Купуй, але перевіряй: експерт розповів як обирати подарунки

Купуй, але перевіряй: експерт розповів як обирати подарунки

В ефірі Українського радіо співробітник Інституту економіко-правових досліджень НАН України Андрій Лига розповідає як покупцям захистити свої права і на що варто звертати увагу тим, хто купує подарунки онлайн.

0:00 0:00
10
1x

Про обман зі знижками

Дуже часто таке в Україні трапляється. Нещодавно були дослідження, які проводив Центр споживчих експертиз "ТЕСТ". За його результатами, більшість магазинів, які у Чорну п’ятницю запропонували знижки, насправді її не надали. Такий досвід є і в мене. Я запримітив товар ще за півроку до Чорної п’ятниці, він коштував 39 тисяч гривень, а в день розпродажів прийшов у магазин і купив його за 35 тисяч гривень. Та справа у тому, що на ціннику було написано, що попередньо товар мав вартість 57 тисяч гривень. Тобто, мені обіцяли знижку 40%, а насправді я отримав лише 10%.

Минулого року я аналізував ринок напередодні Чорної п’ятниці, тому переглянув дослідження, коментарі українських економістів та бізнесменів. Тоді власник одного з найбільших інтернет-магазинів трошки похизувався тим, що у Чорну п’ятницю іноді продажі досягали такого рівня, коли за день продавалося майже стільки ж товарів, скільки раніше вони реалізували за місяць. 

Про покупки в інтернет-магазинах

Багато українців нині тепер частіше замовляють подарунки в інтернет-магазинах. Це дійсно зручно, зараз це найбільш зростаюча галузь торгівля в Україні, але в той же час вона є і найбільш проблемною. Є товари, які вимагають наявність фіскального чеку, особливо, якщо говорити про великі побутові прилади чи дорогі речі, але в Україні існує велика проблема з видачею чеків. 

Існує два типи чеків: фіскальний та товарний. Фіскальний чек повинні обов’язково видавати, якщо ви купуєте побутову чи електронну техніку. Хочеться звернути увагу, чому споживчі організації стоять на необхідності наявності саме фіскальних чеків і повній фіскалізації. Хоча зараз ми бачимо, що деякі бізнесмени протестують проти цього. Але так робить переважно недобросовісні бізнесмени, яким є що приховувати, які ховаються під маскою маленького бізнесу і замовчують про свої прибутки. 

На які подарунки найчастіше витрачають гроші україні

Це дуже індивідуально. Статистики немає, адже у кожної родини є свої традиції, свій достаток. Зазвичай купують те, що матиме користь для їхньої родини, все ж Новий Рік і Різдво — це родинне свято. 

Як споживач може захистити свої права

Фіскальний чек містить всю інформацію: ім’я продавця, що саме він вам продав, коли він це зробив. Якщо товар, який ви придбали, має дефект, то ви можете пройти процедуру, яку передбачає Закон "Про захист прав споживачів". Можете звернутися до Держпродспоживслужбу, якщо ваші права порушені, а продавець не хоче допомогти у вирішенні питання. У таких випадках наявність фіскальних чеків дуже важлива. 

Якщо ви купуєте товар в інтернет-магазині звертайте увагу на те, що він має бути зареєстрований за певною адресою. Адже має бути місце, куди ви зможете звернутися у разі проблем з товаром. 

Насправді наших споживачів постійно позбавляють їх прав. Якщо пам’ятаєте, нещодавно відмінили паперову Книгу Скарг та пропозицій. У Законі була чітко прописана відповідальність за відсутність такої Книги у підприємців, а от електронні джерела зовсім не регулюються Законом. Книгу відмінили, але нічого нового на її місці не з’явилося. У споживача забрали право бути почутим і нічого натомість йому не запропонували. Хочеться щоб підтримали і споживчі організації України. В Міністерстві торгівлі та економічного розвитку знаходиться законопроект нової редакції "Про захист прав споживачів", і ми просимо не підтримувати цю редакцію. Цей документ позбавляє споживача права на обмінний фонд, права на пеню і т.п. Там дуже багато ініціатив, які не мають нічого спільного з захистом прав споживачів.

Фото: pixabay.com