Як перезимувати в умовах газового шантажу ― експерт DiXi Group

Як перезимувати в умовах газового шантажу ― експерт DiXi Group

У "Нафтогазі" не впевнені, що накопичать у сховища доручений урядом обсяг газу. Скільки ж потрібно накопичити газу та як це зробити ― в ефірі Українського радіо прокоментував Роман Ніцович, директор з досліджень аналітичного центру DiXi Group.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

За словами голови "Нафтогазу" Юрія Вітренка, нам потрібно накопичити 19 млрд кубометрів газу. Зараз у сховищах 12,3 кубометра. У попередні роки Україна накопичувала значно менше, відповідно до наявної інфографіки.

Чому така цифра ― 19 млрд кубометрів

"Мені здається, це той обсяг, який уряд передбачив у разі реалізації найгіршого сценарію: коли з’явиться потреба використовувати газ для виробництва електроенергії. Наприклад, якщо будуть атаки по об’єктах виробництва електроенергії або не вистачатиме вугілля, то цей газ можна буде використати. До того ж можуть бути втрати газу внаслідок атак на об’єкти інфраструктури. Разом із тим, є заяви уряду і Міністра енергетики про те, що споживання газу у нас скоротилося на 40 відсотків. Тому є припущення, що можливо й не потрібно закачувати такий обсяг.

У "Нафтогазу" зараз дві проблеми. Технологічна ― як експортувати і закачати 6 млрд кубометрів, адже це технологічно складно сьогодні. А друге ― фінансовий ресурс. Ми бачимо, що поки не вдалося досягти згоди з власниками єврооблігацій, наступна зустріч буде 31 серпня. Зараз єдині кошти, які залучає "Нафтогаз", це ті, наприклад, що надала Канада як пільговий кредит".

Газотранспортна система влаштована так, що коли є тиск з боку російського газу, тоді ми можемо піднімати зі сховищ достатню кількість. Якщо Росія припиняє будь-яку прокачку газу в бік Європи ― як це вплине на процес?

"Підйом від газових сховищ справді залежить від тиску в системі. Але газ у системі є не тільки з боку Росії, але й з боку європейського імпорту, а також нашого видобутку. Тож є певна залежність від тиску російського газу, від наявного газу у сховищах, адже чим більше газу і більший тиск, тим більша можливість відбору. Я говорив про технічні питання саме щодо імпорту. Бо гарантовані потужності імпорту у нас не такі високі, до того ж, якщо навіть ми закачаємо цей газ і буде пікове споживання, то його складно буде витягти із системи. Тому, можливо, пан Вітренко і говорив, що нам краще накопичити газ не тільки у сховищах, а й мати імпортований газ безпосередньо у трубі. Питання ― в ціні. Ми бачимо, як зараз на фоні російського газового шантажу шаленими темпами зростає ціна на газ на європейському ринку. Очевидно, якщо ми будемо купувати газ, то за ринковими цінами. Вигідніше було купувати кілька місяців тому, але для цього треба мати фінансовий ресурс. Якщо "Нафтогаз" купує газ дорожче у десять разів, ніж продає його населенню, то хтось має за це заплатити. Або це бюджет, або це кредитні ресурси. Але ми бачимо, що кредитна історія у нас поки що заблокована переговорами про реструктуризацію боргу. Без цього інші кредитори навряд чи дадуть якісь кошти".

Що можуть вирішити надані Україні 450 млн канадських доларів

"Якщо говорити в обсягах газу, то це еквівалент двох днів споживання взимку на пікових рівнях. Тому це не серйозні гроші, але добре, що вони є. Зрештою, "Нафтогаз" купує не лише імпортований, а й газ українського видобутку, який видобувають приватні компанії. Зараз вони не використовують його в металургії, бо значна частина цієї галузі просто зруйнована. Тобто в Україні є можливість використати внутрішній ресурс газу, заплатити цим компанія, і гроші залишаться у нашій економіці".

Про альтернативні варіанти опалення на випадок форс-мажору

"Уряд цим займається. Регулярно відбуваються наради на рівні керівників обласних військових адміністрацій та представників галузі. Кожна область має план Б на випадок аварійних ситуацій, готують резервні запаси палива, інших енергоресурсів, наприклад, дров. Також запас обладнання на випадок того, щоб можна було оперативно відремонтувати пошкодження. Якщо будуть катастрофічні руйнування, то є перехід на тверде паливо ― дрова. Бачимо, що мери окремих міст готують громадськість до критичних ситуацій. Мер Києва Кличко, наприклад, попередив про можливе зниження температури в приміщеннях і потребу фізичного утеплення людей. А мер Андрій Садовий прямо говорить, що Львів готує запас дров і закуповує буржуйки".

Чи готова Європа до складної зими в контексті газу

"Вони ще з весни, спостерігаючи цей газовий шантаж РФ, запустили план зі скорочення залежності від російського газу, який включає в себе комплекс дій, в тому числі перехід на альтернативних постачальників. Ми бачимо, що зараз практично весь скраплений американський газ іде на європейські ринки, а не на азійські. Тобто відбувається переформатування світових енергетичних потоків. Крім того, відбувається скорочення споживання. План скоротити на 15 відсотків споживання газу до весни поки що є добровільним, але бачимо, що для деяких країн ця добровільність може стати примусовою. У багатьох країнах активована перша стадія надзвичайних планів щодо ситуації на ринку газу, і друга стадія ― це фактично примусове обмеження споживання. Ці кроки допоможуть європейським країнам пройти зиму, використовуючи тих постачальників і запаси, які існують. Якщо не буде російських поставок взагалі, то вмикатиметься обмежене споживання".

Фото: Укрінформ