Юсов: "Це велика і складна спецоперація, про це колись напишуть книги і знімуть фільми"

Юсов: "Це велика і складна спецоперація, про це колись напишуть книги і знімуть фільми"

55 + Медведчук = 215. Така формула обміну та найголовнішої події доби ― звільнення захисників і захисниць України, захоплених російськими загарбниками в полон. Редіс, Калина, Волина, Вершинін, Пташка… Позивні наших героїв ми знаємо напам’ять. Серед звільнених також медикиня Мар’яна Мамонова, яка перебуває на дев’ятому місяці вагітності, Дмитро Козацький "Орест", чиї фото з "Азовсталі" підкорили цілий світ, і ще понад 200 героїв. Про обставини обміну та важливі деталі Українському радіо розповіли гості ефіру ― Олександр Леонов, виконавчий директор центру прикладних політичних досліджень "Пента", та Андрій Юсов, член координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, представник ГУР МО України.

0:00 0:00
10
1x

Що відомо про моральний та фізичний стан полонених

Андрій Юсов: "Зараз звільнені полонені проходять реабілітацію, що передбачено відповідними процедурами і протоколами, відновлення триватиме кілька тижнів. Це робота медиків, психологів та інших фахівців. Якщо говорити про психологічний стан на зараз, то це піднесення, так чи інакше. Але полон ― це дуже травматичний досвід. І завдання держави та суспільства ― підтримати звільнених, для того щоб їм ефективно адаптуватись, і щоб цей травматичний досвід не заважав у подальшому житті. Багато військовослужбовців одразу виявляють бажання продовжити службу. Це дуже важливий чинник, один із головних, які озвучують захисники. Причому йдеться не лише про громадян України. Є ще важлива група звільнених ― 10 іноземних громадян. І кожен другий із них, щойно зійшовши з борту в не найкращій фізичній формі, сказав, що хоче продовжити захищати Україну. Тому роботи дуже багато, але добре, що ці захисники на волі. Проте ще дуже багато захисників перебувають у полоні, Україна має докласти всіх зусиль, щоб повернути їх додому".

Звільнені з полону захисники опинились не лише в Україні, а й у Туреччині та Саудівській Аравії. Розкажіть про це докладніше.

Андрій Юсов: "Усього звільнено 215 осіб. 10 іноземних громадян прилетіли бортом до Саудівської Аравії, це окрема велика історія. 5 українських захисників, це командири-азовці, приземлились у Туреччині. І 198 військових та двоє цивільних опинились в Україні.

Це насправді дуже велика і складна спецоперація, без перебільшення. Ми називаємо прізвища, наприклад, президента Ердогана, говоримо про звільнення під його особисті гарантії, або за сприяння та участі наслідного принца Саудівської Аравії, тобто самі формулювання чого варті. Задіяні уряди інших держав, різні країни світу, Україна використала всі механізми, для того щоб повернути своїх. Про це колись напишуть книги і знімуть фільми, але важливо пам’ятати, що дуже багато людей ще перебувають у полоні. І безперечно, їх так само будуть повертати.

Чи знали вони, що їдуть на волю? У більшості випадків полонені сподіваються, але не знають. Наприклад, іноземці, яких учора вивезли і посадили в літак, зрозуміли, що швидше за все це рух до хороших новин. Але до моменту літака ніхто нічого не знав. Враховуючи, що такі процеси можуть бути по кілька разів перенесені, людей можуть посадити в автобус, а потім розвернути цей автобус назад. Тобто це дуже складний і стресовий для полонених процес, тому що він не залежить лише від української сторони. У багатьох випадках щось може зірватись і піти не так. Тому полонені ніколи не знають, але завжди сподіваються. Ми повинні кожного повернути".

Про п’ятьох українських командирів, які перебуватимуть в Туреччині до кінця війни

Андрій Юсов: "Легендарних українських командирів Дениса Прокопенка "Редіса", Сергія Волинського "Волину", Святослава Паламара, Дениса Шлегу, Олега Хоменка знає увесь світ. Звільнені вони в результаті складних переговорів та операцій. Росія і Путін настільки бояться їх повернення в Україну, що знайшлося ось таке компромісне рішення ― вони на волі, але не в Україні. Я думаю, що і перебуваючи в Туреччині під особистими гарантіями Ердогана, у нормальних умовах маючи можливість спілкуватись і проводити особисті зустрічі, вони будуть робити неоціненний внесок в українську перемогу. Але зараз головне ― щоб усі відновилися. І ті, що в Україні, і ті, що в Туреччині, і ті, хто зараз проходить лікування в далекій Саудівській Аравії".

Кого обміняли на наших

Андрій Юсов: "Віктор Медведчук і 55 "орків". Коли говоримо про обмін, це не математичні формули, а складні перемовини. Але 55 і 1 проти 215 ― дуже красномовні цифри. Росіяни ж не могли забрати просто одного Медведчука… Тож процес триває, українці мають обмінний фонд й активно його поповнюють. Україна буде й надалі робити все можливе для  обмінів і в подальшому виходити на схему "обмін всіх на всіх", що в принципі правильно з точки зору гуманітарного права і людських цінностей. Але це довгий шлях".

У чому полягала участь Туреччини і Саудівської Аравії

Андрій Юсов: "Була подяка цим країнам не лише з боку України, а й від наших союзників і партнерів. І Штати, і Британія, і Швеція ― всі в один голос визнали, що цей внесок був вагомим. Йдеться і про гарантії безпеки з боку президента Ердогана щодо перебування наших захисників на території Туреччини до закінчення війни, а також про готовність Саудівської Аравії прийняти борт із захисниками-іноземцями із подальшою реабілітацією. Є й інші моменти, про які поки не можу говорити, але після перемоги стануть відомі різноманітні геополітичні нюанси".

Нагадаємо, що серед десятьох іноземців-захисників ― п’ятеро громадян Великої Британії, двоє громадян Сполучених Штатів, громадянин Марокко, громадянин Швеції та громадянин Хорватії.

Що буде далі з цими захисниками після реабілітації в Саудівській Аравії

Андрій Юсов: "Це справді важлива історія. Учора представники країн полонених іноземців були присутні у дипломатичному корпусі Саудівської Аравії. Звільненим треба дати час відновитись і повернутись до нормального стану, емоційного і фізичного. Але повторюся, частина звільнених іноземців заявила про своє бажання повернутись до України після лікування. В одного з них є кохання в Україні, тому він точно збирається повертатись і жити в Україні після перемоги. Це окремі цікаві романтичні, драматичні й героїчні історії".

Про психологічну реабілітацію звільнених захисників

Андрій Юсов: "Безперечно, це передбачено всіма протоколами і відповідним чином реалізовується. Після повернення з полону є реабілітаційний період, коли надається не лише медична допомога, але й відповідна психологічна. Над цим працюють фахівці служби морально-психологічного забезпечення і група постізоляційного супроводу координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Після завершення реабілітації надається супровід на постійній основі".

Коментуючи сьогоднішній обмін полонених, виконавчий директор центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов наголосив:

"Це були надзвичайні зусилля світового співтовариства. Можливо, Кремль розраховує на те, що тепер буде менше галасу навколо азовців. Але всі ці публічні особи, які опинились на волі, докладуть десятикратні зусилля до того, щоб говорити про тих, хто ще в полоні та кого Росія має повернути до України.

Обмін відбувся наступного дня після того, як Путін оголосив часткову мобілізацію. І тут важлива реакція в самій Росії усіх Z-патріотів. У них просто палає. Бо, з одного боку, їх закликали до війни з Україною, а з другого ― звільнили з полону публічних осіб, які є уособленням українського нацизму. Це точно вдарить по моральному духу росіян. Крім того, Держдума ухвалила відповідну постанову про те, що азовці не підлягають обміну. Але обмін відбувся, і серед тих, кого обміняли, є Медведчук. Цікаво, що всюди в публічній площині він подається як кум Путіна. Цей факт на тлі вчорашніх заяв сина Пєскова про те, що він свою мобілізацію буде обговорювати на іншому рівні, складається в таку картину: є рядові громадяни Росії, а є вищі касти, які вимінюють своїх родичів на українських військових. У російських пабліках це дуже активно обговорюють. Це важливий момент, який зіграє свою роль у подальшому".

Насамкінець пан Леонов зазначив: "Навіть якби Медведчука обміняли на одного українського захисника, це вже була б перемога. Наше завдання ― повернути всіх наших героїв додому. Це приблизно 7 тисяч українських полонених".

Фото: armyinform.com.ua