"Прожитковий мінімум у 2023 році не підійматимуть, але проіндексують пенсії", — Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович

"Прожитковий мінімум у 2023 році не підійматимуть, але проіндексують пенсії", — Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович

Бюджет 2023 року називають "військовим", 50% з якого спрямовуються на оборону і 35% на соціальні послуги. 77 мільярдів гривень цього року йде на виплати ВПО, 37 мільярдів на субсидії. Також будуть нараховуватися по 900 грн за одну особу тим, хто надає своє житло ВПО. І саме Пенсійний фонд з грудня займатиметься нарахуванням субсидій. Про багато нововведень в роботі державних соціальних органів. Про те, як будуть виплачуватися пенсії мешканцям деокупованих територій? Чи вистачить запланованого бюджету на виплати усіх соціальних потреб? Як будуть розподілені субсидії? Про все це слухачам Українського радіо розповіла Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович.

0:00 0:00
10
1x

Завдяки вдалому наступу ЗСУ вже звільнено понад 300 населених пунктів Харківської області. Всім мешканцям деокупованих територій одразу виплачуються пенсії за 5 місяців. Лише пенсії чи всі соцвиплати?

Усі соціальні виплати будуть обов'язково виплачені. Вони у нас і не припинялися виплачуватися. Ми нараховували всім нашим громадянам виплати незалежно від того, чи були бойові дії на території, чи ні. Навіть якщо їх треба було перепризначати, то ми це робили автоматично. Бо розуміли, що у людей доходи в сторону покращення навряд чи відбулися. Тому всі види допомоги і пенсії нараховувалися.

Ми розуміли, що не всі люди на окупованих територіях могли в будь-який спосіб зняти гроші і використати їх. Зараз гроші є на рахунку в банку. Вони всі там акумульовані. Якщо людина отримувала гроші через "Укрпошту", а пошта не могла доставити їх, то ми відкривали на ім'я отримувача прерахунок в "Ощадбанку". Зараз треба буде завершити цю опцію, тобто з паспортом звернутись до "Ощадбанку" і дооформити рахунок на своє ім'я і тоді можна буде одразу зняти гроші. 

Ми зараз намагаємося співпрацювати з різними банками, щоб вони відновлювати роботу на тих територіях або розгортали якісь мобільні банкомати. Щоб люди фізично змогли скористатися своїми грошима, юридично вони вже на їхніх рахунках. Це ті гроші, які передбачені в бюджеті саме цим людям. Вони були нараховані їм і просто зберігалися в банку. 

Якщо з будь-яких причин людям не надійшли гроші, то куди варто звертатися?

Якщо це пенсія і людина не бачить нарахування на своєму пенсійному рахунку, то треба звертатися у відділення "пенсійного" банку через особистий кабінет. Якщо це соцдопомога, то в Управління соціального захисту, якщо воно вже відновило свою роботу. Або треба писати в Національну соціальну сервісну службу. Це орган, який покликаний здійснювати контроль над виплатою всіх видів допомоги. 

Чи змінився алгоритм отримання субсидії? І чи є гарантія того, що гроші буде витрачено на комунальні послуги?

Сьогодні ми автоматично перепризначили субсидії усім, хто їх отримував. Було зроблено спеціальні коригуючі розрахунки тим, хто претендував на субсидію раніше. Їм не потрібно ще раз підтверджувати своє право на неї і додатково звертатися. 

В жовтні буде зроблено аналіз доходів домогосподарств і буде здійснено коректний розрахунок цієї субсидії. Людям, які не отримували субсидії, але їхній матеріальний дохід погіршився і їм необхідна така підтримка, можуть у будь-який час звернутися до ЦНАПу чи Управління соціального захисту з заявою про надання і субсидії. Нереструктуризований борг є перешкодою для отримання субсидії. Якщо у людини є проблема і вона розуміє, що є неплатоспроможною, вона може укласти договір про реструктуризацію боргу, і тоді це дозволяє скористатися правом на субсидію. Бо ми даємо монетизовану субсидію. І ми повинні розуміти, що ці гроші справді витрачаються на оплату комуналки. 

Чи закладені кошти на субсидії?

Близько 37 мільярдів передбачено на субсидії. Цих коштів вистачить. Також вони закладені на наступний період. Тому ми не бачимо проблем із виплатою субсидії. Для тих, кому це буде потрібно, ми допоможемо. 

Сьогодні поширюються чутки про те, що можуть виникати якісь проблеми з виплатами субсидій. Ми змінюємо внутрішні механізми опрацювання документації щодо призначення субсидій. На людях воно ніяк не відобразиться. Звернення як було через ЦНАП або Управління соціального захисту чи Дію, так воно і буде далі. 

Також ми сюди додаємо і регіональні відділення Пенсійного фонду. З грудня цього року і виплачувати, і призначати субсидію вже буде Пенсійний фонд. У нього є дуже хороші цифрові інструменти, що значно пришвидшує і спрощує опрацювання документів щодо нарахування субсидій. І ми сподіваємося, що цей процес рухатиметься набагато швидше.  Це є внутрішні процеси оптимізації. 

Які є запобіжники, аби уникнути проблем із виплатами пенсій і соціальної допомоги?

Бюджет 2023 року називають "військовим". 50% з якого спрямовується на оборону і 35% на соціальні послуги. Такі пріоритети допоможуть вирішувати соціальні проблеми. Разом із тим ми ведемо тісні перемовини з міжнародними партнерами, які допомагають нам перекривати і соціальні виплати. Ми повинні відповідально підходити до витрачання цих коштів, бо їх дуже мало. Тому ми змушені посилювати контроль у різних напрямках. Кожна гривня повинна бути максимально використана саме там, де потрібно. 

Який прогнозований дефіцит бюджету Пенсійного фонду на 2023 рік?

Частина тих видатків, на які спрямовуються кошти з державного бюджету є державними преференціями. І не є прямо страховими виплатами. Всі спеціальні пенсії повинні покриватися за рахунок бюджету.  

Чи варто сподіватися на індексацію?

Прожитковий мінімум ми будемо підвищувати у грудні. Він у нас запланований. І лягає основою на весь наступний рік. А от наступного року він підвищуватися не буде. Це така наша економія видатків. У нас пенсії не є великими. І не проіндексувати пенсії означає значно погіршити становище пенсіонера. Тому ми плануємо провести індексацію. Вона запланована на березень. 

Чи не зупинила війна пенсійну реформу?

Війна є приводом для активізації реформ. Ми не можемо просто так витрачати величезну кількість грошей, як це було багато років тому. 

Ми працюємо над елементами впровадження накопичувальної пенсійної реформи. Сьогодні триває підготовчий законодавчий етап, законопроєкт є у Верховній Раді. Це не проста реформа. Бо ці кошти, які люди сплачуватимуть, повинні бути збереженими, щоб потім ними можна було скористатися. 

Ми працюємо над підсиленням прозорості Пенсійного фонду, оцифровізацією процесів, нам треба перейти на європейські стандарти звітності.

Фото: Shutterstock