Без газу, світла і води. Як мешканцям багатоквартирних будинків підготуватися до зими

Без газу, світла і води. Як мешканцям багатоквартирних будинків підготуватися до зими

Фахівці прогнозують, що Україну чекає складна зима. Як мешканцям багатоквартирних будинків підготуватися до прийдешньої зими на випадок вимкнення водо-газо-електропостачання? Поради слухачам Українського радіо дав Андрій Саук, експерт з ЖКГ та голова ОСББ.

0:00 0:00
10
1x

Якщо надворі мінус 15, а у вас на 22-му поверсі холодні батареї…

"Нас постійно попереджають про те, що буде складна зима. Що можуть бути проблеми з газом, вугіллям, теплом, можуть статися несподіванки. До того ж у нас великі воєнні ризики ― може прилетіти ракета і пошкодити будь-який об’єкт інфраструктури. Ми бачимо, що агресор абсолютно спокійно руйнує не тільки військові об’єкти, а й садочки, школи, житлові будинки. Тому ми добре розуміємо, що в підстанцію або в інший об’єкт інфраструктури може прилетіти ракета. І що тоді  робитиме кожен із нас? Більшість людей на моє запитання відповіли, що вони просто переїдуть в село, якщо у них зникне електрика, газ, теплопостачання".

А що робити містянам, які не мають можливості переїхати в село? Деякі фахівці з житлово-комунального господарства радять зливати воду з систем опалення, продувати компресором, а в кожен туалетний бачок, унітаз і сифон покласти ложку солі. На думку Андрія Саука, із цих практичних порад звичайні мешканці нічого не зможуть зробити, крім як покласти сіль. Бо якщо кожен звичайний співвласник піде зливати воду з системи, буде хаос. "Треба розуміти, що зливати, аби не зруйнувати систему. І доступ до цих систем має бути обмежений. Тому дуже важливо зараз поставити питання перед тими, хто обслуговує ваш будинок, уточнити, чи щось зроблено".

Якщо ви не встигли утворити ОСББ і не займалися утепленням будинку…

"Треба звернутися до управляючої компанії та дізнатися, чи відбулася підготовка до зими. Ми вже багато чули, що столиця готова до опалювального сезону на 60 відсотків. Це дуже тривожна ситуація, тому що готовим до зими не буває ніхто й ніколи. Завжди відбуваються якісь неочікувані речі, а влада такими заявами просто хоче заспокоїти містян. Але ми маємо дізнатися, на якому етапі підготовка, що саме було зроблено, попросити показати. Важливо позакривати всі продувки, відремонтувати двері, щоб вони зачинялися і під’їзд не проморожувався. Внутрішні стіни кожного будинку не передбачені, щоб утримувати тепло, і коли взимку вхідні двері у під’їзд відкриті, то виморожується увесь під’їзд. Треба подивитися на горище і переконатися, що там зачинено, бо часто люки або двері на горищі відкриті навстіж".

"Тобто наше завдання зараз ― пересвідчитись: раптом щось станеться, холод і мороз буде потрапляти до нашого будинку якомога менше", ― підсумував Андрій Саук.

Фото: blitz.if.ua