"Світло буде": у ДСНС розповіли про відновлювальні роботи в деокупованих Ізюмі та Балаклії

"Світло буде": у ДСНС розповіли про відновлювальні роботи в деокупованих Ізюмі та Балаклії

Державна служба з надзвичайних ситуацій України здійснює відновлювальні роботи на деокупованих територіях Харківщини. Наразі триває процес розмінування, розбирають завали та відновлюють інфраструктуру. Зокрема в Балаклії вже встановили генератор в центрі міста і планують дати людям світло. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів пресофіцер Державної служби з надзвичайних ситуацій України Олександр Хорунжий.

0:00 0:00
10
1x

Про роботу ДСНС на Харківщині

Державна служба з надзвичайних ситуацій зараз працює переважно у двох районах — це Балаклія та Ізюм. Залучено понад 200 людей і приблизно 70 одиниць техніки. Переважна більшість цих людей — піротехнічні підрозділи, тому що території надзвичайно забруднені боєприпасами і мінами. Щодня наші піротехніки розчищають ці території. Насамперед потрібні підходи до ліній електропередач, а також газогони та водогони для того, щоби запустити людям воду та газ і щоб вони були зі світлом. Багато розривів електромереж. Тому треба виконати всю необхідну роботу, щоб територія була чиста.

Арсенал цих боєприпасів дуже різноманітний: починаючи від так званих "метеликів" ПФМ і закінчуючи артилерійським зарядами 150 мм, снарядами від реактивних систем "Смерч", "Ураган". Тому працюємо кожного дня і без вихідних.

Чи безпечно повертатися жителям регіону

Моя особиста думка категорична, що поки що рано. По-перше, території забруднені боєприпасами. По-друге, ми ще не відновили інфраструктуру, яка потрібна для більш-менш комфортного життя. Сьогодні, окрім розмінування територій, ми розбираємо завали. Наприклад, сьогодні в Балаклії працювали на насосній станції для того, щоб вивільнити її від завалів, аби поставити нормальні насоси й запустити воду. Сьогодні-завтра маємо включити генератор для того, щоб хоча б центр Балаклії забезпечити світлом. Звичайно, основна робота на те, що електрики протягують все ж таки лінії, і місто буде зі світлом. Теж саме робиться і в Ізюмі. Реально без перепочинку працюють рятувальники. Але людям я раджу повернутися тоді, коли вже місцева влада зможе оголосити, що дійсно міста Ізюм та Балаклія безпечні та комфортні для проживання.

Але фактично кожного дня ми знаходимо "метелики". І це не лише в прилеглих районах, а й реально в місті. Це може бути просто приватне подвір'я або біля дороги. Ці міни заборонені всіма міжнародними конвенціями. Вони підступні, тому що мають маленькі розміри і можуть приваблювати дітей. Коли вони вибухають, то можуть відривати кінцівки й призводити до летальних випадків. Тому треба бути обережними. І поки ми не очистимо території, я не раджу людям повертатися.

Про розбір завалів

Ми працюємо в Ізюмі протягом 6 днів. Вчора та позавчора ми розбирали будинки, які бомбили росіяни ще 9 березня. Тоді загинули 47 мешканців. По-перше, треба було зробити так, щоб аварійні конструкції не нависали й не загрожували людям і комунальним службам. По-друге, ми шукали тіла людей. У Балаклії під час розбору завалів на насосній станції знайшли тіло. Коли чергував працівник, туди влучила російська артилерія або цей заклад був розбомблений.

Про відновлення інфраструктури

Загалом Ізюм більш зруйнований, ніж Балаклія. Але навіть зараз в такому стані це місто красиве. Я думаю, що воно буде ще кращим, коли ми відбудуємо інфраструктуру і коли там люди живуть нормальним життям. Тож, справді, Ізюм дуже зруйнований, але це тимчасово. Потрібно відновити електропостачання, водопостачання та газопостачання. Але для цього насамперед потрібно розчистити території, щоб там нормально працювали комунальні служби і ті, хто будуть це відбудовувати. Водночас все відремонтувати за короткий період точно неможливо. Дуже багато пошкоджених багатоповерхових будинків, а також приватний сектор.

У Балаклії ми вже поставили генератор в центрі міста і маємо запустити енергію завтра. Газ вже в Балаклії є. Я думаю, що в Ізюмі ці процеси вже також запущено. Там працює одна частина нашого загону. Інша частина працює в Балаклії. Після того, як в Балаклії ми закінчимо повністю, ми всі перемістимося в Ізюм і процес піде ще швидше. Але сили і засоби нарощуються кожного дня залежно від тих обсягів та задач, які нам ставлять місцеві органи влади та керівництво держави. Тому питання газу і питання електрифікації буде залежати від того, наскільки швидко ми розмінуємо території, тому що там дуже багато мін та снарядів. 

Ще одна проблема — висока трава, і в ній не так просто їх шукати. Але ми просуваємося. Не можу дати точних термінів, але думаю, що найближчим часом світло і газ місцева влада може дати.

Фото: facebook.com/MNSKHARKIV