Leopard, Challenger, Abrams – якими західними танками ЗСУ битиме ворога? Оцінка експерта

Leopard, Challenger, Abrams – якими західними танками ЗСУ битиме ворога? Оцінка експерта

Президент Польщі Анджей Дуда повідомив у Львові про готовність передати Україні танки Leopard 2 німецького виробництва. Йдеться про танкову роту (за стандартами НАТО це 14 одиниць). Але речник уряду ФРН наголосив, що Берлін поки не збирається постачати таку бронетехніку. Хоча сьогодні 12 січня віцеканцлер Німеччини Роберт Габек зазначив: Берлін має дозволити поставку іншими державами танків Україні. Канцлер Олаф Шольц поки на це не відповів. Українське радіо попросило військового експерта Миколу Саламаху прокоментувати ситуацію із західними танками для України – крига скресла чи ні?

0:00 0:00
10
1x

"Хтось повинен зробити крок першим"

Секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данілов сказав, що неважливо, скільки Україні дадуть танків. Головне те, що вікно можливостей із постачанням бронетехніки нарешті відкривається. "Мова не про краплю в морі, мова про початок. До цього часу важкі танки нам не передавали зовсім, і головне для нас те, щоб був хтось на початку. І те, що відбулося в місті Лева, заява президента Польщі це дуже важливий крок, щоб це питання зрушилося з мертвої точки", зазначив Данілов на Об'єднаному марафоні провідних українських теле- і радіоканалів.

Зі свого боку, військовий експерт Микола Саламаха нагадує, що танки є ударною силою будь-якої армії. Тому вони так необхідні для ЗСУ. Отримання навіть десятка танків уже буде підсиленням бодай однієї механізованої або піхотної бригади, зазначає фахівець.

Німецький танк Leopard 2А4 перебуває на озброєнні кількох держав світу. Має їх звісно і Німеччина, але в меншій кількості, а більше і в кращому стані їх мають Польща та Фінляндія.  "Хтось повинен зробити крок першим (у передачі танків – ред). Це зробила Польща. Фінські політики також говорили про свої наміри давати танки Україні", – каже Микола Саламаха. Він розповідає: "основна лінійка зберігається у Німеччини: це танки Leopard 2А6 і Leopard 2А7. Але своє "добро" на реекспорт машин від інших держав повинна сказати саме ФРН. Є імовірність, що і власне Німеччина невдовзі буде давати нам Leopard", – зауважує фахівець. 

 

Фото: танк Leopard 2A4 / US Army

Leopard 2 проти російських танків

Усе пізнається у порівнянні, каже Микола Саламаха. "Якщо порівняти старі радянські танки Т-72Б і танк Leopard 2А4, то останній за своїми бойовими можливостями перевищує радянський. Розвиток німецького танкобудування у 80-90 роках випереджав Радянський Союз, а якість гармат та боєприпасів була набагато краща. Вони порівнюються зараз із останніми модернізованими російськими танками"

А ремонт?

Щодо ремонту, то такі бойові машини ремонтуватимуть на території Польщі. Бо вона експлуатує ці танки кілька років та має досвід технічного обслуговування, інформує Микола Саламаха.

Інші західні танки, якими можуть поповнитися ЗСУ

Уряд Британії також розглядає можливість надати Україні свої танки, пропозиція більша за польську: 30-40 одиниць. Таке рішення ухвалили у Лондоні саме на тлі заяви Польщі. "Ми прискорюємо нашу підтримку України військовими технологіями наступного покоління, які допоможуть виграти цю війну… бойові танки можуть надати українцям кардинальний потенціал", сказав речник уряду Великобританії. Це будуть танки Challenger 2. Їх виробництво розпочалося у 1993 році і ними замінили  Challenger 1. Ці танки надійні, переважають у танковому двобої або у поєдинку з іншими броньованими машинами, використовувалися в багатьох операціях. Послуговуються власні розробки. Є роздільне заряджання", – зазначає експерт.

Фото: танк Challenger 2 / ЕРА  

Американські Abrams

Основний бойовий танк США. Він має різні модифікації. Він важить понад 60 т. Тому може виникнути проблема з логістикою, бо машини важкі. Відомо, що Варшава замовила собі 116 танків Abrams, але офіційна угода ще не підписана.

Фото: танк Abrams / defence-ua.com.  

Чеські Т-72М

Це радянські танки, але вони пройшли капітальний ремонт: модернізовані засобами зв'язку, забезпечені сучасним тепловізійним прицілом ізраїльської розробки і полегшеним водінням цього танка, поставлено динамічний навісний захист, посилений броньовий захист машин. Щоб опанувати їх, нашим екіпажам потрібно буде всього 2-3 дні, каже експерт 

 

Фото: танк Т-71 / defence-ua.com

Микола Саламаха також запевнив, що авіацію Україна теж отримає. Але питання залишається в тому, від якої держави, що саме ми отримаємо і в якій кількості. А Олексій Данілов переконував: "Буде техніка, буде зброя та наступ. Ми виженемо росіян з усіх окупованих територій, попри заяви деяких закордонних діячів про те, що треба взяти паузу та розпочати переговори". 

Фото: танк Leopard_2A4 / commons.wikimedia.org