"В Уряді вирішили ще додати бюрократії", — Заболотний про зміни в процедурі виплат ВПО

"В Уряді вирішили ще додати бюрократії", — Заболотний про зміни в процедурі виплат ВПО

Постанова кабінету Міністрів №977 від 30 серпня вносила певні зміни і врегульовувала виплати та компенсації за розміщення внутрішньо переміщених осіб. З початку повномасштабного вторгнення Уряд запровадив компенсацію в розмірі 450 грн. за одну особу, якщо власник або орендар поселяє у своєму помешканні переселенців. Як саме Кабмін врегулював виплати компенсації за розміщення внутрішньо переміщених осіб? Чи спростилася процедура отримання грошей? Про все це слухачам Українського радіо розповів аналітик Центру спільних програми Назар Заболотний.

0:00 0:00
10
1x

Що змінилося у процедурі виплат ВПО

"Врегулювали, як відбувається сам процес виплати компенсацій і підстави щодо самих виплат. Для того, щоб їх отримувати, необхідно подати електронну заяву чи заяву у виконком громади про те, що у вас є житло, яке доступне для розміщення переселенців. Потім вам необхідно подати заяву про те, що ви розмістили переселенців і вказати, скільки їх у вас проживає. І ще одну заяву написати, коли переселенці виїжджають із вашого житла. Ці заяви пишуться за спеціальною формою. Написання трьох заяв щодо такого простого питання відіб'ють бажання звертатися по допомогу тих, хто розміщує в себе вдома переселенців. Тому в Уряді вирішили ще додати бюрократії.

Також врегулювали час виплат, які тепер будуть відбуватися доволі швидко, до 10 днів з моменту подання заяви. Але тепер стає не зовсім зрозуміло, з чого будуть фінансуватися ці виплати. Постанова передбачає фінансування за рахунок коштів підприємств, установ, організацій усіх форм власності, місцевого і державного бюджетів, міжнародної допомоги. А коли і як це все буде працювати не зовсім зрозуміло.

Способу перевірити наявність переселенців у квартирі немає, тому що особа не зобов'язана пускати представника органу державної влади чи місцевого самоврядування в своє житло. Тому і виникає питання, а навіщо така складна процедура з писанням трьох заяв".

Заборона отримувати таку компенсацію іноземцю

"Раніше не було врегульовано, хто може бути особою, яка приймає переселенців. Зараз визначили, що це можуть бути виключно громадяни України. Тут встановлюється взагалі нераціональне обмеження на права іноземців в Україні. Якщо мова йде про компенсацію, то це витрати на якісь побутові речі. То чому ми компенсуємо це громадянам України, а іноземцям ні. Сума менше 15 грн. за особу на один день мало на що вплине. Це могло бути додатковим заробітком для пенсіонера, який має вільну житлову площу і потребує якихось додаткових коштів. Не думаю, що багато людей прийдуть за цією допомогою і будуть зловживати такими речами".   

Фото: slovoidilo.ua