"Більше 5 машин на місяць" – Мусієнко про співпрацю України з Rheinmetall

"Більше  5 машин на місяць" – Мусієнко про співпрацю України з Rheinmetall

В уряді оголосили про запуск в Україні виробництва бронетехніки спільно з Rheinmetall. Цей оборонний концерн виготовляє багато всього різного, крім авіації. Йдуть розмови про початок спільного виробництва озброєння між Німеччиною, зокрема Rheinmetall і Україною у 2024 році. Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі Українського Радіо розповів, що концерн Rheinmetall буде орендувати ті потужності, які є на сьогодні в Україні. Там зазначили, що об'єкти в Україні так побудовані і захищені, що не доведеться переживати за безпеку. Якщо ж виробництво запуститься у 2024 році, то до кінця 2024 року Україна отримає перші партії. "Важко сказати, яка це буде кількість. Але плани амбітні. І вони виходять за межі 5 машин на місяць. Цифри озвучуються більші. Все залежатиме від того, наскільки виробництво швидко запуститься".

0:00 0:00
10
1x

Фото: armyinform.com.ua

Нарощування виробництва України та технологічна перевага над ворогом

В основі всього стоїть віра та воля до боротьби і перемоги. А зброя є похідною, тим інструментом, без якого не досягнути цілей у війні, переконаний Олександр Мусієнко. І ця зброя має бути сучасною і технологічною, її має бути багато. Тому виходом із ситуації експерт бачить технологічну перевагу. "Ми не говоримо про кількісний паритет, який має ворог за мобілізаційним потенціалом. Коли йде контрбатарейна боротьба правого і лівого берега Херсонщини, то наша артилерія західного зразка має перевагу на 2-3-4, іноді 5 км у дальності. Це дає можливість вражати ворога меншою кількістю снарядів. І ми при цьому можемо бути невразливими для засобів дії снарядів ворога і його артилерії. Натомість можемо вражати його дуже ефективно. Зараз йде концентрація на те, щоб: 

1. Наростити виробництво. Оборонна промисловість Європи в попередні роки була в ненайкращому стані. І зараз це все відновлюється і запускається. 

2. І забезпечити технологічно перевагу за рахунок певних інноваційних та технічних рішень, тих рішень, які працюють зі штучним інтелектом. На цьому тлі працюють як західні, так і українські компанії. Або спільно".

Будуть гроші і замовлення – буде озброєння

Найбільшим клієнтом для міжнародних партнерів у питанні озброєння є і залишається Україна, констатує Олександр Мусієнко. І так буде тривати доти, доки є замовлення і гроші, які виділяються Україною на ці потреби. "Є компанії, які бояться за свою інтелектуальну власність. Але є й ті, хто відкритий і готовий створювати спільні підприємства і взаємодіяти, або відкривати підприємства у нас. Бо це для них замовлення. Все перетягнути в Україну ми не можемо".  

Співпраця з Німеччиною, Францією та США

"Зараз триває робота з трьома країнами: Німеччиною, Францією та США. Останні мають надзвичайно розвинену оборонну промисловість, яка зараз чудово реалізується. Добре було б, щоби до спільної кооперації – таких прикладів є багато, зокрема, спільне виробництво систем NASAMS для ППО між Норвегією та США – увійшла і Україна. Це перспективна галузь. Тут застосовуються інноваційні технологічні рішення, які можна застосовувати і в цивільному житті. Це стимулює в цілому економічний розвиток і розвиток наукового потенціалу. Ми це будемо використовувати в мобільних телефонах і додатках". 

В 2024 році йде мова про початок виробництва озброєння в  Україні

За словами Олександра Мусієнка на сьогодні є два види техніки: БМП Lynx – бронемашина піхоти і БТР Fuchs, які виробляються в Німеччині/Угорщині і постачаються або плануються постачатися в Україну. Вже навіть розпочато ремонт та обслуговування цих машин в Україні. Таким чином економиться час на логістиці, а вона відіграє дуже важливу роль. Бо хто швидше виробить озброєння, той швидше доставить. Логістика в цьому питанні, говорить Олександр Мусієнко, у нас працює. Все намагаються розподіляти доволі швидко. 

"В 2024 році йде розмова про початок виробництв безпосередньо в Україні. Концерн Rheinmetall буде орендувати ті потужності, які є на сьогодні тут. Бо об'єкти так побудовані і захищені, що їм не доведеться переживати за безпеку. Якщо виробництво запуститься у 2024 році, то до кінця 2024 року ми отримаємо перші партії. Важко сказати, яка це буде кількість. Але плани амбітні. І вони виходять за межі 5 машин на місяць. Цифри озвучуються більші. Все залежатиме від того, наскільки виробництво швидко запуститься". 

Олександр Мусієнко розповідає, що цей концерн виробляє різні типи бронемашин, бронетранспортери, артилерію, має досвід у гарматах, стрілецькій зброї, танки, є проєкти танків Пантера, вони мають намір розширити ці виробництва, якщо буде стабільне фінансування. 

Установки Богдана власного виробництва

Україна може виготовити озброєння як спільно з міжнародними партнерами, знаходячи форму взаємодії, так і може отримувати ліцензії на виробництво, аби ці технології за цими ліцензіями передавалися Україні і вироблялися максимально тут. Також Україна може і самостійно виробляти озброєння різними способами, завозячи елементи та устаткування на свою територію, розповідає Олександр Мусієнко. Зокрема маємо досягнення у 6 самохідних артилерійських установок "Богдана" на місяць. Експерт переконаний, що якщо ці всі пазли з'єднати, то ми отримаємо потужний оборонний потенціал. Але це не буде так швидко, як нам би хотілося, наголосив він.