Моя Незалежність
Моя Незалежність

Спецпроєкт до 30-річчя Незалежності України.

Відомі політики, громадські і релігійні діячі, письменники, історики, митці міркують про шлях Української держави до незалежності. Аналізують минуле, сьогодення і майбутнє. Дають відповіді на запитання – чи вдалось українцям за ці 30 років позбавитись рабського радянського минулого, які можливості були змарновані, якою є Україна сьогодні і які випробування чекають на нас завтра, чи варто сподіватись на європейське майбутнє.   

Кожен з гостей проєкту розповідає свою історію незалежної України, про своє життя крізь призму сприйняття новітньої історії та основних подій незалежної Української держави. 

Передачі з архіву Українського радіо

Доктор історичних наук, професор, головний науковий співробітник Інституту історії Національної академії наук України Станіслав Кульчицький: незалежність - результат боротьби чи подарунок долі, білі плями в українській історії, перспективи розвитку країни.

Останній Голова Ради Міністрів УРСР та перший прем’єр-міністр України Вітольд Фокін, а також колишній міністр фінансів України та віце-прем’єр кількох урядів Віктор Пинзеник - про кадрову політику на початку 90-х, прорахунки влади, захист фінансової системи і внутрішнього ринку, запровадження в обіг купоно-карбованців.

Народний депутат України, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Білорусі (у 2005—2006 роках), двічі ексголова Служби безпеки Валентин Наливайченко: про відновлення української незалежності,
становлення української дипломатії та служби безпеки, відкриття архівів КДБ та майбутнє України.

Народний депутат попередніх скликань, прем’єр-міністр України у період із 1997-го до 1999-го року Валерій Пустовойтенко: оцінка нинішньої економічної ситуації, перспективи газотранспортної системи України, децентралізація, розвиток аграрного комплексу і земельна реформа.

Народний депутат Верховної Ради перших скликань, один з авторів Конституції України, перший Генпрокурор України, суддя Конституційного суду у відставці Віктор Шишкін: як закладалися принципи державної незалежності, створювалася законодавча база, реформувалися прокуратури та суди.

Про дисидентство як явище, його роль у творенні незалежної держави та свій особистий шлях -  колишній дисидент та політв’язень, правозахисник, президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман.

Про економічну незалежність і реформи - народний депутат попередніх скликань, ексміністр фінансів і віцепрем'єр кількох урядів, доктор економічних наук, професор Віктор Пинзеник.