Устенко: сума збитків, завданих війною Росії проти України — трильйон доларів

Устенко: сума збитків, завданих війною Росії проти України — трильйон доларів

Один трильйон доларів — прямі та непрямі збитки, які завдала Україні розв'язана Росією повномасштабна війна. Це констатував Українському Радіо економіст, радник президента України Олег Устенко. Він прокоментував затвердження урядом переліку перших проєктів, які отримають фінансування з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії РФ. Якщо оцінити наповнення цього фонду і відповідну постанову кабміну, то мова йде про 6,6 мільярда гривень, уточнив Олег Устенко. І ці кошти спрямовані лише на відновлення найбільш критичної частини ключової інфраструктури України. Однак загалом "збитки, яких Україна зазнала в цій війні, мають бути повернуті Росією до останньої копійки", — наголосив Устенко.

0:00 0:00
10
1x

Олег Устенко. Фото: Устенко Grain Ukraine Conference 2018

"Збитки, яких Україна зазнала в цій війні, мають бути повернуті Росією до останньої копійки"

Фонд ліквідації наслідків збройної агресії РФ створили. Але одна справа — організаційні питання, пов’язані зі створенням відповідного фонду, а інша — наповнення фонду та на що підуть ці кошти, зазначає Олег Успенко. "Якщо ми подивимося зараз на наповнення цього фонду і на останню постанову Кабінету Міністрів, то мова йде про 6,6 мільярда гривень. Це замалі кошти для повноцінного відновлення української економіки і взагалі країни. Збитки, яких ми зазнали в цій війні, набагато вищі, ніж 750 мільярдів доларів, як оцінювалося раніше. І це не тільки ми знаємо, а й вся світова спільнота. Тому від сьогодні починає працювати велика конференція в Лондоні, пов'язана саме з питаннями відновлення української економіки", — каже радник президента. Водночас Устенко наголошує: завдані Росією збитки мають бути повністю компенсовані. "І це одна з позицій, яка обговорюється і в мирному плані президента Зеленського — повне компенсування всіх збитків, яких ми зазнали, до останньої копійки. Збитки — це і будівлі, які були пошкоджені російською армією, і підприємства, які треба відбудовувати вже на новому техніко-технологічному укладі, і критична частина нашої ключової інфраструктури", — зауважує він.

"Розмір збитків сягнув 40 трильйонів гривень"

"Ми говоримо про відновлення по двох напрямках. Перший — fast recovery, тобто швидке відновлення. Негайно і зараз. Тут мова йде про найбільш критичну частину нашої ключової інфраструктури. Відтак 6,6 мільярда гривень спрямовані саме на відновлення найбільш критичної частини ключової інфраструктури України. Однак, за попередньою оцінкою, один трильйон доларів, або ж 40 трильйонів гривень — це є прямі та непрямі збитки, які ми отримали від Росії. Відтак вони мають нам компенсувати й ті борги, які нам доводилося робити, і відсотки, які ми сплачуватимемо за цими боргами, і втрачене майно. Також потрібне буде моральне відшкодування. І ось чому цей процес триваліший", — пояснює Устенко.

"Через місяць-два Україна має отримати перші кошти від передачі російських активів, вилучених за кордоном"

За словами радника президента, "нині головне питання полягає в тому, що заарештовані кошти Росії, які зараз є за межами РФ, зокрема кошти їхнього Центробанку та їхньої номенклатури, негайно мають почати передавати для потреб України. Ми сподіваємося на те, що процес передачі активів Росії для відновлення України вже розпочався. Ми очікуємо, що перші кошти мають почати заходити в Україну достатньо швидко — у перспективі місяця-двох", — каже Устенко.

"Державні інвестиції в інфраструктурні проєкти дають можливість економіці працювати"

Виділені 6,6 мільярда гривень, як і будь-які державні інвестиції в інфраструктурні проєкти, дають можливість працювати в економіці насамперед приватному бізнесу, констатує експерт. "Не можеш ти працювати в приватному бізнесі, як у нас було взимку, коли в тебе немає доступу до електроенергії, або електроенергія подається за незрозумілим графіком. Не може бути бізнесу, якщо немає логістичного коридору і ти не можеш перевозити свої товари просто тому, що немає моста, і ти маєш перевозити іншими якимись шляхами, що збільшує твої транспортні витрати, а відповідно собівартість та ціну, і це розкручує інші негативні процеси. Тож державні інвестиції такого плану дають можливість отримати додатковий імпульс для розвитку економіки", — каже він.

"Ось чому говорять про так званий "план Маршалла" для відбудови України"

"Коли мова йде про повну відбудову України, то йдеться і про те, що треба буде відбудувати всю зруйновану інфраструктуру. І тут ти отримуєш додатковий імпульс для економічного зростання не просто внаслідок того, що держава витрачає кошти, а за рахунок того, що з'являються нові робочі місця безпосередньо в галузі відбудови, в тих галузях, які пов'язані з будівництвом. Та й загалом з'являються нові робочі місця, бо населення отримує додаткові кошти, а відповідно може витрачати більше. Тобто це класика запуску і перезапуску економіки", — додає радник Президента. І ось чому говорять про так званий "план Маршалла" для відбудови України, вважає він. "План Маршалла будувався на тому, що давали імпульс для розвитку за рахунок державних інвестицій на інфраструктуру. Ти можеш збудувати інфраструктуру і створювати умови для нормального розвитку вже приватного бізнесу. І приватний бізнес тоді отримує можливість для зростання. Головне завдання в післявоєнний період полягатиме в тому, як якомога швидше повернути нашу економіку на довоєнний рівень", — резюмує Олег Устенко.