2345 ― як працює гаряча лінія психологічної підтримки для чоловіків

2345 ― як працює гаряча лінія психологічної підтримки для чоловіків

За психологічною допомогою здебільшого звертаються жінки, але підтримки потребують і чоловіки. Фонд народонаселення ООН в Україні запустив цілодобову гарячу лінію психологічної підтримки саме для чоловіків. У чому специфіка та як працює ця лінія, розповіла Українському радіо Олеся Компанієць, програмна менеджерка Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA).

0:00 0:00
10
1x

Чому чоловіків виділили в окрему категорію

"Сьогодні у суспільстві виникла велика потреба в захисті. І на чоловіків покладено багато сподівань та очікувань, це формує величезну відповідальність, з якою чоловікам часом складно впоратись. Багато хто перебуває у розлуці з родинами, дітьми, воює на фронті, не має спілкування з близькими або переживає втрату найдорожчих. І в той же час вважається, що чоловіки мають бути сильними, забезпечувати наш захист і підтримку, а насправді ― ми всі маємо велику потребу, щоб нас почули і зрозуміли. Нещодавно ми провели дослідження і встановили, що 90% чоловіків ніколи не звертались за психологічною підтримкою взагалі, водночас кожен третій українець перебуває у стані великого стресу. Саме тому ми створили гарячу лінію, де будь-який чоловік, без жодних стереотипів та очікувань щодо нього, зможе одержати підтримку від тих, хто розуміє і фахово допоможе, щоб відновити психологічний баланс і вирішити проблеми.

Ця гаряча лінія ― тільки для чоловіків. Це означає, що жінкам, які будуть звертатись на цю лінію, порекомендують інші варіанти отримання допомоги. Ми навмисне відокремили, щоб створити середовище довіри для чоловіків, які найменше звертаються по допомогу, але водночас дуже її потребують. Нова гаряча лінія має стати середовищем емоційної безпеки і довіри для чоловіків".

Можливо, 90% чоловіків не зверталися до психологів, бо не було проблем?

"Результати нашого дослідження свідчать про те, що проблем насправді багато. Але побутує стереотип, що чоловік сильний і впорається самостійно. В українському суспільстві й досі панує думка, що звернення по психологічну допомогу є проявом слабкості. Ми працюємо над тим, щоб такі стереотипи розвінчати і надавати допомогу чоловікам, аби вони впорались зі своїми питаннями ще до того, як ці питання стануть проблемами і перетворяться на стрес, розлади, що потребуватимуть спеціального лікування".

Про культуру звернення за психологічною допомогою

"Потреба у підтримці та допомозі є в усіх ― чоловіків, жінок, дітей. Коли спеціальні ресурси не відокремлені, наприклад, за статтю, то клієнтами найчастіше стають саме жінки, до 70-80% звернень ― це жіноча аудиторія. Чоловіки не стежать за такими новинами, до них складніше достукатися в соцмережах за допомогою класичних каналів просування інформації. Тому чоловіча аудиторія потребує таргетованого інформаційного супроводу. Відповідно, ми не тільки запустили гарячу лінію для чоловіків, а також запланували і почали втілювати медіапроєкти для чоловіків з метою поінформувати їх про можливість такої підтримки, заохотити звертатись і змінити ставлення, що звертатися до психолога це якось незвично. Сподіваємося, що завдяки такій комплексній співпраці ми зможемо подолати внутрішні бар’єри і популяризувати культуру раннього звернення, до того, як певна ситуація переросте в проблему. Тобто ми хочемо працювати на випередження, а не боротися з негативними наслідками".

Про стереотипи щодо психологічної допомоги для чоловіків

"Перше ― чоловік сильний, йому не потрібна допомога, він впорається сам. Друге ― якщо чоловік звернеться по допомогу, то люди подумають, що він слабкий. Третє ― чоловіка можуть назвати "жінкою", що він схильний до жіночої драматизації подій, тобто можуть знецінити його проблему. Чоловіки ніби табуюють спілкування про проблеми і виставляють лише хоробру свою сторону, замовчуючи емоції. Це призводить до того, що тривалість та якість життя чоловіків є меншою за тривалість життя жінок. Психологічний аспект цього є дуже важливим, бо замовчування проблеми веде до формування багатьох комплексів, складнощів та негативно впливає на здоров’я ― і психічне, і фізичне. Ще один стереотип ― уся психологічна підтримка орієнтована на жінок. У нашому опитуванні з’ясувалося, що чоловіки вважали так: усі ресурси, які є, вони для жінок. Ми своєю гарячою лінією хочемо спростувати стереотипи, що для чоловіків нічого немає, тож не варто звертатися, або що ті, хто звертається, є слабкодухими. Це місце без осуду, де чоловіки отримають допомогу, а їхня репутація не постраждає".

Про методологію психологічної роботи з чоловіками

"Гаряча лінія почала працювати лише цього тижня, тож ми не маємо достатнього масиву даних для аналізу. Але під час підготовки психологи і психологині нам говорили про те, що чоловіки є досить практичними. Коли вони звертаються, їм треба пересвідчитись, що ця лінія є справді професійною, інформація про цей запит не зберігається та що витримані головні принципи роботи: лінія є анонімною, безкоштовною, конфіденційною, запис дзвінка не відбувається. З’ясувавши, що ця лінія варта довіри, чоловік одразу хоче отримати практичні поради щодо своєї ситуації. Ми очікуємо, що чоловікам може знадобитися більше, ніж одна сесія, для того щоб розкритись. Перша сесія може бути пробною, такою, що більше перевіряє, аніж розкриває ситуацію. А вже на другій сесії чоловік може говорити про свої ключові проблеми. Ми до цього готові. Оскільки інформація не записується, ми можемо відповідати на стільки запитів, скільки клієнт потребуватиме.

Щоб звернутися за допомогою, достатньо зателефонувати за коротким номером 2345 ― і одразу відбувається з’єднання з оператором-психологом. Операторами працюють і чоловіки, і жінки. За нашим дослідженням, потенційні клієнти-чоловіки не мають чіткої переваги щодо статі фахівця, тому ми сформували рівномірну команду психологів і психологинь. Отже, одразу починається консультація, під час якої фахівець вислуховує, допомагає, інформує щодо того, як діяти далі, дає практичні поради".

З якими проблемами готові працювати фахівці гарячої лінії

"Ми готові працювати з великою серією викликів. Це відчуття тривожності, стресу, страху за життя, своє та близьких людей, страху за добробут, втрата рідних, негаразди у стосунках, спалахи гніву, панічні атаки, страх перед майбутнім, перед загрозами для всієї держави і для конкретної сім’ї, переживання проблем зі здоров’ям. Також це проблеми залежності, але йдеться не про терапію залежностей, а про емоційно-психологічний супровід клієнта, щоб він міг здобути внутрішній ресурс для роботи зі своєю залежністю. Наші фахівці готові працювати з чоловіками, які розділені з близькими і відчувають самотність, тривожність саме через те, що не бачать своїх рідних, які можуть бути або в окупації, або за кордоном".

Фото: Фонд Народонаселення ООН в Україні ― UNFPA Ukraine