На зв’язку ― український Херсон! Журналістка про ситуацію в регіоні

На зв’язку ― український Херсон! Журналістка про ситуацію в регіоні

З обережністю та вірою у Збройні Сили України стежимо за подіями на Херсонщині. Військова операція ― справа наших захисників і захисниць. А ми в ефірі Українського радіо розпитали журналістку регіональної редакції про ситуацію на Херсонщині загалом.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

"Зараз в області триває повітряна тривога. У Херсоні і вчора вдень, і вночі, і зранку дуже гучно, чуємо постійно вибухи. Зранку на околиці міста лунали гучні автоматні черги. Окупанти у своїх пропагандистських пабліках написали, що вони знищили нашу ДРГ, але насправді ми не знаємо, що там відбувалося. Близько 10-ї ранку пролунали потужні вибухи в районі авторинку, піднявся величезний стовп диму. Це околиця міста, саме там знаходився штаб, техніка росіян та блокпост. Періодично у нас зникає світло, вода, є перебої зі зв’язком та інтернетом. Ситуація дуже складна, в Херсоні перебувати дуже страшно, але херсонці радіють. Коли я спілкуюся зі своїми сусідами, то вони кажуть: ми просто чекаємо на ЗСУ, ми будемо терпіти все, аби скоріше відбулося те звільнення, на яке ми чекаємо вже пів року. Через те, що російська ППО працює просто над житловими будинками, вчора і сьогодні зранку було пошкоджено дві будівлі. Вчора в області влучили у Бериславський машинобудівний завод, саме там військові РФ розташували свою техніку, боєприпаси, живу силу. Були також влучання по Антонівському мосту і по збудованій до нього переправі. Окупанти її спорудили із вкрадених барж, намагалися налагодити сполучення, але це їм не вдалося. Знищено також переправу через Дніпро, яку росіяни налагоджували в районі села Львова. А також було ювелірне влучання у три склади боєприпасів ворога ― у Бериславі, Високопіллі та Антонівці. Можу сказати, що ЗСУ знищили всі великі мости: Антонівський залізничний та автомобільний, а також міст на дамбі Каховської ГЕС.

Дуже вдало спрацювали наші партизани. У Голій Пристані було вбито колаборанта Олексія Ковальова, це вже підтвердили й окупаційні телеграм-канали. Нагадаю, що окупаційна влада у Херсонській області створила такий собі уряд, а ексдепутату Ковальову дала посаду заступника голови з питань сільського господарства. На нього вже був перший замах 22 червня, коли підірвали його автомобіль. Але тоді це були незначні поранення, і він швидко вийшов з лікарні. Другий замах вдався. Для колаборантів завершення шляху буде саме таким.

Жителі Нової Каховки, які мають російські сім-карти, одержали на них повідомлення від окупаційної влади про те, що потрібно евакуюватися з робочих місць. А також у місцевих чатах було оголошено про необхідність укриття в підвалах у разі небезпеки, як про це нам повідомив міський голова Володимир Коваленко.

Незважаючи на те, що наступ гримить, окупанти продовжують готуватися до 1 вересня. У так званій військово-цивільній адміністрації Херсонщини видали розпорядження, що 1 вересня російські військові будуть перебувати в усіх херсонських школах, незалежно від того, як до цього поставиться адміністрація навчального закладу, а також педагоги, учні й батьки. Є велика небезпека, що у разі наближення до Херсона лінії фронту ці "шкільні охоронці" можуть заблокувати дітей і педагогів у будівлі школи для подальшої евакуації в Крим. Тобто російські військові потенційно можуть сприяти викраденню херсонських дітей. МЗС України вже закликало ЮНЕСКО відреагувати на цей російський тиск на батьків, які не бажають віддавати дітей до захоплених шкіл Херсонщини. Навчатися за російською програмою майже ніхто не погоджується, але росіяни навіть підкупають батьків, обіцяючи 10 тисяч рублів тим, хто до 15 вересня віддасть дитину до школи".

Отже, Херсонщина сьогодні ― як оголений нерв. Будемо стежити за ситуацією та інформувати наших слухачів.

Фото: Суспільне. Олександр Книга/Facebook