Оновлена пільгова іпотека під 3% річних. Як працюватиме і чи стане житло доступнішим для українців

Оновлена пільгова іпотека під 3% річних. Як працюватиме і чи стане житло доступнішим для українців

З 1 жовтня уряд запустив оновлену пільгову іпотеку для населення. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що іпотека під 3% річних буде надаватися українським військовослужбовцям, правоохоронцям, педагогам, медикам та науковцям. Початковий внесок буде 20%. Термін іпотеки до 20 років. Голова Асоціації українських банків Андрій Дубас в ефірі Українського радіо прокоментував, як діятиме пільгова іпотека та чи стане доступнішим житло для українців.

0:00 0:00
10
1x

Чим ця програма відрізняється від інших програм кредитування житла

Я не можу пригадати таких низьких відсотків по іпотеці в Україні. Тож як мінімум це те, чим відрізняється програма. Крім того, будівництво нового житла дає нові робочі місця і дозволяє зберегти чинні, тому що більшість матеріалів для будівництва виробляються в Україні. Тому це хороший поштовх для економіки, для того, щоб ми стримали падіння і почали говорити про відновлення економіки.

Водночас хочу звернути увагу громадян, що сьогодні в Україні діє 25% облікова ставка Національного банку. Це реакція на те, що в Україні висока інфляція, спричинена агресією Російської Федерації. Тому за таких умов отримати житло в кредит під 3% — це майже задарма.

Які банки будуть працювати за цією програмою

Відбуваються переговори з кількома банками, зокрема це український банк, який працює в багатьох програмах "Глобус", "Скай Банк", а також можуть працювати великі державні банки. Зазвичай запуск державних програм відбувається таким чином: стартує програма, вибирають три, чотири чи п'ять банків для того, щоб протестувати її, а далі програма запускається вже на повну. 

У цій програмі 3% — це пільгова ставка для певної категорії населення. Зокрема це військовослужбовці, лікарі, вчителі та правоохоронці. А вже з 2023-го року будь-який громадянин України зможе скористатися пільговими умовами для отримання іпотеки в кредит. Але ця ставка буде 7%, що теж є дуже низькою відсотковою ставкою.

Які вимоги до покупців житла

Якщо є визначена категорія за місцем роботи, то, скоріш за все, буде критерій щодо підтвердження цього місця роботи. Це може бути довідка органу, в якому відповідна особа працює, зокрема з Міноборони, військової частини, навчального чи медичного закладу, підрозділу поліції тощо. Я думаю, що це підтвердження буде виключно документальне, щоб не було маніпуляцій і зловживань, бо різницю між такою низькою кредитною ставкою і високими ринковими ставками будуть компенсувати саме з державного бюджету. 

Я переконаний, що жоден громадянин України не буде ставити питання щодо того, чому повинні бути такі пільгові умови для наших військовослужбовців, правоохоронців, вчителів та лікарів. Всі погодяться з тим, що ці категорії громадян гідні того, щоб мати можливість покращити свої житлові умови на таких умовах.

Крім того, не варто забувати про перший внесок у розмірі 20% коштом позичальника. Людина має мати ці кошти. По-друге, є обмеження щодо площі житла. Визначена площа — 52,5 квадратних метрів, а також 21 квадратний метр на кожного додаткового мешканця-члена сім’ї. Тож якщо в людини три квартири, вона науковець чи працівник освіти і хоче взяти ще житло, то, швидше за все, такі моменти будуть обмежені. Тобто якщо хтось хоче купити житло, він має показати в реєстрах, що станом на сьогодні не володіє жодним майном.

Яке житло підпадає під цю програму

До 23 лютого і початку повномасштабного вторгнення в Україні частка іпотечних кредитів на вторинному ринку нерухомості була 87%, а іпотечних кредитів на первинному ринку нерухомості — 13%. Тобто лише 13% кредитів видавались на нове житло, яке дуже сильно допомагає підіймати економіку. Тому ми повинні розвивати саме первинний ринок нерухомості. Проте наразі кожен банк працює з певною категорією забудовників, в яких він впевнений і з якими має тісні напрацьовані контакти.

Скільки людей можуть скористатися програмою протягом року

Я думаю, що таких розрахунків немає ні в кого. Тому що є дуже багато факторів невизначеності: це війна та наскільки люди і де будуть готові купувати таку іпотеку, адже це не подарунок держави. Я не думаю, що попит буде перевищувати можливості держави, оскільки це буде поетапний процес. Він буде розвиватися залежно від попиту, і тоді до уряду може звернутися "Укрфінжитло" щодо додаткових ресурсів, аби кредитувати далі.

Фото: istockphoto.com