"Лікар на відстані руки": як працюватиме сервіс онлайн-консульцій в Helsi? Розповідає СЕО

"Лікар на відстані руки": як працюватиме сервіс онлайн-консульцій в Helsi? Розповідає СЕО

Зовсім скоро на ресурсі Helsi.me з’явиться новий сервіс онлайн-консультацій із лікарями. Що це за сервіс, як ним користуватися та хто нестиме відповідальність, якщо діагноз буде неправильним, Українському Радіо розповів директор Helsi Євген Донець.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: facebook Є.Донця

Що це за сервіс?

"Сервіс онлайн-консультацій розвивається достатньо довго і його старт почався з ковідних часів, коли людям було ризиковано виходити з дому і йти до лікаря, адже саме там була концентрація тих, хто захворів. Проте загалом сервіс розвивається і зараз ми окрім планової онлайн-консультації, на яку ви можете записатися до сімейного лікаря або вузького спеціаліста завчасно, прийшли й до термінової онлайн-консультації. Якщо ви зранку прокинулися і замість того, щоб ти в google шукати відповідь на те, що у вас за симптоми, краще залиште заявку на нашому сервісі. У випадку термінової консультації вона буде платною і коштуватиме 200 гривень. Вартість символічна, адже в середньому консультація у приватного лікаря зараз коштує біля 500-600 гривень. За достатньо невеликі гроші ви отримуєте консультацію, а не інформацію з пошуковика, від лікаря, який скаже вам, чи треба йти на "живий" прийом, чи це нормально, адже сезон вірусних захворювань. Якщо це ваш лікар, то він може розуміти, що відбувається, і дасть вам пораду, що робити: чекати, йти здати аналізи тощо", — розповів Євген Донець.

Як працюватиме онлайн-консультування на практиці?

"Коли людина має вебкамеру або й краще — смартфон, лікар зможе побачити її, а вона — лікаря. Дуже важливо, що в нас є система, яка працює з Національною системою охорони здоров’я України. Всі лікарі вже зареєстровані та верифіковані державою. Точно так само пацієнти мають ідентифікацію в системі, це не просто анонімні люди. Кожне таке звернення фіксується, тобто за ним стоїть якась відповідальність. Ви фактично обираєте термінову онлайн-консультацію, залишаєте свої дані, коротку причину звернення і менше, ніж за 10 хвилин вам нададуть відповідь. Хоча ми закладаємо в регламент приблизно 15 хвилин, тому що зараз експлуатація цього сервісу лише почалася", — пояснив Донець.

Для того, щоб людина можна скористатися послугою відеоприйому, як додав директор Helsi далі, краще скачати додаток Helsi, зайти в нього і залишити свою заявку: "З вами зв’яжеться лікар, ви побачите нотифікацію про те, що він вже на зв’язку. Протягом 10-15 хвилин ви вже отримаєте свою консультацію".

Хто лікарі?

"З нами активно працюють більше 30 тисяч лікарів, з них онлайн-консультації надають біля 4,5 тисяч осіб. Швидкі онлайн-консультації зараз надають в середньому 100 лікарів в день, що дозволяє лікарю достатньо гнучко керувати своєю завантаженістю. Коли в них є можливість та бажання — вони можуть надавати таку консультацію". 

Євген Донець, фото: Українське Радіо

Чи можна проконсультуватися онлайн з власним сімейним лікарем?

Також ми пропонуємо й сервіс онлайн-консультації зі своїм власним сімейним лікарем. Якщо він має спроможність, вебкамеру та мікрофон й може проводити онлайн-консультації, може це робити. Якщо ви хочете зустрітися зі своїм сімейним лікарем онлайн, то ви, як і раніше, записуєтесь до свого сімейного лікаря, а у фіналі запису обираєте "запис на прийом онлайн". В такому випадку лікар бачить, що ви залишили заявку онлайн і він буде готовий вас проконсультувати онлайн", — розповів Донець. "Що важливо: лікар завжди працює в тому інтерфейсі, в якому він зобов’язаний працювати для того, щоб фіксувати звернення пацієнтів. Тому, у випадку якихось проблем, у лікаря завжди є можливість звернутися до вашого профілю, зателефонувати вас або скористатися будь-яким іншим месенджером".

Чи буде доступний новий сервіс для українців за кордоном?

"Зараз сервіс доступний всім користувачам Helsi. Тобто, якщо люди користувалися в Україні цим сервісом, виїхали за кордон з цим сервісом, через нього, наприклад, показували наявність вакцинації у дітей, коли йшли в дитячий садок, вони зможуть ним скористатися. Зараз, якщо говорити про сервіс термінових консультацій, то він так само доступний людям, які знаходяться за кордоном. Проте додам, що онлайн-консультації не підійдуть абсолютно для всіх станів: якщо вам треба провести діагностику живота, або ж УЗД, цього онлайн не зробиш. Проте його можна онлайн розшифрувати. Також онлайн можна розшифрувати аналіз, отримати додаткову думку іншого лікаря", — прокоментував CEO Helsi.

Хто несе відповідальність за результат онлайн-консультацій?

В Україні саме лікар несе відповідальність за будь-яку консультацію та призначення: "Будь-яка суттєва дія в електронній системі охорони здоров’я закінчується електронним цифровим підписом лікаря. Лікар фактично знаходить свого пацієнта в державному реєстрі, вносить в карту симптоми, причини звернення, призначення та діагноз. Проте лікар далеко не завжди буде готовий поставити остаточний діагноз: він може поставити попередній діагноз, надати подальші рекомендації — з’явитися вживу або сходити до іншого лікаря, кудись направити". 

"Разом з тим, додам, що всі лікарі, які реєструються в системі Helsi для того, щоб надавати медичну допомогу, є ліцензованими згідно українського законодавства", — підсумував Євген Донець.