"Це приціл на майбутнє" — Попович про Коаліцію бронетехніки

"Це приціл на майбутнє" — Попович про Коаліцію бронетехніки

Німеччина зараз намагається забезпечити поточні потреби ЗСУ, а Польща подвоїла свій внесок у закупівлю "чеських боєприпасів" і прагне довести, що підтримує військову допомогу Україні, попри протести фермерів, вважає військовий оглядач Денис Попович. В ефірі Українського Радіо експерт окреслив ключові завдання Коаліції бронетехніки, яка почала роботу у Варшаві. "Це приціл на майбутнє, оскільки в майбутньому, очевидно, очікується постачання нових танкових систем", – зауважив оглядач. При цьому додав, що поточна ситуація в Україні вимагає більше засобів ППО. "Тут прохання не лише до Німеччини, а й до всіх наших західних союзників, оскільки існує коаліція потреб ППО", – сказав Попович.  

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: defence-ua.com

"Це приціл на майбутнє"

У Польщі розпочала роботу Коаліція бронетехніки на підтримку України.  Як це нам допоможе?

Ми пам'ятаємо, що вона розподілена. Там створено 4 синдикати і по їх призначенню можна зрозуміти, яким чином Коаліція нам допоможе. Перше - це постачання озброєння і боєприпасів. Безумовно, це необхідно, оскільки ми використовуємо натівський зразок 120 мм. Він не характерний для нас, у нас танковий калібр 125 мм. Друге – це технічне обслуговування та ремонт. Ми розуміємо, що західна бронетехніка потребує обслуговування, оскільки в нас немає відповідної бази. Третє – це підготовка екіпажів. Це приціл на майбутнє, оскільки в майбутньому, очевидно, очікується постачання нових танкових систем. І потрібна зміна людей. Тобто підготовка нових екіпажів. І четверте – тактика. Тактика використання танків і броньованої техніки, оскільки ми розуміємо, що в радянській танковій школі і в західній по-різному бачили використання бронетанкової техніки. Якщо танкова школа Радянського Союзу – це використання масованих танкових ударів, то західна бронетанкова школа формувалася для того, щоб убезпечити від таких проривів. Тобто це більш точні удари, збереження екіпажів і таке інше. Це дві різні концепції. Тому зараз це потребує коригування. 

Скільки часу проходить від створення Коаліції до реальних результатів на полі бою? І те, що ця Коаліція почала засідання у Варшаві на тлі фермерських протестів – це якийсь когнітивний дисонанс, вам не здається? 

Так, трохи є. З одного боку, фермери протестують і перекривають кордони. А з іншого боку, Польща вдвічі збільшила свою частку для закупівлі "чеських боєприпасів". Тобто Польща намагається довести, що попри фермерські виступи, вона підтримує військову допомогу Україні. Стосовно того, коли ми відчуємо це на полі бою. Тут важко сказати, оскільки бронетанкова коаліція лише почала фактично діяти. Будемо сподіватися, що це буде в найкоротший термін.

Зараз в Коаліції ми бачимо Польщу, Велику Британію, Німеччину, Швецію та Італію. Хто ще може до неї доєднатися? Франція останнім часом почала говорити про те, що на зміну танку Leclerc має прийти новий. Чи можемо ми в перспективі отримати старі Леклерки?

Я бачив інформацію про те, що Leclerc не дуже добре витримав випробування, спроектовані на український театр бойових дій. Тому не знаю щодо Leclerc. На мій погляд, можуть приєднатися країни, які, в принципі, нам давали танкове обладнання. Наприклад, Іспанія. Вона нам давала і дає танки Leopard. Тобто, фактично, ті країни, які так чи інакше нам колись допомагали в плані бронетехніки. До речі, Франція теж нам надавала важкі бронетранспортери з танкового гармату АМХ-10. Це, фактично, колісний БТР, але з танковою гарматою. 

Внесок "Абрамсів" доволі відчутний

Хто ще є провідними виробниками бронетехніки на світовому ринку?

Франція, так чи інакше. Ізраїль. Танк "Меркава". Але він, знову ж таки, розроблявся для ізраїльських потреб. Наскільки він буде актуальним для українського театру, треба ще дивитися. Південна Корея. В них є танки, які, до речі, Польща збирається закупити на заміну тим танкам, які передала в Україні. Це танк "Чорна пантера". Вважається, хороша машина, продумана, яка теоретично може мати певні сенси для України.

Чи використовуємо ми на полі бою Abrams і що чутно про їхні снаряди зі збідненим ураном? 

Про самі боєприпаси мало що чутно, а про використання "Абрамсів" відомо. Це якраз на Авдіївському напрямку 47-ма бригада їх використовувала. Росіяни там радісно повідомляли про певні втрати в цих танках. Але я казав, що як тільки почнеться їхнє використання, то будуть і втрати. Але західна преса пише про те, що завдяки "Абрамсам" відчутною мірою цей російський наступ на захід від Авдіївки був призупинений. І зараз ми бачимо, що він не розвивається так швидко, як вони б хотіли. Зараз практично зовсім не розвивається. І внесок "Абрамсів" в цьому був доволі відчутний.

                      Денис Попович. Скріншот із відео 

Очікуємо, що нам будуть передані засоби ППО

Німеччина оголосила про передачу Україні нового пакету військової допомоги. Там боєприпаси, бойові машини піхоти, інженерна техніка, дрони. Що ще цікавого там є?

Про Тауруси і не питайте, бо відповіді нема на це питання. А те, що було передано свідчить про те, що Німеччина зараз якраз намагається забезпечити поточні потреби Збройних сил України. Там і боєприпаси, які дуже потрібні. БМП дуже потрібно, оскільки броньова техніка постійно необхідна на полі бою. Там ще є БПЛА, бо зараз фактично йде війна безпілотників великою мірою. І там ще є машини забезпечення – мостоукладчики, ремонтні машини. Тобто те, що фактично перекриває поточні потреби ЗСУ в умовах, коли немає американської допомоги. Тому попри те, що Таурусів немає, зараз Німеччина є суттєвим лідером стосовно задоволення потреб ЗСУ.  Дуже сильно очікуємо на те, що нам будуть передані засоби ППО, як цього вимагає Володимир Зеленський. І ми бачимо, що цього вимагає поточна ситуація. Але тут прохання не лише до Німеччини, а й до всіх наших західних союзників, оскільки існує коаліція потреб ППО. 

"З миру по нитці і…"

Була інформація, що 10 тисяч артилерійських снарядів буде передано із запасів Бундесверу. Це багато чи не дуже? Наскільки це вагома підтримка?

В контексті снарядного паритету це дуже мало. Ми ж бачимо, якими про цифрами оперуємо, коли кажемо про Російську Федерацію та Північну Корею. Там сотні тисяч снарядів. А тут 10 тисяч. Тобто в масштабах фронту, в режимі 2 тисячі пострілів на добу, це 5 діб. Це фактично на тиждень. Але це допомога. Плюс ми очікуємо великий "чеський пакет". Чекали у червні, а зараз взагалі є думки, що передача може бути і в квітні. Тому "з миру по нитці і.." ми поступово підходимо до великих пакетів від Чеської республіки. Потім вже очікуємо на вирішення питання від США. А далі на вирішення питання щодо збільшення виробництва і в Україні, і в ЄС. Тобто поступово і, можливо, через кілька місяців можна буде казати про якийсь паритет.

Говорять про можливий новий наступ Росії, який вона готує на літо. Що ви можете сказати щодо цього? 

Реально можливий наступ РФ на тих напрямках, які вже є. І це визнає не лише Володимир Зеленський, а й командувач Сухопутними військами давав цифри щодо цього можливого наступу. За його словами, готується там 100 тисяч. Тому потрібно готуватися до відбиття цього потенційного наступу. І меседж Володимира Зеленського якраз про те, що ми можемо цього не витримати. Багато хто його трактує саме таким чином. Цей меседж значною мірою  спрямований до наших західних партнерів, щоб вони поквапилися з наданням допомоги. І відразу почалися повідомлення про те, що і в квітні може бути цей пакет допомоги від Чехії. Тому сподіваюся на те, що цей меседж дійде до тих, до кого потрібно. Але передусім наші погляди спрямовані на США, де, зрештою, має вирішитися питання щодо наданням допомоги.  

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв