Яворський: "Обмін полонених "азовців" ― реальне завдання. Треба лише мати якісний обмінний фонд"

Яворський: "Обмін полонених "азовців" ― реальне завдання. Треба лише мати якісний обмінний фонд"

У Києві відбулась акція родин і близьких захисників "Азовсталі". Україна вимагає від міжнародних інституцій ― ООН і Червоного хреста ― щоб ті гарантували безпеку полонених і повернення їх додому шляхом обміну. Крім того, Україна вимагає надати омбудсмену доступ до колонії в Оленівці, де було скоєно жахливий теракт. В ефірі Українського радіо реакцію міжнародної спільноти прокоментував Володимир Яворський, експерт “Центру громадянських свобод”.

0:00 0:00
10
1x

Що робити з гарантіями безпеки від Червоного хреста після обстрілу колонії в Оленівці

"Ці гарантії безпеки ― дипломатичні. ООН і Червоний хрест не мають жодних серйозних впливів на РФ. Це є проблемою сучасної системи. Вони можуть просити, вмовляти, але в принципі, якщо Росія захоче, то може вчиняти так, як їй заманеться ― і їй за це нічого не буде. Це сучасний стан міжнародних відносин, що певна країна може так поводитися. І це не перший брутальний злочин РФ, бо в якомусь сенсі вони впевнені у безкарності".

Рятувати життя "азовців" шляхом виходу під міжнародні гарантії безпеки ― це була помилка?

"Складно сказати, чи це була помилка. Думаю, зараз ще рано оцінювати. Сьогодні першочергове завдання ― намагатись обміняти тих людей, які поранені та які перебували в цій колонії. Дуже важливо їх перемістити на територію України. Шанси для цього зросли ― є певна увага, є тиск з боку ООН. Можливо, все-таки вдасться цих поранених перевезти в Україну. Ще важливо зрозуміти, що вони можуть бути свідками й прояснити певні питання щодо ситуації з обстрілом колонії в Оленівці".

Чому питання обміну полонених з "Азовсталі" є тригером на перемовинах з РФ

"Тут є декілька проблем. По-перше, в України дуже мало російських полонених, яких можна обміняти. Українських полонених ― значно більше. Проблема виникає вже на цьому етапі. По-друге, Росія вже готує великий трибунал у Маріуполі за участю деяких одіозних держав над українськими військовими. Очікується, що РФ зможе кількасот "азовців" провести через цей трибунал і покарати начебто за здійснення якихось міжнародних злочинів. Росія почала це особливо екстрено готувати після того, як Україна запустила процеси над російськими солдатами. Це ускладнило діалог. РФ наголосила: якщо ви запускаєте суди, тоді й ми будемо запускати суди. І ви отримаєте своїх з "Азову" через десять років, коли вони відбудуть частину покарання. Тобто Росія хоче влаштувати показові суди, щоб виправдати свої звірства. Це стосується лише частини "Азову", тому що з "Азовсталі" було вивезено значно більше осіб ― понад дві тисячі. Червоний хрест має перелік усіх поіменно, кого було евакуйовано. Адже вони на російській території мали доступ до цих людей, надавали їм допомогу і робили перепис. Тож мають бути списки, і дуже важливо повернути ту більшу частину "азовців". Гадаю, це реальне завдання. Треба лише мати, як би це цинічно не звучало, якісний обмінний фонд. Якщо ЗСУ добре спрацюють і буде на кого обмінювати, то думаю, що РФ піде на обмін".

Навіщо Росія підвищує градус ненависті до себе, викладаючи відео катувань

"Це у нас виникає ненависть. У світі ж РФ проводить свою кампанію про злочини України. Наприклад, в Індії, Китаї, Африці, Латинській Америці люди дивляться на все це по-різному, немає однозначності. Для нас градус ненависті підвищується, бо ми всі маємо очікування, що Росія видихається для наступу… Їм потрібне хоча б якесь тимчасове перемир’я, аби вже захоплені території підпорядковувати Росії, провести там референдуми. Їм потрібна пауза".

Фото: Суспільне