Ложка дьогтю для ЄС від Угорщини. Климпуш-Цинцадзе про затягування надання допомоги Україні

Ложка дьогтю для ЄС від Угорщини. Климпуш-Цинцадзе про затягування надання допомоги Україні

Європейський Союз запропонує сьогодні новий механізм надання фінансової допомоги Україні в розмірі 18 мільярдів євро на більш передбачуваній основі. Це будуть пільгові кредити, які виплачуватимуться впродовж 2023 року. Перша виплата очікувалася вже у січні. Але Угорщина заявила, що не підтримає зміни у пакеті допомоги Україні наступного року. Що зміниться для нас? Які будуть нові умови? Також було офіційно підтверджено, що Зеленський погодився взяти участь у саміті "Великої 20". Чого чекати Україні від цього форуму? Про все це слухачам Українського радіо розповіла голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом, членкиня депутатської фракції політичної партії "Європейська солідарність" Іванна Климпуш-Цинцадзе.

0:00 0:00
10
1x

Угорщина проти

"Це вже не перший раз, коли Угорщина проявляє так свою сутність. 

Сьогодні мало б бути ухвалено рішення на рівні Європейської комісії щодо надання фінансової допомоги Україні. А потім воно було б схвалено всіма 27 урядами країн-членів ЄС. 

Угорщина заявила, що нібито готова надавати допомогу Україні лише двосторонньо. Це викличе незгоду всередині ЄС. Я думаю, будуть розглядатися додаткові внутрішні фінансові санкції щодо Угорщини з огляду на те, як вона порушує різні частини європейського права". 

Чи буде затверджено цей пакет допомоги

"Він потрібен нам для покриття соціальних витрат. Нам зараз потрібно також продовження єдності в ЄС. Я розраховую на те, що Європейська комісія цей пакет затвердить. Але на сьогодні повну підтримку він навряд чи отримає. Це не означає, що ЄС не знайде варіантів, як надати обіцяні 18 мільярдів і створити механізм для його надання. Тому дискусія буде тривати. Угорщина намагатиметься щось собі виторгувати. 

Читати також: Руслан Стефанчук про шлях до ЄС: "Дуже хочу, аби до кінця цього року парламент виконав усі 7 завдань, які перед ним стоять"

Частину коштів з цих 18 мільярдів ЄС хотів би "прив'язати" до продовження реформ Україною у царині верховенства права та антикорупційній політиці".

Чи достатньо нам цих коштів

"Це лише частина того, що нам потрібно. Інші 18 мільярдів були задекларовані США. Є інформація, що демократи все ж втримають сенат, а республіканці, отримавши більшість у конгресі, не будуть мати такої переваги, як було прогнозовано. Тому ми розраховуємо на продовження наших дружніх стосунків і допомоги від США в повному обсязі. Цієї допомоги також недостатньо, щоби покрити дефіцит бюджету. І ми будемо запозичувати кошти від інших міжнародних фінансових інституцій". 

Доля 9 мільярдів від ЄС, які мали виплатитися ще в травні

"Коли йдеться про США, то це одна країна з механізмами всередині однієї країни. А ЄС має багато країн. Тому щоразу виникають або застереження, або зауваження чи пропозиції від однієї або іншої країни. 

Ми отримали поки 6 мільярдів. До кінця року плануємо отримати і інші 3 мільярди. Також йшлося вже і про інші додаткові кошти до кінця року від ЄС. 

Ми намагаємося аргументувати нашим візаві, наскільки ця допомога є критичною для нас. І наскільки потрібний голос таких країн як Франція, Німеччина щодо підтримки фінансової допомоги Україні. 

Коли ЄС обіцяє щось, то він ухвалює рішення і пропонує механізми, як це робити. Коли було ухвалено рішення наприкінці травня- початку червня щодо 9 мільярдів, то було узгоджено механізми і щодо їхнього запозичення. Бо ЄС сам має запозичити ці гроші і гарантувати їхнє повернення для того, щоби передати їх нам. 

Виникли певні застереження в окремих країн стосовно необхідності перевірки цих коштів. Тому Україна також повинна надавати всю інфомацію, яку при цьому потребують ті, хто дає ці запозичення". 

Саміт лідерів "Великої 20"

"До цієї 20-ки належать не лише демократичні країни. Стриманість у попередніх документах, які готують для ухвалення цим самітом, формулюють країни, які є недемократичними, але мають дуже впливові економіки. Нам хотілося б, щоб рішення тих, хто нас підтримує, переважили рішення у групі 20. Але це достатньо складно. 

Щодо участі в саміті Путіна, то він тримає інтригу до останнього. Нібито буде виступати віртуально. Ми також знаємо, що отримав запрошення і Зеленський. 

Я не думаю, що за умови участі Зеленського на цьому саміті може йтися про якесь примирення або шляхи для перемовин. Буде здійснено певний вплив та тиск на Путіна в тому, щоби Росія змінила свою поведінку щодо України". 

Фото: Партія "Європейська Солідарність"