стверджував, що російська армія завдала ракетного удару по тилових таборах найманців. За словами засновника ПВК "Вагнер", Шойгу прилітав до Ростова-на-Дону, де особисто командував цією операцією. Пригожин також заявив, що Шойгу боягузливо втік і "цю тварюку буде зупинено". "Це не військовий переворот. Це марш справедливості. Наші дії не заважають військам", – переконував Пригожин. Він також повідомив, що "вагнерівці" збили 3 російські гелікоптери, які намагалися їх атакувати. А Міноборони РФ назвало його звинувачення проти Шойгу провокацією. Президент РФ Путін виступив зі спеціальним відеозверненням і заявив, що ЗС Росії отримали наказ ліквідувати заколотників. Путін, не називаючи прізвища Пригожина, назвав дії його підрозділів "ударом у спину". У відповідь Пригожин зазначив: "Ніхто не збирається на вимогу президента, ФСБ чи ще когось прийти з повинною, бо ми не хочемо, щоб країна жила далі у корупції, обмані та бюрократії". Після Ростова-на-Дону колону "вагнерівців" зафіксували вдень 24 червня біля Воронежа. Гелікоптер РФ підірвав нафтобазу у Воронежі, щоб зупинити просування ПВК. Також завдали авіаудару по колоні "вагнерівців" на трасі М-4, яке веде до Москви. У столиці РФ оголосили режим контртерористичної операції.

ОНОВЛЕННЯ:

Євген Пригожин заявив увечері 24 червня, що розгортає колони "вагнерівців" назад. В аудіоповідомленні Пригожин зазначив, що після того, як "ПВК Вагнера" хотіли розформувати, її бійці "вийшли на марш справедливості". Та пройшли за день 200 км, "не доходячи до Москви", і за цей час начебто "не пролили жодної краплі крові ". Мовляв, щоб цього не сталося в майбутньому, ПВК прямує назад — до польових таборів відповідно до плану. У чому полягає цей "план", Пригожин не уточнив. Також він нічого не сказав про нібито його сьогоднішні переговори з диктатором Білорусі Олександром Лукашенком. Таку інформацію незадовго до заяви Пригожина оприлюднила прес-служба Лукашенка.