"Зберігати продукти не більше доби в холодильнику, а потім термічно їх обробити": як відключення світла впливають на нашу їжу

"Зберігати продукти не більше доби в холодильнику, а потім термічно їх обробити": як відключення світла впливають на нашу їжу

Зараз в багатьох містах, селищах та селах України діють аварійні віялові відключення світла, а також відключення за графіком. Коли ми обираємо продукти, які швидко псуються, на що варто звертати увагу? Як зберігати продукти харчування без холодильника? Чи варто купувати в магазині готові продукти зі знижками? Свої поради дає слухачам Українського радіо професорка кафедри товарознавства управління безпечністю та якістю Національного торговельно-економічного університету Олена Сидоренко.

0:00 0:00
10
1x

Холодильна камера 

"Наші графіки відключення світла поступово стабілізовуються. Перепади температури можуть впливати на роботу наших приладів. Якщо маєте змогу, то треба їх від'єднати від електромережі.

Не чіпайте і не відкривайте холодильник, коли немає електрики. Таким чином ви забезпечите стабільну температуру всередині. Вона може знизитися на кілька градусів. Але це не буде суттєво впливати на продукти. Вони, принаймні, не зіпсуються, якщо достатньо свіжі. Або свіжоприготовані. Якщо понад добу немає світла, то продукти необхідно додатково термічно обробити або спожити їх.

Можна заморожувати воду в пляшках, а потім викладати їх в холодильну камеру, коли відключиться світло. Це бажано зробити заздалегідь". 

Морозильна камера

"За кілька годин в герметичній камері з замороженими продуктами нічого не станеться. Це не буде впливати на властивості та безпечність їхнього споживання. Але протягом місяця треба використати продукти з морозильної камери. 

Якщо в вашій морозилці -30, то можна довше зберігати їх. Якщо -20-24, то варто спожити заморожений продукт протягом 3 місяців".

Продукти

"Якщо в нас виникла така ситуація з тривалими відключеннями світла, то варто купувати термомолоко. 

Сало можна зберігати і пів року. Перепади невеликі не будуть впливати на його якість і воно не зіпсується. Але його властивості і смак буде іншими.

Овочі, фрукти, яйця, сири також можуть витримувати перепади температури довший час". 

Читати також: У "ДТЕК" розповіли, як довго триватимуть відключення електроенергії та як для цього обирають будинки

Які є ще способи зберігати продукти

"Обробка вогнем, копчення, термічна обробка, соління, міцний посол, холодна вода, пісок, лушпиння цибулі. Можна в меду деякі продукти зберігати. Але при цьому їхні властивості часто змінюються. 

Можна заливати солоною холодною водою масло вершкове. Але при цьому поступово звідти виходитимуть інші речовини, характерні для масла. Щодоби воду треба міняти. 

Можна консерви робити з продуктів, які швидко псуються".

Як зрозуміти, що продукт зіпсований

"Пам'ятаймо, що всі сучасні продукти містять консерванти. І це додатковий фактор, який сприяє їх збереженню. При тривалій відсутності електрики всі продукти треба проварювати кілька разів.

Якщо з'явилася пліснява, то це означає, що продукт зіпсований.  

Сир може вкриватися слизом". 

Торговельні мережі зі знижками на їжу

"Треба дивитися, що це за продукт: коли він був завезений до магазину і який його реальний термін зберігання. Бо це може бути небезпечним. Якщо ви все ж вирішили купити цей продукт, то термічна обробка теж є обов'язковою." 

Фото: Суспільне Волинь