"На псевдореферендум до новоокупованих областей звозяться студенти з Росії" — Павло Лисянський

"На псевдореферендум до новоокупованих областей звозяться студенти з Росії" — Павло Лисянський

Росія почала "активну фазу" підготовки псевдореферендуму з приєднання окупованих регіонів України. Про це повідомили в СБУ. Для цього буде використано проросійську організацію "Донецька республіка", яку переназвуть на "Большую Росію". Нині росіяни на окупованих територіях призначають свою псевдовладу, планують провести незаконні референдуми і роздати російські паспорти. Є так звані активісти, які проводять зустрічі з місцевим населенням, вербують їх і закликають приєднатися до організації. Таким чином вже охоплено понад 200 тисяч людей. Також планують залучати до пропаганди і місцеве ЗМІ. Які можливі сценарії готують окупанти цього разу? І як можна завадити їм? Чи вдасться зірвати ЗСУ цей референдум? Своїми думками зі слухачами Українського радіо поділився директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки Павло Лисянський.

0:00 0:00
10
1x

Які відмінності між організацією референдуму у 2014 і 2022 році 

"Українська організація "Донецька республіка" була створена у 2005 році. І працювала вона до 2014 року. Вона вже тоді була осередком сепаратистського настрою. А коли сталася "русская вєсна" у 2014 році, тоді керівництво на її основі створило державну структуру: "Донецьку народну республіку". Аналог так званої "ДНР" є і в Луганську: "Мір Луганщінє". Це дві протилежні структури, які конкурують між собою. 

Сепаратистські "еліти" "ЛНР" і "ДНР" хочуть об'єднатися в одну структуру для того, щоб Росія стовідсотково їх визнала. Але РФ хоче визнати "ДНР" і "ЛНР" окремими суб'єктами, як національні республіки. Бо в Кремлі цими угрупуваннями керують різні люди. А це контроль бюджетних коштів, виділених на відбудову цих територій. Це ще одна можливість російським чиновникам вкрасти гроші. На території РФ існують 22 окремі республіки, які входять до складу РФ.   

В "ЛНР" готові почекати, коли РФ захопить всю область для "ДНР". Тому поки там тривають активні бойові дії, то в Луганську вже почалися агітації. Там територія майже вся була захоплена раніше. Донецькі хочуть "посунути" луганських. І взяти контроль над ОРДЛО повністю собі. Для нас, для України, це є добре, коли ці дві недодержави між собою воюють. 

Підготовка до так званого референдуму на тимчасово окупованих територіях почалася ще в кінці квітня. Із середини серпня вони почнуть агітаційну кампанію. В середині вересня планується проводити референдум. РФ ще спробує сюди протягнути історію на кордоні півдня України — Гагаузію Молдови і спробує анексувати тимчасово окуповані території Грузії. Все це планується зробити в один день. Але чи буде проведено референдум на тимчасово окупованих територіях чи ні — все залежатиме від ЗСУ. Бо наші війська готуються до активного контрнаступу".

Що буде оголошено на референдумі 

"РФ вже завезла в ОРДЛО своїх експертів: це російські політтехнологи, які свого часу працювали в Україні, російські політики. Там були проведені так звані формуючі соціологічні опитування. Де було на вибір два питання: "чи хочете ви в Росію" і "чи не хочете ви в Росію", щоб знати настрої місцевого населення. Бо коли окупанти заходили в Київ, то були неймовірно здивовані, як їх негативно і недоброзичливо зустріло місцеве населення.  

На тимчасово окупованих територіях розгорнули штаби партії "Єдіная Росія", почали проводити заходи. 

Координаторами в Луганській і Донецькій області призначені люди з Донбаса. Є ще куратори з боку РФ: це прикріплені депутати з Держдуми за окремими округами на окупованих територіях. Вони будуть відповідальними за явку населення на референдумі".

Яка ситуація із псевдореферендумами на новоокупованих територіях 

"Сепаратистського нічого немає на території України. Є окупаційні дії конкретного окупанта. У нас не було етнічного сепаратизму. В Україні є інспірований сепаратизм ззовні. Вже завезені активісти  через програму студентських обмінів, яку ініціювала депутатка Держдуми Анна Кузнєцова. Вона ж і очолює гуманітарний штаб "Єдіная Росія" на тимчасово окупованій території. Щоб на Донбас приїжджали студенти, які проходять літню практику. Так було завезено понад 1000 таких агітаторів під час виборчої кампанії".

                                     Фото: Суспільне медіа

Останні новини
Промінь рекомендує: ANNEI з треком "Бережи"
Промінь рекомендує: ANNEI з треком "Бережи"
"Ви є скарб для роботодавця" —  адвокатка про трудові відносини під час війни
"Ви є скарб для роботодавця" — адвокатка про трудові відносини під час війни
"Дмитро Коцюбайло на рівні Коновальця, Бандери, Шухевича" — творці фільму "Да Вінчі"
"Дмитро Коцюбайло на рівні Коновальця, Бандери, Шухевича" — творці фільму "Да Вінчі"
Дослідницька робота про кохання: Oi FUSK анонсує новий альбом
Дослідницька робота про кохання: Oi FUSK анонсує новий альбом
Продовження "транспортного безвізу" між Україною і ЄС вигідне всім — Балін
Продовження "транспортного безвізу" між Україною і ЄС вигідне всім — Балін
Новини по темі
Ельміра Аблялімова про проєкт "Zincir/Ланцюг – ланки пам'яті"
В 1994 році українські спецслужби зірвали спробу анексії Криму Росією
"Суд" над іноземцями в псевдореспубліці "ДНР": як Україна може захистити військовополонених?
"Ціль агресора ​​— знищити ідентичність будь-якого народу на окупованій території", — кримчак В’ячеслав Ломброзо
"Існують великі шанси, що восени Велика 20-тка перетвориться на Велику 19-тку" — Іонова про підсумки саміту НАТО та участь РФ в G20