Валерій Чалий: "Росіяни програють на фронтах, тож пішли шляхом терористичних атак і руйнування цивільної інфраструктури"

Валерій Чалий: "Росіяни програють на фронтах, тож пішли шляхом терористичних атак і руйнування цивільної інфраструктури"

За участі Президента України Володимира Зеленського відбулося засідання лідерів "Великої сімки". Ключова тема обговорення ― терористичні атаки РФ на Україну. В ефірі Українського радіо реакцію світу на ракетний тероризм Кремля прокоментував Валерій Чалий, Надзвичайний і Повноважний посол України, голова правління Українського кризового медіацентру.

0:00 0:00
10
1x

Про ініціативу Зеленського розмістити на кордоні з Білоруссю місію міжнародних спостерігачів, аби унеможливити спекуляції Лукашенка щодо нібито підготовки нападу з боку України

"Ініціатива правильна. Питання в тому, якою буде ця місія. Я не знаю, наскільки пропрацьовано цю тему. Але те, що не було застосовано певних міжнародних спостерігачів до повномасштабного вторгнення ― це велика помилка. Тому можна йти шляхом, яким ішли раніше ― через ООН, але для цього треба обмежити право вето РФ. Або можна говорити про європейську місію. Але очікувати, що білоруська сторона, яка повністю зараз під контролем Москви, погодиться на дієві формати ― маю великі сумніви. Тобто сама пропозиція правильна, вона може справді сприяти тому, щоби Білорусь утрималась від злочинних дій під тиском Путіна. Білорусь і так зараз втягнута у війну проти України на боці Росії, але війська поки що не задіяні.

Чи погодяться на цю ініціативу європейці? Треба працювати. Наприклад, місія ООН по Донбасу не спрацювала через три причини, на мій погляд. Перше ― тоді переконували, що Росія все одно заблокує, то навіщо ж починати. Друге ― вартість, виділення відповідного фінансування, а третє ― там тривали досить активні перестрілки, мінометний вогонь. У цьому плані на кордоні зараз спокійніше, удари завдаються з території Білорусі ракетними системами і літаками. Ідея місії вперше прозвучала від Президента на такому рівні, думаю, її треба швидко опрацювати".

Про реакцію країн "Великої сімки" на масовані обстріли України

"Треба розуміти, що "Група семи" була від початку створена як об’єднання країн, найбільш потужних в економічному плані. Спершу це були фінансові й торговельні питання, а потім вже створили політико-економічну спільноту країн, які не оформлені в міжнародну організацію, але координують свої дії. З плином часу почали виникати питання, що виходили за суто економічні рамки. Але в будь-якому разі "сімка" ― не той майданчик, де можна говорити про надання озброєнь.

Після останніх обстрілів для України найважливішим є рішення про надання танків, розблокування політичного питання щодо оперативно-тактичних ракет, хоча б 300 км дальності. І ці рішення буде ухвалювати, скоріше, НАТО на зустрічі міністрів оборони та у форматі "Рамштайн". Країни заявляли про свої позиції неодноразово, абсолютно засуджуючи російську агресію і тероризм. Очікую, що такі слова також прозвучать, крім загальних фраз, що переходять із документа в документ. Мають бути більш жорсткі заяви, політична оцінка з боку цієї групи країн. Мої очікування, що ця заява мусить іти вперед від того, що відбувалося раніше, хоча б тому, що ситуація з боку Росії вочевидь загострилась. Піднімаються ставки з намаганням примусити саме країни "сімки" натиснути на Україну, щоб зафіксувати територіальні загарбання РФ на цьому етапі. Путін і компанія відчувають, що програють на фронтах, тож вони пішли іншим шляхом ― залякування, терористичних атак і руйнування цивільної інфраструктури. Таких акцентів я очікую у заяві по факту засідання".

Що дієвого можуть запропонувати країни "сімки" в контексті подальших санкцій

"Зараз дуже важливо обмежити всі лазівки, які допомагають обійти санкції. Як це не дивно, але ще й досі вони застосовані не до всіх компаній. Наприклад, очевидна річ ― "Росатом", який по суті бере участь у цій війні. Мають бути рішення і персональні щодо керівників, і загалом щодо "Росатому". Думаю, акцент треба зробити в енергетичній сфері, аби зменшити прибутки РФ від газу й нафти, щоб вони не могли фінансувати війну. Це займає час, але всім зрозуміло, які напрямки є ключовими і де можна натиснути на больові точки. Ми маємо наполягати, щоб усе вводилося не поетапно, а одномоментно, все разом. І є ще питання так званої особливої позиції деяких країн ЄС і НАТО. Вважаю, цьому треба покласти край, адже такі країни, як Угорщина, отримують кошти з фондів Євросоюзу, інших міжнародних структур, тому "сімка" могла б на цьому питанні акцентувати".

Про взаємини України та Білорусі

"Ситуація потребує вироблення чіткого плану дій та координації з нашими партнерами, щоб ми не чекали чергового образливого висловлювання Лукашенка щодо Президента України, а показали їм наслідки того чи іншого їхнього наступного кроку. Тому що ця брехня і перевертання піраміди на свій бік, яка останнім часом нагадує позицію нацистської Німеччини, вже набридла. Нам потрібні чіткі дії. Перше ― відкликати посла України з Білорусі. Далі треба подивитися стосовно режиму в’їзду між двома країнами. І чітко показати наслідки тих чи інших дій Лукашенка та його камарильї".

Фото: Укрінформ